Logo image
Logo image

Miten ummetuslääkkeet toimivat?

2 minuuttia
Ummetuslääkkeet ovat hyvä vaihtoehto ummetukseen, vaikka suosittelemmekin ensin kokeilemaan ruokavaliomuutoksia. Jos muita vaihtoehtoja ei ole, on saatavilla laksatiivisia lääkkeitä.
Miten ummetuslääkkeet toimivat?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ummetuslääkkeet tunnetaan yleisesti laksatiiveina. Nämä lääkkeet lievittävät satunnaisen ummetuksen oireita ja ovat osa kuitupohjaisia ​​hoitoja, jotka auttavat säätelemään suoliston läpikulkua.

Ennen kuin käytät ummetuslääkkeitä, sinun tulee toteuttaa useita ruokavalio- ja elämäntapatoimenpiteitä ummetuksen ehkäisemiseksi tai lievittämiseksi. Näihin toimenpiteisiin sisältyy muutosten tekeminen tiettyjen elintarvikkeiden ja juomien kulutuksessa.

Muutokset näillä osa-alueilla voivat auttaa lievittämään ummetusta pehmentämällä ulostetta ja helpottamalla sen kulkeutumista suoliston läpi. Tämän vaikutuksen saavuttamiseksi yritä syödä enemmän kuitupitoisia ruokia ja juoda runsaasti vettä.

Lue myös: Tarttuva ripuli: mitä siitä pitäisi tietää?

Miten ummetusta voidaan hoitaa?

Ummetusta on mahdollista lievittää ja ehkäistä tekemällä elämäntapamuutoksia, mutta toinen tärkeä näkökohta on kouluttaa suolisto tottumaan rutiiniin. Tämä koostuu siitä, että harjoittelet tarvetta käydä vessassa joka päivä samaan aikaan, ja näin suolistosi alkaa toimia säännöllisemmin.

Voit aloittaa harjoittelun menemällä vessaan noin puoli tuntia ruokailun jälkeen, koska silloin uloste liikkuu helpommin. Sinun tulee antaa itsellesi tarpeeksi aikaa ja yrittää mennä vessaan heti, kun tunnet tarvetta mennä. On myös hyvä idea rentouttaa kaikki lihakset tai nostaa jalat jakkaralle, jotta olosi on mukavampi.

Ummetuslääkkeet

Some figure
Ennen kuin käytät lääkkeitä ummetuksen hoitoon, sinun tulee kokeilla muuttaa elämäntapojasi.

Lue myös: Lapsen ummetus: mitä ruokia tulisi syödä?

Jos ruokavalion ja elämäntapojen muutokset eivät riitä torjumaan ummetusta, voit turvautua laksatiivien käyttöön. Vaikutusmekanismistaan ​​riippuen laksatiivit luokitellaan seuraavasti:

Laksatiivit, jotka lisäävät ulosteen määrää

Nämä laksatiivit vaikuttavat lisäämällä ulosteen määrää. Tähän ryhmään kuuluvat bulkkia muodostavat laksatiivit ja osmoottiset laksatiivit:

  • Bulkkia muodostavat laksatiivit: Nämä koostuvat kuitulisistä, joihin on liitettävä runsas veden tai muun nesteen juominen. Kuitu imee vettä ja muuttaa ulosteen koostumusta. Sen vaikutus ei ole välitön, ja saattaa kestää viikkoja ennen kuin huomaat vaikutuksen. Yksi tämäntyyppisten laksatiivien haitoista on, että ne aiheuttavat vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Tämä epämiellyttävä vaikutus kuitenkin häviää muutaman päivän kuluessa.
  • Osmoottiset laksatiivit: Niiden toiminta perustuu kykyyn kerryttää nestettä, mikä lisää ulosteen määrää. Näitä ovat makrogoli, polyetyleeniglykoli ja laktuloosi.

Stimulantit laksatiivit

Nämä laksatiivit vaikuttavat suoraan stimuloimalla suoliston peristaltiaa. Yleisimmin käytettyjä ovat bisakodyyli, cascara sagrada ja sennosidit. Ne eivät ole ihanteellisia ensivalintoja, mutta ne ovat kuitenkin hyvä vaihtoehto, jos kuituhoito tai osmoottiset laksatiivit eivät tuota tulosta.

Pehmentävät laksatiivit

Näiden laksatiivinen vaikutus johtuu siitä, että ne tuottavat emulsion yhdessä rasvojen ja veden kanssa. Näitä ovat kerosiiniöljy ja glyseriini.

Some figure
On suositeltavaa muuttaa ruokavaliota ennen ummetuslääkkeiden käyttöä ja jättää ne vasta viimeiseksi vaihtoehdoksi.

Muut ummetuslääkkeet

  • Linaklotidi: Tämä on lääke, joka stimuloi veden virtausta suoliston lumeniin. Tämä laksatiivinen lääke on tarkoitettu vakavaan ummetukseen johtavan ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon.
  • Prukalopridi: Tämä lääke lisää suoliston liikettä. Se on tarkoitettu erityisesti potilaille, jotka eivät reagoi laksatiiviseen hoitoon.

Joissakin tapauksissa on tarpeen käyttää puhdistavia peräruiskeita mahdollisen ulosteen aiheuttaman tukkeutumisen välttämiseksi. Tämä on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin jos viimeisestä ulostuskerrasta on kulunut aikaa.

Kokeile ensin ruokavaliomuutoksia

Jos olet altis ummetukselle, yritä noudattaa terveellisiä ruokailutottumuksia, treenata säännöllisesti ja ulostaa samaan aikaan joka päivä. Voit kuitenkin turvautua laksatiivin käyttöön ratkaistaksesi hetkelliset ummetuksen aiheuttamat ongelmat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carballo F. Linaclotida en el tratamiento de pacientes con síndrome del intestino irritable con estreñimiento: análisis de una oportunidad. Rev. esp. enferm. dig. 2013;105(6):345-354.
  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. Pediamécum. Edición 2015. ISSN 2531-2464. Disponible en: https://www.aeped.es/comitemedicamentos/pediamecum/parafina-liquida.
  • Aguirrezabala J, Aizpurua I, Albizuri M, Alfonso I et al. Estreñimiento y laxantes. Actualización. Infac. 2015;23(10):67-73.
  • Rincón R, Grillo C, Rodríguez A, Concha A et al. Guía de práctica clínica para el diagnóstico y tratamiento del estreñimiento crónico funcional en población adulta. Rev Col Gastroenterol. 2015;30(1):57-66.
  • Vriesman M, Koppen I, Camilleri M, Di Lorenzo C et al. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39.

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.