Logo image
Logo image

Vesipelon voittaminen ja uimaan oppiminen

3 minuuttia
Vesipelkoisilla ihmisillä on loogisesti monia vaikeuksia oppia uimaan. Onneksi vesipelon eli hidrofobian voittaminen ja uimaan oppiminen on mahdollista varsin yksinkertaisilla ​​ja hyödyllisillä harjoituksilla.
Vesipelon voittaminen ja uimaan oppiminen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ensimmäinen askel uimaan oppimisessa on vesipelon voittaminen. Vaikka monet meistä sopeutuvat nopeasti ja vaivattomasti vesiympäristöön, toisissa vesi herättää arkuutta ja jopa kauhua, jolloin uimataidon oppiminen vaikeutuu huomattavasti.

Vesipelko on varsin yleinen ilmiö ja pelon juuret yltävät usein menneisyydessä koettuun traumaan tai lapsuudessa vanhempien välittämään pelkoon. Itse asiassa vesipelkoa esiintyy erityisesti lapsilla varsinkin silloin, kun vanhemmat kieltävät lapselta pienestä lähtien vedessä leikkimisen ja hauskanpidon.

Iästä huolimatta vesipelon selättämiseen löytyy tehokkaita keinoja, joiden avulla pelon kohtaaminen onnistuu turvallisesti ja uimataidon oppiminen helpottuu. Vaikka vesipelon voittaminen vaatii hurjasti tahdonvoimaa, sinnikkyydellä ja urheudella tulet varmasti onnistumaan.

Perusharjoitukset vesipelon voittamiseen

Vesipelon selättämiseen sovellettavat keinot voivat vaihdella pelon alkuperästä riippuen. Joissakin tapauksissa terapia voi olla tarpeellista erityisesti silloin, kun pelon voittaminen vaatii menneisyydessä koettujen traumojen tunnistamista ja käsittelemistä.

Yksi ensimmäisistä askelista vesipelon voittamiseen on asteittainen lähestymistapa pelkoa aiheuttavassa ympäristössä; tässä tapauksessa esimerkiksi uimahallissa. Jotta tilanne ei aiheuttaisi liiallista ahdistusta ja stressiä, pyri rakentamaan itseluottamusta jo ennen suoraa kontaktia veden kanssa.

Seuraavat harjoitukset auttavat kohtaamaan pelkoa ja ahdistusta aiheuttavan tilanteen useiden eri vaiheiden kautta. Näitä perusharjoituksia voidaan suositella erityisesti niille henkilöille, jotka eivät ole kyenneet oppimaan uimaan vesipelkonsa takia.

Sopeutumisharjoitukset

Some figure

Ensimmäisessä harjoituksessa vesipelon voittamiseksi kehon sopeutumista veteen pyritään parantamaan totuttamalla yksi ruumiinosa kerrallaan uima-altaaseen. Koska kyseessä on asteittainen sopeutumisharjoitus, istu ensiksi uima-altaan reunalle ja upota veteen vain jalat mahdollisen ahdistuskohtauksen välttämiseksi.

Kun tunnet, että jalkasi ovat tottuneet veteen, siirry uima-altaan matalaan päähän ja kokeile astua hitaasti veteen. Voit tukea itseäsi esimerkiksi uima-altaan kaiteen tai portaiden avulla.

Kun tunnet olevasi valmis, upota käsivarret ja viimeisenä pää veteen. Toista kaikki vaiheet niin hitaasti kuin haluat ja yritä pysyä mahdollisimman rentona, jotta tukehtumisen tunne ei ota sinusta valtaa. Tämän harjoituksen tarkoituksena on saada sinut ymmärtämään, että vedessä ei loppujen lopuksi ole mitään pelättävää.

Lue myös: Kuinka päästä eroon lentopelosta

Luottamusharjoitukset

Turvallisuuden ja luottamuksen tunteen lisääminen uima-altaassa oleskeltaessa on ratkaisevan tärkeää vesipelon selättämiseksi. Tämän vuoksi seuraavassa harjoituksessa sinun on keskityttävä hallitsemaan itsehillintääsi veden alla.

Paras tapa luottamuksen kasvattamiseen vedessä on kellumaan oppiminen. Aloita harjoittelu pienessä tai matalassa uima-altaassa, jossa voit tarpeen tullen seisoa jaloillasi ilman vaikeuksia. Kun harjoittelu alkaa kasvattamaan itseluottamusta ja turvallisuuden tunnetta, voit siirtyä toistamaan kelluntaharjoituksia isommassa uima-altaassa.

Uimataitoharjoitukset

Some figure

Kun olet viimein voittanut ahdistuneisuuden tunteen uima-altaassa, voit täydentää oppimistasi osallistumalla uimatunneille. Asiantuntevan opettajan avulla voit oppia uusia uinti- ja hengitystekniikoita sekä valmistautumaan ja käsittelemään mahdollisia hätätilanteita.

Uimaan opettelu antaa sinulle mahdollisuuden tuntea itsesi mukavaksi ja luottavaiseksi vedessä ollessasi. Hyvä uimataito kasvattaa sekä itseluottamustasi vedessä, että auttaa sinua yhdistämään tämän aikaisemmin ahdistusta ja kauhua synnyttäneen ympäristön hauskanpitoon ja hyvinvointiin.

Sinua voi myös kiinnostaa: 5 urheilulajia, jotka tarjoavat monia terveyshyötyjä

Vinkkejä uintitekniikan parantamiseen

Oikeaoppisen uintitekniikan hallitseminen vaatii kärsivällisyyttä ja kurinalaisuutta. Jos kuitenkin haluat aloittaa sen kehittämisen jo ensimmäisistä uintikerroistasi, ota huomioon nämä seuraavat yksinkertaiset ​​vinkit:

 • Aloita uintitekniikan parantaminen harjoittelemalla kaksi kertaa viikossa.
 • Kun alat tuntea olosi mukavammaksi vedessä, voit lisätä harjoittelukertoja maksimissaan 4-5 kertaan viikossa.
 • Vältä kehon ylikuormitusta liian rasittavilla harjoituksilla. Pidä mielessä, että urheilun intensiteetti tulisi aina mukauttaa omaan fyysiseen kuntoon ja tarpeisiin.
 • Pidä pää suorana kroolissa ja selkäuinnissa; näissä uintitekniikoissa vartalon tulee kiertyä lonkan ympärille, ei päinvastoin. 
 • Yritä tehdä joka 50 metrin välein vähemmän käsivetoja kuin tavallisesti.
 • Kiihdytä käden liikettä veden alla, jotta saat työntöön lisää voimaa.
 • Säilytä oma hengitysrytmisi. Vaikka hengitysrytmejä löytyy useita uintitekniikasta riippuen, voit harjoittaa vain niitä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi mukavaksi. Ihanteellista olisi kuitenkin hengittää vähintään joka kolmannen vedon aikana.

Kärsitkö vesipelosta? Älä turhaannu, vaikka vesipelon voittaminen ei vielä olisikaan onnistunut! Noudattamalla yllä mainittuja harjoituksia ja asiantuntevan uimaopettajan neuvoja, olet askeleen lähempänä sen voittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Krempel, M., & Jaatun, M. G. (2014). Learn to SWIM. In Proceedings – 9th International Conference on Availability, Reliability and Security, ARES 2014. https://doi.org/10.1109/ARES.2014.82
 • Blanksby, B. A., Parker, H. E., Bradley, S., & Ong, V. (1995). Journal of science and medicine in sport. The Australian Journal of Science and Medicine in Sport. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2014.09.010
 • Grey, D., & Sadoff, C. W. (2007). Sink or Swim? Water security for growth and development. Water Policy. https://doi.org/10.2166/wp.2007.021
 • Barros Lázaro, A. (2018). Ejercicios para reducir el miedo al agua en personas con Trastorno del Espectro Autista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.