Logo image
Logo image

Neljä tapaa kehittää tahdonvoimaa

3 minuuttia
Tahdonvoima on muutosten hyväksymistä ja sopeutumista uusiin asioihin. Tätä taitoa voi kehittää. Tavoitteen asettaminen ja tilaisuuksiin tarttuminen auttaa tukemaan itsekuria.
Neljä tapaa kehittää tahdonvoimaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Toisinaan haasteet tuntuvat isommilta kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Tämä voi johtaa pessimistiseen ajatteluun ja periksiantamiseen jo ennen haasteen varsinaista kohtaamista. On kuitenkin olemassa tapoja, joilla voimme kehittää tahdonvoimaa.

Pelko on luonnollista eikä siitä voi päästä kokonaan eroon, mutta jotakin on tehtävissä ja tuo jokin on hermojen hallinta. Se ei ole helppoa, mutta ei mahdotontakaan.

Tällaisina hetkinä tahdonvoima, joka tunnetaan myös itsekurina, on hyvin tärkeää. Seuraavilla menetelmillä voimme kehittää tahdonvoimaa.

Neljä tapaa kehittää tahdonvoimaa

1. Päätä ja toimi

Some figure

“Itsekuri on valtaa.” Tämä sitaatti on Steven Spielbergin ohjaamasta palkitusta elokuvasta Schindlerin lista, ja se selittää parhaiten sen mitä kuvailimme yllä. Tarvitsemme tahdonvoimaa kyetäksemme saavuttamaan sen mikä tuntuu mahdottomalta.

Kyseessä ei ole ainoastaan itsensä vakuuttelu, vaan myös toimiminen. Päättämisestä varsinaiseen alulle panemiseen on pitkä matka. On vaikea saavuttaa sitä minkä asetimme itsellemme tavoitteeksi, jos näiden kahden välillä ei ole suhdetta.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Mitä kaikkea tekisitkään ilman pelkojasi?

2. Älä koskaan lakkaa uskomasta

Some figure

Tahdonvoima ei ole yhtä kuin itsepäisyys. Siinä ei ole kyse eteenpäin menemisestä vailla suunnitelmaa jonkin tehtävän suorittamiseksi, eikä siinä ole kyse virheiden toistamisesta.

Tahdonvoima on muutosten hyväksymistä ja uusiin asioihin sopeutumista. Se on ymmärrystä siitä, ettei kaikesta seuraa odottamiamme tuloksia ja että meidän tulisi siitä huolimatta jatkaa aina eteenpäin.

Ihmisille on normaalia toimia siinä toivossa, että heidät palkitaan lähitulevaisuudessa. Mutta se mikä todella tuo meille tyydytystä, on tehdä jotain saadaksemme lopullisen “jättipotin”, pitkällä aikavälillä. Toisin sanoen voit valita, osallistutko 100 metrin juoksukilpailuun vai maratoniin.

Tahdonvoima tarkoittaa virheiden hyväksymistä, mutta ehkäpä vaikein asia kaikessa on sivuuttaa ne ajatukset, jotka uhkaavat itse ihmisyyttämme. Kyseessä on toivottomuuden voittaminen ja sen tajuaminen, että olemme paljon vahvempia kuin luulemmekaan.

Tavoitteiden asettaminen, pienten muutosten tekeminen matkan aikana, esiin nousseiden tilaisuuksien ja eri vaihtoehtojen hyödyntäminen ovat kaikki työkaluja, jotka voivat auttaa luomaan ja ylläpitämään tahdonvoimaa.

Eteenpäin meneminen taakse katsomatta, tavoitteen pitäminen selkästi mielessä ja kurinalaisuus ovat ratkaisevia menetyksen saavuttamisessa.

3. Urheilu on yksi parhaista esimerkeistä

Some figure

Tahdonvoimasta on olemassa monia esimerkkejä, niihin on vain kiinnitettävä huomiota. Itseapuna toimivat omat henkilökohtaiset tai perheenjäsenten tilanteet, joissa läheinen selviää vaikeasta ajanjaksosta ehjin nahoin.

Jotkut menestyneet hahmot ympäri maailmaa toimivat loistavina esimerkkeinä tahdonvoimasta. Huippu-urheilijat ovat yksiä niistä. Esimerkiksi argentiinalainen jalkapalloilija Lionel Messi voi olla ylpeä tahdonvoimastaan.

Tiedämme kuinka menestynyt Messi on, mutta tiedostamme myös kaiken sen mitä hänen täytyy tehdä loistaakseen pituudestaan huolimatta lajissa, joka vaatii fyysistä kontaktia. Nykyään kukaan ei epäile häntä tai hänen saavutuksiaan.

Hän on luonnonlahjakkuus, ja hänen onnistui kehittää lahjojaan kilpailijoitaan paremmaksi. Hän voitti pituusongelmansa johtuen intohimostaan menestyä sekä voittaa ja olla vahva. Ongelman havaitseminen ja siihen puuttuminen on tärkein asia.

Pelkkä taito ei riitä. Ihmisellä täytyy olla tahtoa tehdä se, tahtoa saavuttaa päämäärä ja pyrkiä erinomaisuuteen.

Katso myös: Miksi japanilaiset lapset tottelevat aina vanhempiaan?

4. Kärsivällisyys, mahtava liittolainen

Some figure

Moni antaa periksi epäonnistuttuaan ensimmäisen kerran. Tämä on yleistä, mutta myös valitettavaa, virhe. Ihminen tuntee olevansa hukassa, sillä hänellä ei ole riittävästi itseluottamusta taistella haluamansa eteen.

Päämäärän ei tarvitse olla edes mitään kovin haastavaa. Otetaan esimerkiksi dieetillä oleminen. Karkin ja epäterveellisten juomien välttäminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Tässä itsekuri astuu kuvaan. Houkutus tehdä jotain mikä rikkoo noudatettua kaavaa on normaalia, mutta tässä kohtaa mielen voitto ruumiista ratkaisee.

Kun ihminen sitten lopulta saavuttaa tavoitteensa kaikkien eteen tulleiden vaikeuksien jälkeen, hän luo uuden esimerkin. Näin hän oppii ja tietää, ettei aiemmin koettu enää ole hänelle sellainen haaste, jolta se ennen vaikutti.

Tällöin hän tietää, että kaikki hiki ja kyyneleet olivat sen arvoisia. Tällöin hän tuntee sanoinkuvaamatonta tyydytystä ja ymmärtää, että tahdonvoima oli se liittolainen, jonka avulla hän saavutti menestystä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.