Logo image
Logo image

Yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet

3 minuuttia
Ruoansulatusjärjestelmän sairaudet muodostavat merkittävän osan maailman yleisimmistä sairauksista. Niistä osa on toisia yleisempiä. Tässä artikkelissa kerromme niistä kaiken oleellisen.
Yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet
Viimeisin päivitys: 19 marraskuuta, 2020

Tiedätkö, mitkä ovat yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet?

Jotkut ruoansulatusjärjestelmän sairaudet ilmaantuvat ja katoavat itsestään, melkein kuin ne olisivat väliaikaisia oireita. Esimerkiksi jotkut ruokamyrkytykset puhkeavat yleensä 24 tunniksi ja sitten katoavat.

On kuitenkin myös muita, kroonisia ruoansulatusjärjestelmän sairauksia, kuten paksusuolen syöpä, joiden oireet eivät ole selkeitä ennen kuin sairaus aiheuttaa jo vakavia terveysongelmia. Vaikka tämän syövän varhaisessa havaitsemisessa onkin edistytty, se on edelleen yksi yleisimmistä syövistä.

Osittainen syy siihen, miksi ruoansulatusjärjestelmän sairauksia on niin monia, on ruoansulatuskanavan moninaisuus koko matkalta ja sen useat elimet; suusta omine mikroympäristöineen paksusuoleen ja ruoansulatuskanavaan kiinnittyneisiin rauhasiin, kuten haimaan, joka suorittaa myös hormonaalisia toimintoja erittämällä insuliinia.

Mitkä sitten ovat yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet? Lue eteenpäin!

Yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet

1. Mahatauti

Lapsilla mahatauti on yleinen sairaus, jonka he lähes aina saavat tartuntana muilta lapsilta, erityisesti koulussa.

Ripulin suurin vaara lapsuudessa on kuivuminenKun mahatauti pitkittyy ja on raju saaden aikaan runsasta oksentelua ja löysiä ulosteita, elimistöstä hupenee nesteitä ja tämän mukana myös elektrolyyttejä.

Näin ollen mahataudin perushoitona on nesteytys. Vanhempien tulisi antaa lapselle nesteitä oikealla tavalla saamatta aikaan pahoinvointia ja korvaamalla myös menetetyt suolot, erityisesti natrium ja kalium.

Joissakin maissa ripuli on valtava kuolleisuuden syy ja kansanterveydellinen ongelma, joka liittyy kehnoon sanitaatioon. Perushygienia, johon voi kuulua käsienpesu, on jo tehokas este mahatautia aiheuttavia mikro-organismeja vastaan.

Some figure
Pienet lapset kärsivät pahiten ripulista. Suurin komplikaatio tässä vaivassa on elimistön kuivuminen.

Jatka lukemista: Mitkä ovat mahataudin oireet?

2. Ruokatorven refluksitauti

Ruokatorven refluksitauti (GERD) on epämiellyttävä vaiva, jossa mahahappoja nousee ylös kohti ruokatorvea. Potilaat valittavat usein rintakipua, närästystä ja jopa yskää.

Mahalaukun suolahapon tulisi pysyä vain mahalaukun sisällä, jotta se ei aiheuttaisi haittaa muille kehonosille. Kun suolahappo pääsee muihin elimiin, se aiheuttaa siellä haittaa, ja näin tapahtuu refluksitaudissa ruokatorvelle, jota ei ole tehty kestämään sen happamuutta.

Ruokatorven refluksitauti yhdistetään usein gastriittiin tai palleatyräänGastriitti on mahalaukun limakalvon tulehdustila, ja palleatyrä merkitsee mahalaukun osan epänormaalia sijaintia pallean yläpuolella.

Vaivan hoitamiseksi lääkärit määräävät usein happosalpaajia ja ruokavaliomuutoksia. Potilaan tulisi syödä pienempiä aterioita suunnilleen neljän tunnin välein.

3. Peräpukamat

Aikuisilla peräpukamat ovat yksi yleisimmistä ruoansulatusjärjestelmän sairauksista. Ne ovat peräaukon seudun suonikohjuja eli laskimoita, jotka menettävät kimmoisuuttaan ja tulehtuvat, kunnes ne vuotavat verta.

Yksi tavallinen peräpukamien oire onkin veri ulosteessa. Henkilö voi ulostettuaan nähdä hieman verta pöntössä. Kun peräpukamat ovat tulehtuneet, voi esiintyä myös peräaukon kutinaa.

Usein lääkäri voi nähdä peräpukamat paljaalla silmällä ja diagnoosi saadaan nopeasti. Toisinaan peräpukamat ovat sisäisiä, jolloin lääkäri tekee tutkimuksen instrumentilla toimenpiteessä, jota kutsutaan rektoskopiaksi eli peräsuolen tähystykseksi.

4. Paksusuolen syöpä

Some figure
Paksusuolen syöpä on edelleen yksi yleisimmistä syövistä maailmassa. Sen kuolleisuusprosentti on edelleen korkea.

Paksusuolen syöpä on vakava sairaus, joka on valitettavasti hyvin yleinen. Se on kolmanneksi yleisin syöpäsairaus maailmassa keuhko- ja rintasyövän jälkeen. Joissakin maissa se on noussut toiseksi yleisimmäksi syöväksi, jos laskee yhteen diagnoosin saaneiden miesten ja naisten määrät.

Vaikka sairauden esiintymishuippu onkin 70-vuotiaana, 50 ikävuodesta alkaen sairastumisalttius ja -riski kasvavat. Tämän vuoksi tästä iästä alkaen suositellaan säännöllisiä paksusuolentähystyksiä polyyppien havaitsemiseksi ja poistamiseksi, ennen kuin ne muuttuvat pahanlaatuisiksi.

Nykyään paksusuolen syöpään on monia eri hoitovaihtoehtoja. Se on kuitenkin edelleen vakava sairaus. Hoidon perustana on sen varhainen havaitseminen, minkä vuoksi tarvitaan kampanjoita, jotka kannustavat käymään tähystyksissä.

Lue lisää: Syövän oireita, jotka ihmiset jättävät huomiotta

Yleisimmät ruoansulatusjärjestelmän sairaudet ovat hoidettavissa

Ripuli, refluksitauti, peräpukamat ja paksusuolen syöpä ovat ruoansulatusjärjestelmän sairauksia, joihin on olemassa hoitovaihtoehtoja. Tiede on edistynyt sen verran hyvin, että tiedämme mitkä ovat oikeanlaiset ehkäisy- ja hoitomenetelmät kyseisissä sairauksissa.

Yksilöiden ja yhteisön vastuu on tärkeä niissä kaikissa. Kunnollinen hygienia, terveellinen ruokavalio, riittävä tietoisuus konsultaation varaamiseksi ajoissa ja seulontojen tekeminen ovat käytettävissämme olevia työkaluja, joilla taistelemme yleisimpiä ruoansulatusjärjestelmän sairauksia vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dalby-Payne JR, Elliott EJ. Gastroenteritis in children. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0314. Published 2011 Jul 26.
  • Rivera-Dominguez G, Castano G, Ekanayake LS, et al. Pediatric Gastroenteritis. [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499939/
  • Anigilaje EA. Management of Diarrhoeal Dehydration in Childhood: A Review for Clinicians in Developing Countries. Front Pediatr. 2018;6:28. Published 2018 Feb 23. doi:10.3389/fped.2018.00028
  • Oliveira, Rhaiany Kelly Lopes de, et al. “Influencia de condiciones socioeconómicas y conocimientos maternos en la auto-eficacia para prevención de la diarrea infantil.” Escola Anna Nery 21.4 (2017).
  • Manes G, Pieramico O, Uomo G, Mosca S, de Nucci C, Balzano A. Relationship of sliding hiatus hernia to gastroesophageal reflux disease: a possible role for Helicobacter pylori infection?. Dig Dis Sci. 2003;48(2):303-307. doi:10.1023/a:1021927526790
  • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
  • Rodríguez Hernández, Niurka, et al. “Percepción sobre factores de riesgo del cáncer de colon.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.4 (2018): 34-44.
  • Marley AR, Nan H. Epidemiology of colorectal cancer. Int J Mol Epidemiol Genet. 2016;7(3):105-114. Published 2016 Sep 30.
  • Murúa, Alejandro. “Hemorroides. Conceptos actuales.” Cuadernos de Cirugía 14.1 (2018): 55-58.
  • Vega, Jean Marcel Castelo, et al. “Reflujo gastroesofágico: características clínicas y endoscópicas, y factores de riesgo asociados.” Revista de Gastroenterología del Perú 23.1 (2017).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.