Logo image
Logo image

Näillä vinkeillä peräpukamien lievittäminen käy luonnollisesti

6 minuuttia
Monet kärsivät niistä, mutta harvat puhuvat niistä. Peräpukamat ovat varsin yleinen vaiva, jota onneksi voidaan helpottaa varsin yksinkertaisin keinoin. Lue alta lisää!
Näillä vinkeillä peräpukamien lievittäminen käy luonnollisesti
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Peräpukamista kärsiminen voi olla todellinen päänvaiva, sillä niistä kärsiville niinkin normaalit toiminnot kuten istuminen, kävely tai vessaan meneminen voivat osoittautua epämukaviksi ja jopa kivuliaiksi toimiksi. Tämän vuoksi peräpukamien lievittäminen on välttämätöntä heti, kun ne ilmestyvät.

Peräpukamat ovat pieniä laskimoita, jotka sijaitsevat peräaukossa. Ne ovat normaali osa anatomiaamme ja niiden tehtävänä on suojata peräaukon ihoa ulosteen kulkeutuessa suolen läpi. Komplikaatioita tapahtuu kuitenkin silloin, kun nämä pienet laskimot tulehtuvat joko peräaukossa tai peräsuolen sisäpuolella.

Peräpukamien lievittäminen voi onneksi olla hyvin helppoa, nopeaa ja halpaa seuraavien vinkkien avulla.

Mistä peräpukamat johtuvat?

Peräpukamat ovat erittäin yleinen ongelma. Amerikkalaisten vakuutusyhtiöiden tekemien laskelmien mukaan yli 50 % aikuisista kärsii niistä ja pelkästään Yhdysvalloissa väestö käyttää jopa 770 miljoonaa dollaria vuodessa niiden hoitoon; eikä tähän lukuun ole edes laskettu mukaan apteekista ilman reseptiä saatavia itsehoitotuotteita.

Voimme erottaa peräpukamien joukosta kaksi eri tyyppiä. Kun peräpukamat ovat sisäisiä, eli toisin sanoen ne turpoavat joko peräaukon sisäpuolella tai peräsuolessa, eivät ne yleensä aiheuta kipua, vaikka ne voivat vuotaa verta ja aiheuttaa ikävää kutinaa. Kun peräpukamat ovat ulkoisia, ne työntyvät peräaukon ulkopuolelle ja voivat osoittautua ongelmallisemmiksi, koska ne kutiavat, aiheuttavat kipua ja samalla ärsyyntyvät niin vaatteiden kosketuksesta kuin istuma-asennossa tapahtuvasta paineesta.

Some figure

Ummetus on yksi tärkeimmistä syistä, joka saa aikaan peräsuolen verisuonissa tapahtuvia tulehduksia ja johtaa näin peräpukamiin.

Lääketiede ei vielä osaa antaa tarkkaa syytä sille, miksi peräpukamia esiintyy, mutta niitä laukaisevia tekijöitä tunnetaan jo useampia:

 • Ummetus ja ulostamiseen liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa peräsuolen ja peräaukon laskimoiden tulehduksia. Ripuli voi myös johtaa peräpukamien ilmenemiseen.
 • Istuma-asennossa pitkiä aikoja viettäminen voi myös suosia peräpukamien ilmaantumista. Tätä tapahtuu etenkin silloin, kun vietät vessanpöntöllä istuen enemmän aikaa, kuin sinun olisi tarve.
 • Raskaus. Kohdun laajeneminen aiheuttaa painetta laskimoissa ja voi aiheuttaa peräpukamia.
 • Liikalihavuus lisää painetta peräaukossa ja voi tästä syystä olla yksi peräpukamien riskitekijöistä.
 • Myös anaaliseksi voi saada aikaan peräpukamia sen aiheuttaman hankauksen ja paineen takia.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ummetusta vastaan

Peräpukamien lievittäminen luonnollisesti

Peräpukamia voidaan lievittää helposti ilman, että sinun tulisi aina kääntyä lääkärin puoleen. Tapauksissa, joissa peräpukamia esiintyy usein, ne eivät parane kotihoidosta huolimatta, ne hyytyvät tai pullahtelevat ulos peräaukosta, olisi kuitenkin parasta vierailla asiantuntijan vastaanotolla, jotta hän voi selvittää, miten tästä vaivasta päästään parhaalla mahdollisella tavalla eroon.

Joka tapauksessa tietyt kotihoidot on yleensä mielletty hyvin tehokkaiksi vaihtoehdoiksi:

Lämpimät kylvyt

Lämmin vesi lievittää kipua ja auttaa vähentämään tulehdusta. Yhdysvaltalaisen Manhattan Medical Centerin tohtori Donald Tsynman suosittelee kylpyammeen täyttämistä lämpimällä vedellä niin, että veden pinta olisi enintään 15 cm pohjasta sekä veteen istumista noin 15 minuutin ajaksi 3 kertaa päivässä. Tällä kotihoidolla oireet lievittyvät yleensä nopeasti ja peräpukamat alkavat parantua jo muutamassa päivässä.

Jos sinulla ei ole käytössäsi kylpyammetta, voit vaihtoehtoisesti täyttää vadin tai muun astian lämpimällä vedellä. Varmista vain, että vadin koko on tarpeeksi suuri, jotta mahdut istumaan siihen.

Epsom-suola

Some figure

Epsom-suolaa on käytetty tehokkaasti peräpukamista aiheutuvien oireiden lievittämiseksi, sekä kylpyvedessä että voiteen muodossa.

Epsom-suolaa eli karvassuolaa on mahdollista käyttää peräpukamien lievittämiseen kahdella eri tapaa. Yksi tapa on suolan lisääminen lämpimään vesihauteeseen ja toisena tapana taas on sen levittäminen suoraan kipukohtaan voiteen muodossa.

Voit lisätä kylpyammeeseen kaksi kupillista Epsom-suolaa yhdessä lämpimän veden kanssa, jonka korkeus saisi olla enintään 15 cm kylpyammeen pohjasta. Jos taas käytät kylpyammeen sijasta muuta astiaa tai vatia, lisää lämpimän veden sekaan puoli kupillista Epsom-suolaa. Kuten myös edellä mainitussa tapauksessa, myös tässä tapauksessa on suositeltavaa suorittaa käsittely 15 minuutin ajan ja 3 kertaa päivässä.

Jos haluat käyttää Epsom-suolaa voiteen muodossa, tarvitset vain seuraavia ainesosia:

 • Glyseriiniä
 • Epsom-suolaa
 • Pehmeää sideharsoa

Valmistus- ja käyttöohjeet

 1. Sekoita kaksi ruokalusikallista glyseriiniä ja kaksi ruokalusikallista Epsom-suolaa tasaiseksi tahnaksi.
 2. Levitä voidetta puhtaalle sideharsolle ja aseta se peräaukon päälle noin 15 minuutin ajaksi.
 3. Poista sitten sideharso ja puhdista peräaukko varovasti uudella kostutetulla sideharsolla.
 4. Voit toistaa käsittelyn 6 tunnin välein ja niin pitkään, kunnes peräpukamat ovat kutistuneet.

Jääpussit

Kylmän tiedetään laskevan tulehdusta, joten peräpukamien lievittäminen onnistuu helposti myös jääpussien avulla. Jos sinulta ei löydy erityistä kylmäpakkausta peräpukamien hoitoa varten, voit lisätä jääpaloja muovipussiin ja kääriä pussin ohuella kankaalla. Älä kuitenkaan koskaan levitä jäätä suoraan iholle.

Peräpukamien lievittäminen aloe veran avulla

Some figure

Aloe veralla on tulehduksia laskevia ja rauhoittavia vaikutuksia, jotka edistävät myös peräpukamien paranemista ja auttavat kosteuttamaan tulehtunutta aluetta.

Aloe vera -geeliä voidaan suositella lähes kaikkiin ihonhoitoihin ja peräpukamiin. Amerikkalainen National Center for Complementary and Integrative Health neuvoo aloe veran hyödyntämisestä nimenomaan turvonneiden ja tulehtuneiden laskimoiden kutistumisen edistämiseksi.

Voit ostaa aloe vera -geeliä esimerkiksi luontaishoitoihin erikoistuneista kaupoista tai apteekeista. Suoraan kasvista geeli saadaan leikkaamalla lehti ensin kahtia, avaamalla se joko veitsen tai käsien avulla ja yksinkertaisesti lusikoimalla läpinäkyvä geeli ulos lehdestä. Sitä voidaan levittää pieninä määrinä suoraan peräaukkoon. Jäljelle jäänyt aloe vera -geeli voidaan säilyttää jääkaapissa seuraavaa käyttökertaa varten.

Jos et ole koskaan aikaisemmin käyttänyt aloe veraa, kokeile ensin levittää sitä vähän iholle, esimerkiksi ranteeseen tai käsivarteen nähdäksesi, aiheuttaako se allergiaa. Jätä geeli iholle 24 tunnin ajaksi, jotta voit olla varma, ettei se aiheuta allergista reaktiota.

Taikapähkinän lehdet

Taikapähkinän lehdet eli Hamamelis Virginiana tunnetaan ominaisuuksistaan, jotka auttavat ​​lievittämään suonikohjujen, verisuonten ja nokkosihottuman aiheuttamia vaivoja. Harvardin yliopiston lääketieteellinen koulu Harvard Medical School (HMS) suosittelee taikapähkinöiden lehtiä myös peräpukamien hoitoon.

 1. Voit valmistaa taikapähkinän lehdistä helpon haudukkeen lisäämällä kupillinen vettä yhdessä taikapähkinän lehtien (kaksi ruokalusikallista) kanssa kattilaan ja keittämällä vettä noin 10 minuutin ajan.
 2. Anna haudukkeen jäähtyä ja upota sitten sekaan puhdas vanulappu tai kangas.
 3. Levitä hauduketta varovasti peräaukkoon useita kertoja päivässä.
 4. Voit säilyttää jäljelle jääneen haudukkeen jääkaapissa seuraavaa käyttökertaa varten.

Taikapähkinää on yleensä saatavilla luonnontuotteisiin erikoistuneista kaupoista, mutta sitä voi löytyä jopa joistakin apteekeissa myytävistä voidevalmisteista.

Peräpukamien lievittäminen runsaasti kuitua sisältävien elintarvikkeiden avulla

Some figure

Hyvinvoiva ja terve ruoansulatus auttaa aina sekä ehkäisemään peräpukamien puhkeamista että helpottamaan niiden paranemista.

Runsaasti kuitua sisältävät elintarvikkeet helpottavat sekä ulostamista että pehmentävät ulosteen koostumusta, minkä vuoksi niitä suositellaankin paitsi lievittämään peräpukamien aiheuttamaa kipua, myös ehkäisemään niiden muodostumista.

Kuitupitoisen ruokavalion lisäksi kuitua sisältäviä lisäravinteita voidaan käyttää myös silloin, kun peräpukamia esiintyy. Muun tyyppisiä laksatiiveja tulisi kuitenkin välttää, sillä monet niistä johtavat vessassa juoksemiseen normaalia useammin. Lisäksi runsas veden juominen auttaa myös pehmentämään ulostetta ja näin helpottamaan myös vessassa käyntiä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kuitupitoiset ruoat auttavat pudottamaan painoa

Kävely ja kevyt liikunta

Kävely tai muu kevyt liikunnan harrastaminen suosii myös suoliston liikkeitä, jolloin ne auttavat sinua käymään vessassa ilman, että joutuisit ponnistelemaan liikaa. Peräpukamien tapauksessa kannattaa kuitenkin olla varovainen, millaista liikuntaa harrastaa, sillä jotkut fyysiset toiminnot aiheuttavat painetta peräsuoleen ilman, että edes huomaisimme sitä.

Peräpukamien lievittäminen: säätele vessassa käymistä!

Vessaan meneminen vain silloin, kun sinulla on todellinen tarve, auttaa pitämään tarpeettoman paineen pois peräsuolesta ja peräaukosta. Tämän lisäksi vessassa käyntiä ei kannata myöskään viivytellä, sillä pidättely aiheuttaa pakottamisen tapaan samankaltaista painetta peräaukkoon ja ärsyttää peräpukamia.

Älä myöskään vietä vessanpöntöllä enempää aikaa kuin sinun on tarpeen, sillä turha istuminen pöntöllä painaa myös peräsuolta.Vessa ei ole oikea paikka esimerkiksi kirjan lukemiseen tai ristisanojen tekemiseen“, varoittaa myös tohtori Tsynman.

Älä raavi

Peräpukamat kutiavat ja niiden raapiminen tai hankaaminen antavat toki välitöntä helpotusta, mutta raapimisen vaikutus on kuitenkin haitallinen. Peräpukamien koskettelu ja puristelu tekevät niistä vain entistä ärtyneempiä ja alituinen raapiminen voi saada ne aukeamaan. Tässä mielessä siis on totta, että parannuskeinosta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Verenvuodon tapauksessa on tarpeen kääntyä myös lääkärin puoleen, sillä syy ei välttämättä ole peräpukamissa, vaan jossain toisessa taustalla olevan komplikaation aiheuttajassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alberto Hernández-Reyes. Beneficios para la salud de la fibra dietética. Conference: Máster en Nutrición Humana. December 2015.
 • María Emilia Carretero Accame. PLANTAS MEDICINALES PARA ALTERACIONES VASCULARES. III.
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2014). Phytochemical and therapeutic profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies14(1), 1–26.
 • Rubbini M, Ascanelli S. Classification and guidelines of hemorrhoidal disease: Present and future. World J Gastrointest Surg. 2019;11(3):117‐121.
 • Hemorrhoid treatments cost hundreds of millions in US each-year. Carolyn Crist. Agencia Reuters. (2019).
 • Sun, Z., & Migaly, J. (2016, March 1). Review of Hemorrhoid Disease: Presentation and Management. Clinics in Colon and Rectal Surgery. Thieme Medical Publishers, Inc.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.