Eroon aknearvista luonnollisin keinoin

Akne on ihotulehdus, jota esiintyy etenkin murrosikäisillä ja osalla aikuisväestöä. Aknessa talirauhaset tulehtuvat, jolloin talirauhanen turpoaa ja sen päällä oleva iho punoittaa. Sitä ennen talirauhasen tiehyt on tukkeutunut. Tätä tukosta sanotaan komedoksi eli ihomadoksi.

Akneen on usein perinnöllinen taipumus. Aurinko, rasvaiset voiteet ja kuuma ympäristö voivat lisätä akneoireita. Naisilla on usein enemmän oireita ennen kuukautisia. Lääkkeistä aknea voivat pahentaa hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, kortikosteroidit, litium, epilepsialääkkeet, testosteroni ja anaboliset steroidit.

Aknea hoidetaan nykyisin erilaisilla paikallisilla ja sisäisillä lääkkeillä sen vakavuudesta riippuen. Usein paha akne jättää jälkeensä epäesteettisiä arpia ja jälkiä, jotka voivat tehdä hallaa itseluottamukselle. Aknearpien häivytys on hankalaa, mutta ei täysin mahdotonta. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, millä aineilla arpia voi häivyttää ja pehmentää kotioloissa.

Kotihoidot aknearpiin

Luonnolliset keinot ovat täysin turvallisia, niistä ei ole terveydelle haittaa, eivätkä ne aiheuta hankalia sivuoireita, kuten jotkin aknearpien hoitoon käytetyistä aineista. Luonnolliset hoitomenetelmät ovat usein myös kaupan tuotteita edullisempia, ja osa niistä saattaa löytyä jo valmiiksi ruokakomerosta tai jääkaapista – ihanan vaivatonta!

On olemassa kaksi erityyppistä hoitokeinoa aknearpien poistamiseen:

1. Sitrushedelmät. Sitrushedelmien hapot pehmentävät ja häivyttävät arpien näkyvyyttä. Sitrukset puhdistavat iholta likaa, kuollutta ihosolukkoa ja hidastavat ihon talineritystä, joka on pääsyy tulehtuneisiin ihohuokosiin ja finnien ja mustapäiden syntyyn. Sitrushedelmät siis puhdistavat ihoa varmistaen samalla, ettei uusia epäpuhtauksia synny, ja lisäksi pehmentävät olemassaolevien arpien ulkomuotoa, tehden niistä huomaamattomampia.

Sitrushedelmiin pohjautuvat hoidot tulee toteuttaa iltaisin ja kasvot tulee huuhdella huolellisesti niiden jälkeen, sillä ne voivat väärin käytettynä aiheuttaa tummia läiskiä.

2. Öljyt. Sekoitamalla muutamia eteerisiä öljyjä yhteen saat hyvän pohjan aknearpien kotihoitoon. Eteeriset öljyt puhdistavat ihoa ja häivyttävät arpia. Öljyt helpottavat myös aknearpien aiheuttamaa punoitusta. Toteuta öljypohjaiset hoidot iltaisin.

Muista puhdistaa kasvot huolellisesti meikistä ja liasta ennen hoitojen suorittamista. Viimeistele hoidot pesemällä kasvot vedellä ja kasvoille tarkoitetulla pesutuotteella, viimeistele kasvovedellä ja kosteusvoiteella.

akne1

Luonnolliset hoidot aknearpien poistamiseen

 • Ruusunmarjaöljy. Kaada muutama tippa eteeristä ruusunmarjaöljyä tilkkaan vettä ja kasta vanulappu veteen. Painele arville. 
 • Kookosöljy ja kurkuma. Sekoita ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä teelusikalliseen kurkumaa tai sahramia. Levitä iholle joka aamu heti herättyäsi ja huuhtele pois ennen kotoa lähtemistä. 
 • Ruskea sokeri. Sulata pieni määrä ruskeaa sokeria kiehuvassa vedessä, anna kiehua niin kauan, että seos alkaa paksuuntua. Jos ihosi on rasvainen, lisää seokseen muutama tippa tuoretta sitruunamehua. Jos ihosi puolestaan on kuiva, lisää tilkka oliiviöljyä. Anna seoksen jäähtyä ja levitä arville.
 • Oluthiiva. Tämä kotihoito estää tehokkaasti aknen uusiutumisen ja epäpuhtauksien syntymisen. Nauti ruokalusikallinen oluthiivaa jokaisen aterian yhteydessä joka päivä. Voit myös tehdä oluthiivanaamion sekoittamalla pienen määrän oluthiivaa maitoon. Levitä kasvoille, anna seoksen kuivua ja huuhtele pois runsaalla vedellä.
 • Ananas. Kuori ananas, paloittele ja leikkaa kova keskusta pois. Soseuta ananas tasaiseksi ja levitä kasvoille ja kaulalle niihin kohtiin, joissa aknearpia on. Anna vaikuttaa 15 minuuttia. Ananaksen sisältämä C-vitamiini lisää ihon kollageenin tuotantoa, mikä pehmittää ihoa ja tekee siitä kimmoisan ja kuultavan. Tämän lisäksi ananaksessa on hedelmähappoa, joka häivyttää aknearpia ja kuorii ihoa hellästi.

ananas

 • Ruokasooda. Ruokasoodaa käytetään ruuanlaiton lisäksi moneen eri tarkoitukseen, ja se sopii mm. kauneudenhoitoon, kodin siivoukseen ja kosmetiikkatuotteisiin. Levitä ruokasoodaa suoraan aknearville ja kostuta tilkalla vettä saadaksesi sen tarttumaan ihoon paremmin. Anna vaikuttaa hetkisen ja huuhtele pois lämpimällä vedellä. Älä anna ruokasoodan seistä iholla liian kauaa, sillä se voi ärsyttää herkkää ihoa.
 • Kamomilla. Tällä lääkekasvilla on vahva desinfioiva ja rauhoittava vaikutus, mikä tekee siitä mahtavan avun aknearpien hoitoon. Tee kamomillauute käyttämällä ruokalusikallinen kuivattuja kamomillan kukintoja jokaista vesikupillista kohden. Keitä vesi, lisää kamomilla ja anna seistä, kunnes vesi on viilennyt. Uita vanulappua tai pyyhettä uutteessa ja levitä haude kasvoille. Voit käyttää kamomillaa myös kylpyvedessä, jos aknearpia esiintyy myös selässä tai muualla kehossa. Lisää muutama kupillinen kamomillan kukintoja kylpyveteen ja anna niiden liota vedessä 15 minuuttia ennen kylpemistä.
 • Aloe vera. Tämä ihmekasvi sopii loistavasti kaikenlaisiin ihonhoidon ongelmiin. Katkaise lehti ja kaavi geelimäinen hedelmäliha ulos. Levitä geeli suoraan niihin kohtiin, joissa arpia on ja anna geelin vaikuttaa yön yli. Älä huuhtele geeliä pois vaan anna sen imeytyä iholle kokonaan.
 • Sitruunan mehu. Sitruuna kirkastaa ihoa, poistaa aknearpien aiheuttamat tummat läiskät ja puinoituksen ja siloittaa ihoa. Levitä sitruunamehua koko kasvojen alueelle ennen nukkumaanmenoa ja huuhtele pois aamulla. Herkkäihoisille tai niille, joiden iholla on avonaisia haavoja, tätä ei suositella, sillä sitruunan happo voi kirvellä. 

sitruuna1

 • Oliiviöljy. Tavallinen ruuanlaittoon käytetty oliiviöljy sopii myös ihonhoitoon. Öljy pehmentää arpikudosta ja siloittaa ihoa. Kasta vanulappu tilkkaan öljyä ja hiero iholle. Jos haluat kuoria ihoa samalla, voit painaa vanulappua pyörivin liikkein arville.
 • Muussattu tomaatti. Tomaatti sisältää A-vitamiinia, joka korjaa ja kirkastaa ihoa tehokkaasti. Pese tomaatti, leikkaa kahtia ja muussaa toinen puolisko tasaiseksi. Levitä kasvoille ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele huolellisesti ja viimeistele kasvovedellä ja kosteusvoiteella.
 • Hunaja. Hunaja kosteuttaa ja desinfioi ihoa, se poistaa epäpuhtauksia ja likaa sekä pehmentää arpia. Hunaja parantaa ihon väriä ja tasoittaa sitä. Levitä juoksevaa hunajaa ohut kerros arpien päälle, anna imeytyä 15 minuuttia ja huuhtele lämpimällä vedellä.
 • C-vitamiini. Ruokavaliolla on suuri vaikutus ihon kuntoon. Valikoimalla oikeanlaisia ruokia ja raaka-aineita varmistat, että iho ei tulehdu ja että se pysyy kosteutettuna ja kuulaana. Lisää ruokavalioosi hyvälaatuisia rasvoja, joita saat mm. kalasta, avokadosta ja pähkinöistä. Soijasta saat kollageenia, joka pitää ihon kimmoisana. Panosta tuoreisiin mansikoihin, vadelmiin ja karhunvatukoihin, joista saat C-vitamiinia. Syö myös tomaatteja, sillä ne sisältävät lykopeenia. Lykopeeni on terveydelle hyödyllinen antioksidantti, joka mm. hidastaa ihon vanhenemista ja suojaa sitä UV-säteiden vaikutusta vastaan.
 • Kananmunan valkuaiset. Erota valkuainen keltuaisesta ja käytä pelkkä valkuainen. Vatkaa valkuainen vispilällä paksuksi. Jos sinulla on rasvainen iho, lisää valkuaisen sekaan muutama tippa sitruunan mehua pitääksesi talinerityksen kurissa. Puhdista kasvot huolellisesti ja levitä valkuaisseos kasvoille. Anna imeytyä 20 minuuttia ja huuhtele pois lämpimällä vedellä. Toista hoito kaksi tai kolme kertaa viikossa ja pian huomaat, miten aknearvet hälvenevät.
 • Muskottipähkinä. Tämä maustehyllyn klassikko auttaa poistamaan kuollutta ihoa kasvoilta ja häivyttämään arpia. Sekoita ruokalusikallinen maitoa ripaukseen muskottia ja levitä niihin kohtiin, joissa arpia esiintyy.

muskottipähkinä