Onko meressä uinti järkevää?

Turvallisuus on tärkeintä, kun haluat uida meressä. Toisin kuin uima-altaissa, merivesissä voi olla virtauksia, joten tilanteeseen ei aina voi suhtautua huolettomasti.
Onko meressä uinti järkevää?

Viimeisin päivitys: 31 toukokuuta, 2019

Meret tarjoavat taiteilijoiden ja turistien rakastamia maisemia, ja ne tarjoavat myös elannon lukuisille ihmisille. Meren äärelle matkustetaan pitkienkin matkojen takaa, ja sen äärellä rentoudutaan. Lisäksi meressä uinti on yksi elämän nautinnollisimmista, vaikkkin yksinkertaisimmista asioista. Jos et ole koskaan uinut kunnolla meressä, kannattaa kokeilla!

Nyt kerromme, mitä tulee tietää avoimilla vesillä uimisesta. On tärkeää olla tietoinen tarpeellisista varotoimista sekä riskeistä, jotta uinti voisi olla turvallista ja nautinnollista.

Miten meressä uidaan turvallisesti?

Ensinnäkin haluamme sanoa, että ei tarvitse pelätä, mutta ihmisen kylläkin tulisi kunnioittaa merta terveellä tavalla. Monet ihmiset, varomattomuuttaan tai piittaamattomuuttaan, kuolevat avoimilla vesillä uidessaan. Siksi, kuten myös vähemmän vakavien onnettomuuksien estämiseksi, tulisi noudattaa eräitä turvallisuusohjeita.

uima-altaassa uinti

Meressä uimisen vaarana ovat ennen kaikkea merivirrat, jotka vievät uimaria ja upottavat hänet veden alle. Siksi kannattaa olla tietoinen merivirroista ja miten niistä pääsee pois, jotta vaaratilanteen sattuessa voitaisiin toimia oikein.

  • Aivan ensimmäiseksi muista tämä: älä hermostu, äläkä panikoi.
  • Älä yritä uida virtaa vastaan – muuten kulutat kaiken energiasi.
  • Ui aina meressä toisen ihmisen kanssa, ja älä mene kovin kauas uimavalvojasta.
  • Noudata aina valvojan ohjeita ja katso, onko rannalla lippua, jonka väri kertoo vaarasta.
  • Jos virta vie sinua mukanaan, ui rannan suuntaisesti, ja kun aallon voimakkuus vähenee, ui rantaa kohti.
  • Jos uuvut, yritä viestiä käsilläsi ja/tai huutaa apua.
jalat hiekassa

Miten meressä uinti on turvallisinta?

Tämä voi tuntua vähän turhalta kysymykseltä. On kuitenkin syytä tietää eräät faktat avoimilla vesillä uimisesta. Aloita hyvän uintitekniikan harjoitteleminen jossakin hallitummassa vedessä, kuten esimerkiksi uima-altaassa, jotta et joutuisi kokemaan:

  • merivirtoja
  • kylmyyttä
  • aaltoja ja kelluvuuden eroja
  • muita riskejä
  • pelkoja
  • kaloja, koralleja tai meduusoja

Uinti on liikuntaa, jossa tekniikka määrittää tuloksen täysin. Hyvin tehdyt liikkeet säästävät myös paljon vaivannäköä, ja näin pystyt hyötymään kyseisestä urheilulajista enemmän. Uinti on hyvää liikuntaa erityisesti siksi, että joudut sen aikana käyttämään jokaista kehosi lihasta.

Pyydä uimaohjaajaa korjaamaan asentoasi ja kehosi linjoja uidessasi. Jo muutama oppitunti auttaa sinua koko elämäsi ajalle, joten kyseessä on pieni sijoitus, joka todella kannattaa. Lisäksi parannat itseluottamustasi, kun opit uimaan paremmin.

kilpauinti

Turvapoijut

Meressä uidessa on ehdottoman suositeltavaa olla varautunut kunnolla. Voit käyttää puhallettavaa turvakelluketta. Näiden värit ovat kirkkaita, jotta ne voidaan huomata kaukaakin. Voit kiinnittää tällaisen kellukkeen vyötäröösi narulla, ja siinä on kätevä pitää pieniä tavaroita, kuten vaikkapa avaimia ja puhelinta.

Kelluke antaa uimarille mielenrauhaa, sillä se takaa kellumisen silloinkin, kun voimat uupuvat uinnin aikana tai mikäli tilanteen hallinta menetetään. Jos haluat siis uida meressä urheilumielessä, kannattaa ehdottomasti käyttää tätä turvavälinettä.

Opettele hengittämään oikein

Ennen kuin aloitat meressä uimisen, kannattaisi opetella hengittämään kunnolla uinnin aikana. Totuttele hyvään hengittämistekniikkaan pinnalla ja pidätä hengitystäsi pää pinnan alla usean vedon ajan. Moni käyttää nenäklipsiä totuttaakseen itsensä hengittämään sisään ja ulos ainoastaan suun kautta.

Ennen kaikkea muista tämä: meressä uinnin tulisi olla nautinnollinen urheilu- ja luontokokemus, joka lisää hyvinvointiasi. Ole aina varovainen ja käytä maalaisjärkeä, mutta toisaalta älä anna pelon halvaannuttaa itseäsi. Ala uida meressä ja saat kokea sen mahtavan tunteen keveydestä ja vapaudesta, jonka ainoastaan avoin vesi voi tarjota!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.