Logo image
Logo image

Thalassoterapia: käyttötarkoitus ja hyödyt

4 minuuttia
Haluatko tietää, mitä thalassoterapia on ja miten se hyödyttää? Tässä menetelmässä käytetään meriympäristön elementtejä (merivesi, levä, hiekka, muta) terveyden parantamiseen. Se on todistetusti tehokas ja suositeltava hoitomuoto.
Thalassoterapia: käyttötarkoitus ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Thalassoterapiassa hyödynnetään merivettä ja muita merellisiä elementtejä, kuten levää, hiekkaa, mutaa ja tuulenvirettä, terapeuttisiin tarkoituksiin. Sana thalassoterapia on peräisin kreikan kielen merta tarkoittavan sanan “thalassa” ja parantamista tarkoittavan sanan “therapia” liitosta. Tänään kerromme thalassoterapian käyttötarkoituksista, eri hoitomuodoista ja hyödyistä.

Thalassoterapian synty

Thalassoterapia juontaa juurensa antiikin Kreikkaan, Hippokrateen kirjoituksiin, joka suositteli merivettä tiettyjen vaivojen lievittämiseen. Myöhemmin, Rooman valtakunnan aikoina, sotilaat käyttivät kuumia merivesikylpyjä toipuakseen taisteluista.

Tämä terapiamenetelmä levisi sittemmin muualle Eurooppaan, erityisesti Italiaan, Englantiin ja Ranskaan. 1900-luvun alussa sen hyötyjä tutkittiin ja perustettiin ensimmäinen virallinen thalassoterapiakeskus: Ranskassa sijaitseva Rochroumin meri-instituutti.

Thalassoterapian käyttötarkoitukset

Thalassoterapian taustalla oleva periaate on se, että toistuva upottautuminen lämpimään meriveteen, sekä merenpohjan saven ja merilevän käyttö, edistäisivät kehon luontaista kemiallista tasapainoa. Syynä tähän olisi se, että ihoon imeytyisi tätä kautta sen tarvitsemia mineraaleja (magnesiumia, kaliumia, kalsiumia, natriumia ja jodia).

Meriveden oletetaan sisältävän myös veriplasman kaltaisia aineita. Merivedessä on enemmän natriumkloridia, magnesiumkloridia, kaliumia ja muita elementtejä. Tämä samankaltaisuus saattaisi edistää näiden aineiden imeytymistä elimistön läpi, ylläpitäen homeostaasia.

Menetelmän onnistumisen takaamiseksi thalassoterapiaa tarjoavassa paikassa on noudatettava tarvittavia hygieniavarotoimia ja siellä on oltava kyseiseen hoitoon erikoistunut henkilökunta. Materiaali on kerättävä kaukaa merenrannasta ja sen on läpikäytävä puhdistus- ja sterilointiprosessi.

Thalassoterapian käyttötarkoitukset

Thalassoterapiaa suositellaan useiden vaivojen hoitoon, mukaan lukien kehon kipu, ihosairaudet kuten psoriaasi, reumatismi, osteoporoosi, jännetulehdus ja noidannuoli.

Se voi olla hyödyksi myös verenkierto-ongelmissa, kuten verenpurkaumiin, suonikohjuihin ja toistuviin nenäverenvuotoihin. Siitä voi olla apua myös stressiin ja masennukseen liittyvien psyykkisten häiriöiden kanssa kamppaileville.

Tätä hoitomenetelmää ei sen sijaan suositella syöpäpotilaille, hyvin korkeasta verenpaineesta kärsiville, kuumetautien aikana ja psykoosissa.

Some figure
Thalassoterapiaa käytetään laajalti lihas- ja nivelkivun hoitoon sen harjoittamiseen luvan saaneissa keskuksissa.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Onko meressä uinti järkevää?

Thalassoterapian eri muodot

Thalassoterapiaan kuuluu useita hoitomuotoja, joissa hyödynnetään merielementtien ominaisuuksia terveyden ja ulkonäön kohentamisessa. Menetelmiä on useita ja kerromme niistä alla.

Merivesiterapia

Tämä pitää sisällään kylvyt ammeissa, joko kylmässä tai lämpimässä vedessä (37 celsiusastetta), vesihieronnat, valelut ja vedenalaiset suihkut. Nämä tekniikat tähtäävät kehon rentouttamiseen, verenkierron vilkastamiseen, hengityselimistön ongelmien lievittämiseen ja lihasjänteyden parantamiseen.

Levähoito

Tässä käytetään tuoretta tai kuivattua merilevää, jota tavallisesti lisätään lämpimään merivesikylpyyn tai käytetään ohuina kääreinä iholla.

Merilevässä on runsaasti mineraaleja ja proteiineja. Sillä on elvyttävä, antioksidanttinen ja puhdistava vaikutus. Se auttaa myös kiinteyttämään lihaksia, poistamaan nestettä ja hoitamaan iho-ongelmia.

Meri-ilmastoterapia

Meri-ilmastoterapiassa hyödynnetään merellisen ympäristön ominaisuuksia, joita on muun muassa runsas jodi-, otsoni- ja mineraalipitoisuus. Tämä voi hyödyttää hengityselimistöä ja ihoa. Meri-ilmalla on myös rentouttavia vaikutuksia, jotka rauhoittavat ja parantavat mielialahäiriöitä.

Vesivoimistelu

Tämä hoitomuoto koostuu terapeuttisten liikkeiden tekemisestä merivedessä, erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitellussa altaassa. Yleensä siinä keskitytään fyysisten vaivojen hoitoon.

Hiekkaterapia

Tässä keho peitetään kuumalla hiekalla. Tarkoituksena on lievittää nivel- tai lihasvaivoja lämmön avulla hoidettavalla alueella. Myös hiekan hivenaineet ja merisuolot hyödyttävät lihaksistoa ja luustoa.

Peloiditerapia

Tässä käytetään hyödyksi peloideja, kuten merenpohjan mutaa, levää, savea ja kalkkikiveä. Näissä on paljon mineraaleja, vitamiineja ja proteiineja.

Tällainen hoito soveltuu yleensä lokomotorisen järjestelmän vaivoihin (niveltulehdus, nivelrikko) tai iholle (akne, psoriaasi, dermatiitti).

Thalassoterapian merkittävimmät hyödyt

Tähän mennessä olemme perehtyneet thalassoterapian ominaisuuksiin ja erilaisiin hoitomuotoihin. Mutta mitä tiede sanoo sen hyödyistä? Katsotaan tätä seuraavaksi.

Lievittää lihasväsymystä, -jäykkyyttä ja -kipua

On saatu näyttöä siitä, että thalassoterapia vaikuttaa myönteisellä tavalla lihasväsymyksestä ja -vaurioista toipumiseen. Tämä auttaa osaltaan parantamaan näistä vaivoista kärsivien ihmisten terveyttä ja elämänlaatua.

Tutkimuksissa on toisaalta myös osoitettu, että merivedessä tehtävät aerobiset harjoitukset tarjoavat enemmän hyötyjä kuin muut harjoitusmuodot. Ne kohentavat potilaiden psyykkistä tilaa.

Thalassoterapia vilkastaa verenkiertoa

Merivesiterapia vilkastaa verenkiertoa, mikä puolestaan auttaa lievittämään lihaskramppeja ja palauttamaan elimistön happi- ja ravinnevarat.

Yhdessä tutkimuksessa myös osoitettiin, että thalassoterapiassa käytetty levä parantaa verenkiertoa, kun sitä käytetään kosmetiikassa.

Käy lukemassa myös: Kuinka akupunktio auttaa nivelkivun hoidossa?

Thalassoterapia lievittää nivelkipua

Yksi thalassoterapian hyödyistä on nivelkivun lievittyminen ja parempi nivelten liikkuvuus. On saatu tutkimusnäyttöä siitä, että vesihoito, mukaan lukien thalassoterapia, parantaa nivelten toimintaa. Se edistää myös rentoutumista ja hyvää mielialaa.

Some figure
Levää käytetään ruoanlaitossa sen ravitsemuksellisten ominaisuuksien vuoksi. Thalassoterapiassa sen hyödyt pyritään saamaan suoraan iholta.

Thalassoterapia parantaa ihovaivoja

Thalassoterapia auttaa osaltaan myös lievittämään useita ihovaivoja. Meriympäristön mineraalit ja hivenaineet rauhoittavat ihoärsytystä (psoriaasissa ja dermatiitissa) ja nopeuttavat haavojen paranemista.

Stimuloi psyykkisiä prosesseja

On saatu todisteita siitä, että thalassoterapia, yhdessä unenhallintamenetelmien kanssa, vähentää uneliaisuutta päiväsaikaan, kohentaa mielialaa ja kognitiivisia toimintoja sekä vähentää vihaa, stressiä ja masennusta. Öisin se parantaa unen laatua ja lievittää ahdistusta.

Kysy ammattilaiselta ennen thalassoterapian hyödyntämistä

Jos kärsit jostakin vaivasta ja haluaisit kokeilla thalassoterapian hyötyjä omalla kohdallasi, ensin on parempi kysyä asiasta terveydenalan ammattilaiselta. Lääkäri osaa antaa oikeat ohjeistukset juuri sinun tapaukseesi.

Muista, että thalassoterapian käytölle on myös esteitä. Varmista lisäksi, että menet nimenomaan thalassoterapiaan erikoistuneisiin keskuksiin, joissa huolehditaan taatusti hygieniasta ja oikeista menetelmistä.

Jos sinulla ei ole mitään vakavampaa vaivaa ja haluat hyödyntää meriympäristön suotuisia vaikutuksia, matkusta vain merenrannalle, hengitä keuhkoihisi raikasta meri-ilmaa ja rentoudu. Tässä tapauksessa muista käyttää hyvää aurinkorasvaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Andrade S, de Carvalho R, Soares A, Abreu F, de Medeiros L, Vilar M. Thalassotherapy for fibromyalgia: a randomized controlled trial comparing aquatic exercises in sea water and water pool. Rheumatol Int [Internet]. 2008; 29: 147–152. Diponible en: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00296-008-0644-2
  • Chennaoui M, Gomez D, Beers P, et al. Benefits of Thalassotherapy with Sleep Management on Mood States and Well-being, and Cognitive and Physical Capacities in Healthy Workers. Journal of Sleep Disorders & Therapy [Internet]. 2018;  7(5): Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/330156141_Benefits_of_Thalassotherapy_with_Sleep_Management_on_Mood_States_and_Well-being_and_Cognitive_and_Physical_Capacities_in_Healthy_Workers
  • Corvillo I, Armijo F , Álvarez A, et al. Efficacy of aquatic therapy for neck pain: a systematic review. Int J Biometeorol [Internet]. 2020; 64: 915–925. Disponible en:  https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00484-019-01738-6
  • Kim N-I, Kim S-J, Jang J-H, Shin W-s, Eum H-j, Kim B, Choi A, Lee S-S. Changes in Fatigue Recovery and Muscle Damage Enzymes after Deep-Sea Water Thalassotherapy. Applied Sciences [Internet]. 2020; 10(23):8383. Disponible en: https://www.mdpi.com/2076-3417/10/23/8383#cite
  • Pereira L. Seaweeds as Source of Bioactive Substances and Skin Care Therapy—Cosmeceuticals, Algotheraphy, and Thalassotherapy. Cosmetics [Internet].. 2018; 5(4):68. Disponible en:  https://www.mdpi.com/2079-9284/5/4/68

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.