Logo image
Logo image

Kuinka akupunktio auttaa nivelkivun hoidossa?

3 minuuttia
Akupunktiota on käytetty jo useita vuosikymmeniä nivelkivun lievittämiseen muiden hoitojen ohessa. Kuinka se hyödyttää?
Kuinka akupunktio auttaa nivelkivun hoidossa?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Akupunktio on perinteisen kiinalaisen lääketieteen perusta, ja sitä on käytetty jo tuhansien vuosien ajan muiden hoitojen ohessa eri sairauksien ja vaivojen lievittämiseen. Tiedätkö, kuinka akupunktio auttaa nivelkivun hoidossa?

Tutkijat eivät vielä tarkalleen tiedä, kuinka akupunktio tehoaa. Akupunktio on nykyään suosittua myös länsimaissa, ja moni kääntyykin sen puoleen lisätäkseen omaa hyvinvointiaan.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Nivelkipu kuriin: 6 parasta luontaishoitoa

Mitä akupunktio on?

Vaikka akupunktion toimintaa ei vielä täysin ymmärretä, useat tutkimukset vahvistavat hoidon tarjoamat fysiologiset muutokset. Yksi akupunktion vaikutuksista on kivun, mukaan lukien nivelkivun, lievitys.

Akupunktio perustuu menetelmiin, jotka stimuloivat tiettyjä kehon anatomisia pisteitä. Tässä hoidossa käytetään lukuisia menetelmiä, joista tunnetuin lienee neulojen käyttö. Tämän menetelmän hyötyjä on tutkittu paljon. Näin tällainen akupunktio toimii: pieniä, ohuita neuloja työnnetään tiettyihin pisteisiin ihossa tiettyjen sairauksien aiheuttaman kivun lievittämiseksi.

Sinua saattaa kiinnostaa: Sitruunasta apua nivelkipujen ja lihaskramppien hoitoon

Nivelkipu

Some figure

Nivelkipu on nykyään yleinen ongelma väestössä. Se johtuu usein nivelruston kulumisesta, jonka tehtävänä on estää luita hankaamasta toisiaan vasten.

Yli 70 % yli 35-vuotiaista naisista kärsii nivelkivusta, kertoo kansainvälisen nivelrikkosäätiön tekemä tutkimus. Osteoartriitti eli nivelrikko vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistöön ja hyökkää niveliä vastaan, joiden tehtävänä on liikuttaa polvien, nilkkojen, lantion ja ranteiden luita. Taudin vakavimmat muodot voivat jopa estää tiettyjä puuhia, kuten kävelyä tai tuolilla istumista.

Nivelkipu alkaa akuutilla, terävällä kivulla ja jäykkyydellä, mikä rajoittaa nivelen liikettä johtuen alueella olevasta tulehduksesta. Tämä liikkeen rajoittuminen heikentää huomattavasti potilaan elämänlaatua, vaikeuttaen arjen askareita.

Tässä on joitakin nivelkivun oireita ja merkkejä:

 • Nivelen turvotus, punoitus ja kuumotus
 • Ihottuma tai violetit pisteet
 • Rintakipu, hengenahdistus
 • Vatsakipu
 • Kuume, hikoilu tai vilunväreet

Osteoartriitti on yksi merkittävimmistä nivelkipua aiheuttavista vaivoista. Se on rappeumasairaus, johon kuuluu ruston kuluminen, minkä seurauksena nivel jää paljaaksi. Luut pääsevät hankaamaan toisiaan vasten ja kuluvat, mikä aiheuttaa voimakasta kipua ja jäykkyyttä nivelessä.

Kuinka akupunktio auttaa nivelkivun hoidossa?

Some figure

Akupunktio on yksi parhaista hoidoista nivelkipuun muiden hoitojen ohessa. Siitä on yleisesti ottaen apua jopa osteoartriitin oireiden lievittämisessä.

Osteoartriitiille voivat altistaa tietty ikä, paino ja perintötekijät. Joskus elämäntapojen muutos voi auttaa lievittämään oireita. Lukuiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet myös akupunktion tehon vaihtoehtoisena hoitona osteoartriittiin.

Cochranen tietokannasta löydetty tutkimus osoittaa, että akupunktio saattaa lievittää kipua hieman ja parantaa liikkuvuutta osteoartriittia sairastavilla potilailla. Tätä tutkimusta varten potilaat jaettiin kahteen ryhmään: toista ryhmää hoidettiin akupunktiolla, ja toinen ryhmä oli kontrolliryhmä, joka ei saanut minkäänlaista hoitoa. 8 ja 26 viikon jälkeen akupunktiota saaneet potilaat kokivat kivun vähentyneen ja liikkuvuuden lisääntyneen verrattuna hoidotta jääneeseen ryhmään.

Voivatko lääkkeet aiheuttaa nivelkipua?

Nivelkipua voi syntyä myös tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksena. Aromataasin estäjiä käytetään hoitona rintasyöpää sairastavilla potilailla tai vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla, joilla on suuri riski sairastua siihen. Tämä hoito voi aiheuttaa niin voimakasta nivelkipua, että jotkut potilaat lakkaavat syömästä lääkettä kokonaan.

SWOG (Southwest Oncology Group) -järjestön tekemässä tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että akupunktio vähensi merkittävästi aromataasin estäjillä hoidettujen postmenopausaalisten potilaiden nivelkipua rintasyövän alkuvaiheessa.

Tutkimuksen 226 potilasta olivat eri lääkärikeskuksista ja heidät jaettiin kolmeen ryhmään:

 • Akupunktiohoito
 • Valeakupunktiohoito
 • Ei hoitoa

12 viikon jälkeen akupunktiohoitoa saaneet potilaat ilmoittivat kivun vähentyneen, ja vaikutus kesti useita kuukausia.

Yhteenveto

Vaikka akupunktion vaikutuksista tarvitaan vielä lisää tutkimuksia, se näyttäisi olevan tehokas nivelkivun hoidossa. Tämä vaihtoehtoinen hoito on osoittautunut hyödylliseksi myös fibromyalgian ja neurodegeneratiivisten sairauksien kuten Parkinsonin taudin hoidossa.

Tämän vuoksi jotkut terveysalan asiantuntijoista tarjoavat potilaille mahdollisuuden akupunktiohoitoon muiden hoitojen ohessa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
 • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
 • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
 • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
 • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
 • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.