Logo image
Logo image

Oletko yli 50-vuotias? Näillä viidellä vinkillä teet liikunnasta helppoa!

3 minuuttia
Millaista liikuntaa harrastat tällä hetkellä? Ja kuinka valmistaudut pysymään hyvässä kunnossa viisikymppisenä? Tässä artikkelissa annamme sinulle joitakin vinkkejä, joilla teet liikunnasta helppoa yli 50-vuotiaana.
Oletko yli 50-vuotias? Näillä viidellä vinkillä teet liikunnasta helppoa!
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos olet yli 50-vuotias, tulevat nämä neuvot auttamaan sinua harrastamaan liikuntaa turvallisesti ja tehokkaasti. Muista myös keskustella lääkärin kanssa ennen uuden liikuntarutiinin aloittamista.

Minkä ikäinen olet? Luuletko, että tulet tuntemaan olosi hyväksi ja olet valmis nauttimaan elämästäsi ollessasi 50- tai yli 50-vuotias? Olet ehkä jo miettinyt asiaa, mikä on hyvä juttu.

Päivittäin yhä useammat ihmiset tulevat tietoisemmiksi terveydestä huolehtimisen tärkeydestä. Koko elämänsä ajan aktiivisina olleita ihmisiä syntymäpäivät eivät huoleta. Vähän liikkuvat ihmiset ovat kuitenkin huolissaan kultaiseen ikään astumisesta.

Jos olet huolissasi siitä, että et kykene harrastamaan liikuntaa ollessasi yli 50-vuotias, ala kehittää hyviä tapoja jo nyt voidaksesi nauttia paremmasta terveydestä ja hyvinvoinnista päivittäisessä elämässäsi.

Miksi meidän pitäisi harrastaa liikuntaa yli 50-vuotiaana

Monet ihmiset ajattelevat, että kun he ikääntyvät, tulevat kaikki heidän huolensa katoamaan. Ovathan heidän lapsensa jo aikuisia, eikä heillä ole yhtä monia velvollisuuksia kuin aikaisemmin. Jos sinulla on tällainen ajattelutapa, tulee sinun tietää, että fyysisen aktiivisuuden puute aiheuttaa:

 • Kognitiivisten taitojen rajoittuneisuutta
 • Lihasmassan, -kiinteyden ja -joustavuuden menettämistä
 • Liikkuvuuden menettämistä
 • Liikenopeuden heikkenemistä

Mikäli terveytesi on sinulle tärkeä, sinua varmasti karmaisi lukea edellämainituista vaikutuksista. Siinä tapauksessa suosittelemme liikunnan harrastamista nyt sekä yli 50-vuotiaana. Noudata myös seuraavia varotoimia.

Lue myös: 6 aineenvaihduntaa nopeuttavaa liikettä

Pidä nämä asiat mielessäsi

1. Älä sivuuta kipua

Some figure

Ei kipua, ei hyötyä. Pitääkö se paikkansa? Monet ihmiset uskovat, että liikunnan täytyy tehdä kipeää. Mutta se ei ole totta. Itse asiassa, jos huomaat olosi epämukavaksi, tulisi sinun selvittää tapahtuuko niin jatkuvasti vai vain tiettyjä aktiviteetteja tehdessä.

Yli 50-vuotiaana liikkumisessa tulisi ehdottomasti noudattaa joitakin varotoimenpiteitä. Yksi niistä on erityisesti liikuntamuotojen vaihtaminen. Esimerkiksi jos luusi osoittavat oireita osteoporoosista, vaihda rankat harjoitukset helpompiin harjoituksiin. Kävele tai harrasta joogaa hölkkäämisen sijaan.

Mikäli olet aina noudattanut terveellisiä elämäntapoja ja harrastanut liikuntaa, kiinnitä vain huomiota kaikkiin muutoksiin, joita saatat joutua tekemään. Esimerkiksi sinun saattaa olla parempi hidastaa hieman. Tämän ei kuitenkaan pitäisi huolestuttaa sinua; se tarkoittaa vain sitä, että kehosi on muuttumassa.

2. Muista tarkkailla selän terveyttä

Ovatko kiipeily ja muut extreme-urheilulajit sinun suosikkilajejasi? Yli 50-vuotiaana liikkumiseen voi kuulua selkäkipua, mikäli et vaihda muihin urheilulajeihin.

Kehosi on muuttumassa, joten kannattaa kenties lopettaa tiettyjen aktiviteettien harrastaminen. Vaikka asia ei aina olekaan näin, selkäsi kyllä ilmoittaa sen sinulle. Useimmissa tapauksissa ei ole välttämätöntä tehdä suuria muutoksia. Et ehkä esimerkiksi vain venyttele oikealla tavalla. Kiinnitä joka tapauksessa huomiota siihen, mitä selkäsi yrittää mahdollisesti kertoa sinulle.

3. Hemmottele itseäsi

Some figure

Hyvän liikuntasuorituksen jälkeen on hyvä pitää tauko ja hemmotella kehoa. Sen tekemiseksi on monia tapoja:

 • Käy rentouttavassa, lämpimässä suihkussa. Se on ehdottomasti täydellinen tapa välttyä seuraavan päivän jäykkyydeltä ja kivulta. Suosittelemme tämän tekemistä erityisesti silloin, kun olet vasta aloittanut harjoittelun vuosien liikkumatta olemisen jälkeen.
 • Käy kylvyssä rentouttavien öljyjen kanssa. Olet varmasti samaa mieltä siitä, että vain harvat asiat ovat yhtä miellyttäviä, kuin herkullisen tuoksuisessa kylvyssä käyminen. Anna itsellesi aikaa nauttia hetkestä. Voit käyttää tilaisuuden hyväksesi ja antaa itsellesi hieronnan, mikäli lihakset tuntuvat jännittyneiltä.

Haluatko oppia lisää? Lue: 9 luonnollista lihasten rentouttajaa

4. Älä omaksu vähän liikkuvaa elämäntyyliä

Harrasta mitä vain haluamiasi aktiviteetteja, varmista vain, että teet jotakin. Liikunnan aloittaminen yli 50-vuotiaana voi olla vaikeaa, kun sinulla oli ennen erittäin kiireinen elämä työn ja perheestä huolehtimisen parissa, ja totuit siihen. Mutta sohvalla istuminen tekee olostasi tehottoman ja jopa masentuneen. Siksi suosittelemme sinua:

 • Käymään kävelyillä
 • Vierailemaan sukulaisten tai ystävien luona
 • Tutkimaan uusia paikkoja

5. Säilytä tasapaino

Some figure

Vaikka saatatkin olla halukas harrastamaan liikuntaa yli 50-vuotiaana ja saamaan enemmän vapaa-aikaa sen tekemiseen, älä kuitenkaan mene äärimmäisyyksiin. Pyri harrastamaan erilaisia aktiviteetteja, jotka ovat mielestäsi hauskoja sen sijaan, että aloitat kolmen tunnin rankan liikuntasuorituksen.

Liikunnan harrastaminen yli 50-vuotiaana kannattaa!

Jos vietät koko elämäsi vältellen liikuntaa, saatat ehkä ajatella, että et tarvitse sitä vanhemmallakaan iällä. Unohda tämä ajatus ja motivoi itseäsi tulemaan terveemmäksi ihmiseksi. Tämän tekemiseksi on todellakin erittäin hyviä syitä, mutta tärkeimpiä ovat oma terveytesi ja itsenäisyytesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bohórquez Gómez-Millán M. R.; Lorenzo Fernández M.; García González A.J. 2014. Actividad física como promotor del autoconcepto y la independencia personal en personas mayores. Revista Iberoamericana de Psicología del Ejercicio y el Deporte (RIPED). Available at: https://idus.us.es/xmlui/handle/11441/59364.
 • Franco-Martín M, Parra-Vidales E, González-Palau F, Bernate-Navarro M, Solis A. 2013. Influencia del ejercicio físico en la prevención del deterioro cognitivo en las personas mayores: revisión sistemática. Revista de Neurología. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Mara_Bernate_Navarro/publication/236908058_The_influence_of_physical_exercise_in_the_prevention_of_cognitive_deterioration_in_the_elderly_A_systematic_review/links/566eaefc08aea0892c52a2b7/The-influence-of-physical-exercise-in-the-prevention-of-cognitive-deterioration-in-the-elderly-A-systematic-review.pdf.
 • Padrón MJ, González LP, de León RP, Fiallo IR, Kim SEM. Osteoporosis: ¿un problema de salud prevenible? Revista Médica Electrónica 2006; 28 (5): 452-459. Available at: http://revmedicaelectronica.sld.cu/index.php/rme/article/view/325.
 • Justin D. Crane; Daniel I. Ogborn; Colleen Cupido; Simon Melov; Alan Hubbard; Jacqueline M. Bourgeois; Mark A. Tarnopolsky. 2012. Massage Therapy Attenuates Inflammatory Signaling After Exercise-Induced Muscle Damage. Science Translational Medicine. https://stm.sciencemag.org/content/4/119/119ra13
 • Ana María Leiva; María Adela Martínez; Carlos Cristi-Montero; Carlos Salas; Rodrigo Ramírez-Campillo; Ximena Díaz Martínez6; Nicolás Aguilar-Farías; Carlos Celis-Morales. 2017. El sedentarismo se asocia a un incremento de factores de riesgo cardiovascular y metabólicos independiente de los niveles de actividad física. Revista Médica de Chile. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rmc/v145n4/art06.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.