Miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua?

Nivelrikko käynnistää tulehdusprosessin, joka voi vaikuttaa polven liikkuvuuteen ja aiheuttaa kipua. Lue alta, miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua.
Miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua?

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelrikko eli artroosi on koko elimistöön liittyvä rappeumasairaus, joka voi vaikuttaa mihin tahansa kehon niveleen. Se ilmaantuu usein luiden päissä olevan suojaavan ruston kulumisen seurauksena. Kun sitä esiintyy polvissa, nivelrikko aiheuttaa polvikipua.

Polveen voivat vaikuttaa useat eri sairaudet ja vammat, mutta nivelrikko on polviin eniten vaikuttava krooninen sairaus. Itse asiassa yksi tämän sairauden yleisimmistä muodoista tunnetaan polven nivelrikkona. Sitä esiintyy tavallisesti keski-ikäisillä ja iäkkäillä henkilöillä. Se on myös yksi suurimmista invaliditeetin syistä.

Kivun lievittämiseen on saatavilla useita terapioita ja hoitomuotoja. Sen taustalla olevaan, asteittain etenevään prosessiin ei kuitenkaan ole parantavaa hoitoa.

Miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua?

Syy miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua piilee tulehdusprosessissa

Ymmärtääksesi, miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua, on tärkeää selittää mitä se tekee nivelelle.

Vaikka nivelrikko voi vaikuttaa mihin tahansa niveleen, monissa tapauksissa rappeutuu juuri polvien luita reunustava rusto. Nivelrusto on pehmeää ja liukasta, ja sen tehtävänä on suojata ja pehmustaa polvien luiden päitä. Kun nämä rustot kuluvat tai vaurioituvat, nivel menettää kykynsä joustaa ja liikkua normaalisti.

Koska tämä laukaisee tulehdusprosessin, se johtaa kroonisiin, ajan myötä paheneviin kipujaksoihin. Jos potilas ei noudata hoitoa sen etenemisen hidastamiseksi, ajan myötä hän ei kykene liikkumaan normaalisti ja kärsii pahemmista oireista.

Polven nivelrikon tyypit

Nivelrikko aiheuttaa polvikipua sen mukaan, mihin vaiheeseen se on edennyt. Kun potilaalla diagnosoidaan nivelrikko, lääkäri ottaa huomioon sairauden kolme eri luokitusta.

Potilaalla voi olla jokin seuraavista nivelrikon tyypeistä:

Lievä polven nivelrikko

Tämän tyyppisestä nivelrikosta kärsivillä potilailla on kipua vain silloin, kun he rasittavat itseään. Polven röntgenkuvissa ei näy selkeitä muutoksia.

Kohtalainen polven nivelrikko

Tässä tapauksessa polvesta otetuissa röntgenkuvissa näkyy joitakin huomattavissa olevia muutoksia. Kipujaksot ilmaantuvat pitkäaikaisen seisomisen tai kohtuullisen liikunnan harrastamisen jälkeen. Oireet ilmaantuvat useita kertoja vuodessa.

Vaikea polven nivelrikko

Kun polven nivelrikko on vakava, se aiheuttaa pitkittynyttä polvikipua jo lievän rasituksen jälkeen. Tyypillisesti kipua ja jäykkyyttä esiintyy päivän ensimmäisten 20 minuutin aikana, mutta oire lievittyy ajan kuluessa.

Tässä vaiheessa esiintyy useita jaksoja, joissa niveleen kehittyy nestettä ja polvi on tulehtunut. Kipujaksot toistuvat tiheämpään ja voivat vaikuttaa liikkumiskykyyn. Tässä tapauksessa röntgenkuvissa näkyy selkeitä merkkejä ruston kulumisesta.

Polven nivelrikon oireet

Vaikeassa polven nivelrikossa näkyy selkeitä muutoksia kuvantamisessa

Nivelrikon oireet saattavat vaihdella sen mukaan, kuinka kulunut rusto on. Yleisesti ottaen esiintyy kipua, turvotusta ja toimintakyvyn heikkenemistä. Tämä viimeinen oire tarkoittaa kyvyttömyyttä liikuttaa polvea.

Turvotus, joka on syynä siihen miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua, ilmaantuu silloin, kun nivelen sisällä on ylimääräistä nivelkalvon nestettä. Koska nivel ei enää tue kyseessä olevaa rajaa normaalilla tavalla, raajan liike on rajoittunutta ja potilaan elämänlaatu heikkenee.

Lyhyesti, nivelrikon oireisiin voivat kuulua:

 • Kipu, joka on pahempaa aamuisin ja vähenee polven “lämmettyä”.
 • Jäykkyyden tunne liikkumattomuuden jälkeen.
 • Pitkittynyt kipu polvien koukistamisen jälkeen (esimerkiksi pitkäaikaisen istumisen jälkeen).
 • Kova kipu, joka pahenee liikkuessa.

Miksi varhainen diagnoosi on tärkeä?

Liikunta voi pahentaa polvikipua

On tärkeää huomioida, että kaikki nivelrikon tyypit pahenevat ajan myötä. Mitä nopeammin potilas saa diagnoosin, sitä parempia ovat ennuste ja hoitotulokset. Lääkäri saattaa suositella röntgenkuvia sairauden vahvistamiseksi. Niiden avulla pystytään määrittämään, kuinka paha rustovaurio on ja onko polven luita erottava nivelten välinen tila kutistunut.

Kun lääkäri on määrittänyt kuinka pitkälle nivelrikko on edennyt, hän saattaa ehdottaa:

 • Muutoksia elämäntapoihin (terveellinen ruokavalio ja nivelystävällinen liikunta)
 • Fysioterapia
 • Laihduttaminen (jos potilas on ylipainoinen tai liikalihava)
 • Kipulääkkeet ja tulehdusta lievittävät lääkkeet
 • Leikkaushoito (artroskopia tai nivelen korvaaminen, vain vaikeissa tapauksissa)

Syy miksi nivelrikko aiheuttaa polvikipua on tulehdusprosessi, joka on seurausta nivelruston kulumisesta. Koska kyseessä on asteittain etenevä sairaus, se on tärkeää diagnosoida ja hoitaa mahdollisimman varhain.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Escarpanter Buliés, J. C., Valdés Díaz, O., Sánchez Rauder, R., López Valdés, Y., & López García, C. (1997). Resultados terapéuticos en la osteoartritis de la rodilla con infiltraciones de ozono. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 16(2), 124-132.
 • López, A. A., Morote, C. C., & Lorenzo, Y. G. (2004). Tratamiento quirúrgico de la osteoartritis de rodilla. Rev Cubana Ortop Traumatol, 18(1), 53-9.
 • Solis Cartas, U., de Armas Hernandez, A., & Armando, B. C. (2014). Osteoartritis. Características sociodemográficas. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 97-103.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.