Logo image
Logo image

Kuinka paljon sinun tulisi liikkua päivittäin?

3 minuuttia
Kun mietit liikuntaharrastuksen aloittamista, sinun tulee ensinnäkin ottaa huomioon nykyinen fyysinen tilasi. Sinun tulee myös miettiä millaista liikuntaa haluat harrastaa, ja kuinka paljon aikaa sinulla on.
Kuinka paljon sinun tulisi liikkua päivittäin?
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Monilla ihmisillä on mahtava tapa liikkua päivittäin. Tämä tapa pitää terveenä ja auttaa pysymään aktiivisena ja energisenä. Se ehkäisee myös monia eri tauteja. On kuitenkin tärkeää tietää, kuinka paljon aikaa päivittäiseen liikuntaan tulisi käyttää.

Tässä artikkelissa jaamme joitakin vinkkejä kanssasi, jotta päivittäinen treenisi on tehokasta ja positiivista terveytesi kannalta. Loppujen lopuksi rutiineihisi vaikuttavat monet tekijät. On tärkeää olla tietoinen niistä ja ottaa treenistä kaikki irti.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 venytysharjoitusta lihaksillesi

Onko terveellistä liikkua päivittäin?

Päivittäinen liikunta ei ole ainoastaan hyväksi terveydellesi; se on välttämätöntä.

Muutaman viime vuoden aikana olemme saaneet enemmän ja enemmän tietoa vähän liikkuvan elämäntyylin kauheasta vaikutuksesta terveydelle. Pitkien työtuntien tekeminen toimistossa tietokoneen edessä altistaa kehon liikkumattomuudelle. Sillä voi olla monia vahingollisia vaikutuksia terveydelle.

Vähän liikkuva elämäntyyli on erittäin huomattava sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Korkea kolesteroli, korkea verenpaine, triglyseridit, liikalihavuus ja insuliinivastus ovat tulossa yleisimmiksi päivä päivältä. Nämä sairaudet ovat helposti tämän vuosisadan suurimpia paholaisia ja johtuvat meidän lisääntyvästä vähän liikkuvasta elämäntyylistämme.

Ihmisten, joiden on pakko viettää paljon aikaa istualtaan, pitäisi noudattaa näitä suosituksia ja nousta vähintään kerran tunnissa. Riittää kun vain kävelet hieman, venyttelet tai nouset rappuja ylös ja alas.

Some figure

Lue myös: 6 tapaa polttaa 600 kaloria päivässä

Päivittäisen liikunnan riskitekijät

Jos harrastat liikuntaa päivittäin, aiheutuu siitä myös riskejä, jos sitä harrastetaan liikaa. Jos et ole ammattilaisurheilija, eikä sinulla ole valmentajaa, pidä nämä varotoimet mielessä:

 • Et voi siirtyä mitään tekemisestä päivittäiseen liikuntaan yhtäkkiseltään. Sinun tulee tehdä tämä muutos asteittain estääksesi loukkaantumisia.
 • Oikeanlainen ravinto on tärkeää. Älä jätä ruokavaliostasi pois proteiineja, hiilihydraatteja tai korkealaatuisia rasvoja. Kun harrastat enemmän liikuntaa, sinun tulee myös lisätä syömiesi kalorien määrää, halusitpa pudottaa painoa tai et. Voit aina luottaa siihen, että superruoka tarjoaa nopean ja terveellisen lisän ruokavalioosi.
 • Sinun tulee määrittää liikuntamuoto joka sopii sinulle parhaiten, pitäen mielessä ikäsi, terveydentilasi, elämäntyylisi ja rutiinisi. Muista myös, että tarpeesi voivat muuttua ajan kuluessa.
 • Jos kärsit jostakin sairaudesta, tulee lääkärisi määrätä liikuntarutiinisi. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että sydänongelmista kärsivien ihmisten pitäisi vältellä kovatehoista liikuntaa kello 11-13 välillä.

Mitä liikuntaa minun pitäisi harrastaa?

On tärkeää miettiä liikuntamuotoa silloin kun yrität selvittää kuinka kauan sinun tulisi tehdä sitä.

 • Voit harrastaa keskitehoista liikuntaa kuten kävelyä tai hölkkäystä joka päivä. Suosittelemme harrastamaan sitä 20-60 min.
 • Kovatehoista liikuntaa, joka on rankkaa sydämelle, pitäisi harrastaa enintään 30 min.
 • Matalatehoiselle liikunnalle, kuten joogalle, tai chille tai venyttelylle ei ole mitään enimmäisaikaa.
 • Painojen kanssa tehtäviä kiinteytysharjoituksia täytyy tehdä eri lihasryhmille, jos niitä tehdään päivittäin. Voit tehdä rutiinin 5 päivittäisestä harjoituksesta ja treenata eri lihasryhmiä kahdesti viikossa.
Some figure

Lue myös: 5 helppoa harjoitusta jalkalihasten vahvistamiseen

Käytännön vinkit

Kun harrastat liikuntaa päivittäin, pidä nämä vinkit mielessä:

 • Älä unohda, että sinun täytyy venytellä ennen jokaista treeniä ja sen jälkeen. Se on tärkeää parantaaksesi notkeutta, kiinteyttääksesi lihaksiasi ja ehkäistäksesi loukkaantumisia.
 • Sinun tulee pitää nesteytetyksesi kunnossa treenin ajan, sekä myös koko päivän ajan.
 • Yritä yhdistää aerobinen ja anaerobinen liikunta.
 • On tärkeää hengittää oikealla tavalla samalla kun treenaat. Hengitä aina sisään silloin kun et käytä voimaa.
 • Älä harrasta liikuntaa heti syömisen jälkeen. Sinun tulee sulattaa ruoka ennen liikkumisen aloittamista.
 • Lisäksi on erityisen suositeltavaa syödä paljon proteiinia (kasvi- tai eläinperäistä) puolen tunnin sisällä treenistä.

Pidä myös mielessä, että päivittäinen liikunta antaa sinulle energiaa ja rentouttaa sinut. Voit liikkua päivittäin mihin aikaan tahansa, joten miksi et tekisi tästä terveellisestä tavasta osan päivittäistä rutiiniasi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • American College of Sports Medicine, Sawka, M. N., Burke, L. M., Eichner, E. R., Maughan, R. J., Montain, S. J., & Stachenfeld, N. S. (2007). American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and science in sports and exercise, 39(2), 377–390. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e31802ca597
 • Kenttä, G & Hassmén, Peter. (1998). Overtraining and recovery. A conceptual model. Sports medicine (Auckland, N.Z.). 26. 1-16.
 • Warren, T. Y., Barry, V., Hooker, S. P., Sui, X., Church, T. S., & Blair, S. N. (2010). Sedentary behaviors increase risk of cardiovascular disease mortality in men. Medicine and science in sports and exercise, 42(5), 879–885. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e3181c3aa7e
 • Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002
 • Alimentación sana. 2018. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
 • Recomendaciones mundiales sobre la actividad física para la salud. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommendations/es/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.