Logo image
Logo image

Eroon ihon epäpuhtauksista kuukaudessa

4 minuuttia
Eroon ihon epäpuhtauksista kuukaudessa
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Ihon puhdistukseen kaivataan niin ulkoisia kuin sisäisiäkin keinoja. Ihon kehittämä tali ja ympäristön lika kertyvät ihohuokosiin ja voivat kehittyä mustapäiksi ja finneiksi, jotka voivat tulehtuneina näyttää ikäviltä ja olla kivuliaita. Mustapäitä ja finnejä syntyy erityisesti nenän, leuan ja otsan alueelle. Ihon epäpuhtauksista voi päästä eroon huolellisella ihonhoidolla.

Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten ihon epäpuhtauksista pääsee eroon syväpuhdistamalla iho luonnollisin menetelmin ja hoidoin. Tämä kuukauden mittainen hoitosuunnitelma sopii rasvaiselle tai sekaiholle, jolla on taipumusta mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien kehittämiseen.

Puhdista suolisto

Aivan aluksi tulee sinun puhdistua sisältäpäin, sillä suoliston kunto vaikuttaa suoraan ihon kuntoon. Huonossa kunnossa oleva suolisto näkyy suoraan ihossa.

Ummetus on erityisen hankala vaiva ihon kannalta, sillä kun uloste ei pääse poistumaan normaalisti, kertyy suolistoon myrkkyjä ja muita haitallisia ainesosia, jotka imeytyvät verenkiertoon. Verenkierron kautta myrkyt nousevat ihon pintaan joko hien välityksellä tai epäpuhtauksina, sillä se on kehon tapa haihduttaa kuona-aineet verisuonistosta.

Onneksi on olemassa monia luonnollisia keinoja suoliston puhdistamiseen ja ummetuksen välttämiseen:

 • Syö paljon kypsiä hedelmiä ja kasviksia joka ikinen päivä. Keskity etenkin luumujen, viikunoiden, omenoiden ja vihreiden kasvisten, kuten pinaatin ja lehtimangoldin syömiseen.
 • Lisää pellavansiementä aterioihisi. Pellavansiemen on tunnettu apu ummetuksen hoidossa. Sitä voi ripotella smoothieen, aamupuuroon, jogurttiin ja salaattiin.
 • Syö vain täysjyvätuotteita. Valikoi täysjyväversiot pastasta, riisistä, leivästä ja jyvistä.
 • Syö magnesiumkloridia.
 • Juo päivittäin kaksi lasillista lämmintä vettä tyhjään mahaan. Vesi kosteuttaa suolistoa ja voi helpottaa tukoksen pehmentämisessä ja liikkumisessa.
 • Huolehdi nesteytyksestä päivän mittaan. Sinun tulisi juoda vähintään puolitoista litraa vettä päivässä.
 • Hoida ummetus vesiperäruiskeella tarvittaessa. Älä käytä kemikaaleja tai suun kautta otettavia ummetuslääkkeitä muuten kuin pakon edessä. Ummetuslääkkeet menettävät tehonsa jatkuvassa käytössä, eikä niihin tule turvautua jatkuvasti. Vesiperäruiske on huomattavasti hellempi ja turvallisempi vaihtoehto.

Noudata tätä ohjelmaa kuukauden ajan tai niin kauan, kunnes suolistosi toimii normaalisti. Jos suolistosi toiminnassa ei ole ongelmia, muista juoda paljon nesteitä ja syödä terveellisesti – näin suolisto puhdistuu hellästi ja vähitellen.

Some figure

Juo lääkekasveista tehtyjä uutteita

Lääkekasvit puhdistavat elimistön myrkyistä ja kuona-aineista. Samoin niiden avulla pääsee eroon ihon epäpuhtauksista. Joskus uutteiden juominen tuntuu huonontavan ihon kuntoa, mutta tämä vaikutus menee ohi. Lääkekasvit puskevat kaikki epäpuhtaudet ihon pintaan ja se on hyvä merkki siitä, että keho todella puhdistuu. Lopputuloksena on ihanan puhdas ja kirkas iho.

 • Nokkonen. Nokkonen on loistava apu elimistön ja ihon puhdistukseen. Poimi nokkosen lehdet hansikkain pihamaalta tai sellaisesta paikasta, joka ei ole suoraan vilkkaasti liikennöidyn tien varrella. Mitä nuorempi nokkonen on, sitä tehokkaampi on sen vaikutus. Keitä nokkosenlehdet vedessä, siivilöi lehdet pois ja nauti juoma.
 • Takiainen. Takiaisuute hoitaa tehokkaasti pahoja epäpuhtauksia, kuten aknea tai paiseita. Takiainen tekee hyvää myös munuaisille.
 • Vihreä tee on ikisuosikki, jonka puhdistava vaikutus tunnetaan kaikkialla maailmassa. Vihreä tee sisältää iholle hyödyllisiä antioksidantteja, jotka nuorentavat ihoa.
 • Voikukka puhdistaa maksaa, munuaisia ja ihoa.

Kuurikuukauden aikana voit vaihdella eri uutteiden välillä mieltymyksen ja saatavuuden mukaan. Sinun tulisi juoda uutteita kolme kupillista päivässä.

Some figure

Ihon päivittäinen puhdistus huuhtelee ihon epäpuhtauksista

Kun ihon ja elimistön sisäinen puhdistus on hyvässä käynnissä, on oikea aika aloittaa myös ihon ulkoinen huolto. Seuraa näitä ohjeita ja toteuta puhdistusrutiini joka päivä kuukauden ajan.

 • Pese kasvot kylmällä vedellä aamuisin.
 • Pyyhi kasvot luonnollisella kasvovedellä. Tähän sopii esimerkiksi ruusuvesi, taikapähkinävesi tai kamomillauute. Kostuta vanulappu veteen ja käy kasvot ja kaula läpi.
 • Kun kasvot ovat kuivuneet, kosteuta ihotyyppisi mukaan. Jos et omista hyvää kasvovoidetta, voit käyttää jotakin kasviöljyä. Jojobaöljy sopii rasvaiselle iholle, kookosöljy sekaiholle, argaaniöljy ja manteliöljy kuivalle iholle. Tarvitset vain muutaman tipan.
 • Hiero öljy kasvoille hellästi pyörivin liikkein. Hieronta tehostaa ihon verenkiertoa ja kiihdyttää epäpuhtauksien poistumista ja solujen uusiutumista.
 • Toista nämä vaiheet ennen nukkumaanmenoa. Jos käytät meikkiä, poista se huolellisesti luonnollisia tuotteita käyttämällä. Oliiviöljy sopii hyvin jopa vedenkestävän meikin poistamiseen. Käy etenkin silmien alue huolellisesti läpi, sillä silmien alueen iho on erityisen herkkä meikin vaikutuksille. On ehdottoman tärkeää poistaa kaikki meikki ennen nukkumaanmenoa, jotta iho saa hengittää.

Ihon kuorinta ja syväkosteutus kerran viikossa

Suorita kuoriva ja puhdistava naamio kerran viikossa tämän tehopuhdistuskuukauden aikana.

Kuorinta on tärkeä vaihe ihonhoidossa, sillä se poistaa iholta kuolleen ihosolukon, lian ja ylimääräisen rasvan, jolloin ne eivät pääse tukkimaan ihohuokosia.

Kotitekoiseen kuorintaan tarvitset vain muutamia ainesosia. Sekoita karkeaa suolaa tai sokeria aloe vera -geeliin (tai mieleiseesi kasviöljyyn, jos sinulla on hyvin kuiva iho), hiero hellästi kasvojen ja kaulan iholle, älä paina. Keskity huolellisesti etenkin nenän, leuan ja otsan seutuun ja niihin alueisiin, joilla epäpuhtaudet sinulla yleisesti esiintyvät.

Huuhtele kuorinta-aine pois lämpimällä vedellä ja levitä kasvoille puhdistava ja kosteuttava naamio, jonka teet helposti vihreästä savesta ja maustamattomasta jogurtista. Anna naamion imeytyä puolen tunnin ajan, kunnes savi on kuivahtanut. Huuhtele pois lämpimällä vedellä ja levitä kasvoille kosteusvoidetta.

Voit seurata näitä ihonhoitorutiineja myös puhdistuskuukauden jälkeen, suosittelemme kuitenkin, että toteutat ne kymmenen tai viidentoista päivän välein.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Draelos, Z. D. (2010). Nutrition and enhancing youthful-appearing skin. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.019

 • Schagen, S. K., Zampeli, V. A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermato-Endocrinology. https://doi.org/10.4161/derm.22876

 • Prendiville, J. S., & Manfredi, L. N. (1992). Skin signs of nutritional disorders. Seminars in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.cppeds.2012.02.003


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.