Logo image
Logo image

Suolistobakteerien ja liikalihavuuden välinen yhteys

2 minuuttia
Voisiko suolistobakteereilla ja liikalihavuudella olla jonkinlainen yhteys? Lue eteenpäin, sillä tässä artikkelissa selvitämme asiaa!
Suolistobakteerien ja liikalihavuuden välinen yhteys
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmiskehossa on valtava määrä bakteereja, jotka auttavat kehoa suorittamaan lukuisia eri toimintoja, kuten ruoansulatusjärjestelmän erilaiset toiminnot. Osa bakteereista suojaa meitä muilta bakteereilta, jotka voivat aiheuttaa sairauksia. Hyviin bakteereihin lukeutuvat mm. suolistobakteerit. Tänään haluamme tarkastella lähemmin suolistobakteerien ja liikalihavuuden mahdollista yhteyttä.

Suolistobakteerit muodostavat suoliston mikrobiotan. Tämä on joukko mikro-organismeja, jotka elävät pysyvästi ruoansulatuskanavassa. Se koostuu pääosin bakteereista, mutta mukana voi olla myös viruksia ja sieniä.

Tämä suoliston mikrobiota muodostaa lähes 3,3 kiloa painostamme. Tutkijoiden mukaan nämä bakteerit täyttävät monia toimintoja. Tämä johtuu siitä, että niillä on merkittävä rooli erilaisissa aineenvaihduntareaktioissa, joita tarvitsemme elääksemme. Samalla ne stimuloivat myös immuunijärjestelmää.

Näiden suolistobakteerien roolia liikalihavuuden kaltaisissa terveysongelmissa tutkitaan parhaillaan. Tässä artikkelissa kerromme viimeisimpiä tietoja aiheesta, ja kerromme miksi suolistobakteerit voivat olla ratkaiseva tekijä liikalihavuuden hoidossa.

Mikä on suolistobakteerien rooli?

Kuten jo mainitsimme, suolistobakteerit ovat ruoansulatuskanavassa pysyvästi asuvia mikro-organismeja. Ne koostuvat eri lajeista, ja lisäksi jokaisella ihmisellä on erilainen suoliston mikrobiota.

Tutkijat ovat tutkineet ihmisten mikrobiotan välisiä eroja osoittaakseen, mitä toimintoja nämä bakteerit täyttävät kehossamme. On huomattu, että terve mikrobiota auttaa säilyttämään tasapainon koko kehossa.

Tutkimukset osoittavat, ​​että suoliston bakteerit vaikuttavat kehon aineenvaihduntaan. Ilmeisesti ne auttavat säätelemään ruokahalua ja painoa sekä liikalihavuuteen liittyvää tulehdusprosessia. Suoliston bakteereilla voi olla tärkeä rooli jopa stressinhallinnassa.

Aikaisemmin on todettu, että terveillä ihmisillä on suolistossaan monia Clostridium-suvun bakteereja. Ne henkilöt joilla on immuunijärjestelmään liittyviä ongelmia, on taas paljon vähemmän näitä bakteereja.

Some figure
Mikrobiotan suolistobakteerit elävät ihmisen ruoansulatuskanavassa pysyvästi.

Rooli sairauksien kehittymisessä

Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että näillä suolistobakteereilla voi olla tärkeä rooli tiettyjen sairauksien puhkeamisessa. Esimerkiksi kun suoliston mikrobiota osallistuu glukoosimetaboliaan, niillä voi olla tekemistä diabeteksen kehittymisen kanssa.

Bakteereilla voi olla jopa tekemistä erilaisten sydän- ja verisuonitautien kanssa. Yksi tärkeimmistä tiedoista on, että lihavilla ihmisillä on havaittu suoliston kasvuston vaihteluita.

Tämä on yksi merkittävimmistä tutkimustuloksista, koska liikalihavuutta esiintyy nykyään paljon. Arvioiden mukaan maailmassa on noin 650 miljoonaa liikalihavuudesta kärsivää ihmistä.

Some figure
Suoliston bakteerit kommunikoivat aivojen kanssa ja stimuloivat tai vähentävät ruokahalua.

Mikä yhteys suolistobakteerien ja liikalihavuuden välillä on?

Kun suolistobakteerien määrä on epätasapainossa, voi kehossa tapahtua erilaisia ​​muutoksia. Näyttää siltä, ​​että monilla liikalihavilla ihmisillä on bakteereja, jotka pystyvät hyödyntämään paljon enemmän tietyissä elintarvikkeissa olevasta energiasta.

Eli nämä bakteerit imevät enemmän ravinteita kuin muut. Siksi kalorimäärä on suurempi kuin hoikemmilla ihmisillä, joiden mikrobiota ei voi käyttää näitä ravintoaineita. Muita muutoksia, jotka vaihtelevat liikalihavan henkilön suolistobakteerien mukaan, ovat:

  • Tulehduskipumolekyylien tuotanto kehossa vähenee.
  • Ruokahalun tai suoliston toiminnan sääntelyn puute.
  • Rasvojen kertyminen elimistöön on suurempaa.

Kaikkia edellä mainittuja kohtia tutkitaan edelleen. Ne edustavat kuitenkin merkittävää harppausta liikalihavuuden tutkimuksessa. Tämä johtuu siitä, että jos suoliston bakteereilla on rooli painonhallinnassa, ne voivat olla perusta tuleville liikalihavuuden hoitomuodoille.

Uudet hoitomuodot perustuisivat suolistobakteerien tasapainon muuttamiseen. Tällä tavoin tavoitteena olisi siis keinotekoisesti tasapainottaa suoliston bakteerikantaa. Tämä voidaan tehdä tiettyjen probioottien avulla tai jopa ulosteensiirroilla.

Vaikka se saattaa tuntua oudolta, ulosteensiirtoja käytetään jo tiettyjen infektioiden hoitoon. Ne auttavat korvaamaan suolistossa olevan bakteerikasvuston.

Kaiken kaikkiaan tätä aihetta tutkitaan edelleen, ja se on tärkeä edistysaskel lääketieteessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Serena, C., Ceperuelo-Mallafré, V., Keiran, N., Queipo-Ortuño, M. I., Bernal, R., Gomez-Huelgas, R., … Fernández-Veledo, S. (2018). Elevated circulating levels of succinate in human obesity are linked to specific gut microbiota. ISME Journal, 12(7), 1642–1657. https://doi.org/10.1038/s41396-018-0068-2
  • Ottosson, F., Brunkwall, L., Ericson, U., Nilsson, P. M., Almgren, P., Fernandez, C., … Orho-Melander, M. (2018). Connection between BMI-Related Plasma Metabolite Profile and Gut Microbiota. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 103(4), 1491–1501. https://doi.org/10.1210/jc.2017-02114
  • Descubren una relación entre las bacterias intestinales y la obesidad. (n.d.). Retrieved February 6, 2020, from https://www.muyinteresante.es/ciencia/articulo/descubren-una-relacion-entre-las-bacterias-intestinales-y-la-obesidad-771519648433
  • Bacterias intestinales para combatir la obesidad y el estrés / Noticias / SINC. (n.d.). Retrieved February 6, 2020, from https://www.agenciasinc.es/Noticias/Bacterias-intestinales-para-combatir-la-obesidad-y-el-estres

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.