Logo image
Logo image

Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ummetusta vastaan

3 minuuttia
On tärkeää sisällyttää ruokavalioon ravintoaineita, joilla on laksatiivisia vaikutuksia ja lisätä veden juontia, mikäli kärsit säännöllisestä ummetuksesta.
Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ummetusta vastaan
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kärsitkö ummetuksesta? Meneekö sinulla toisinaan useampi päiväkin ulostamiskertojen välillä? Jos tämä kuulostaa tutulta, on tämä artikkeli sinua varten! Kerromme joistakin ruoista, joilla on laksatiivisia ominaisuuksia ja jotka voivat saada suolesi toimimaan paremmin.

NIDDK (The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases) -järjestön määritelmä ummetukselle on suolen toiminta kolme kertaa tai vähemmän viikon aikana.

NIDDK kertoo myös, että kun ihminen kärsii ummetuksesta, tulee ulosteesta yleensä erittäin kuivaa ja kovaa, mikä voi aiheuttaa kipua ulostettaessa. Järjestö toteaa myös, että kaikki ihmiset kärsivät ummetuksesta ajoittain elämässä. Useissa tapauksissa ummetus kestää lyhyen aikaa, eikä sitä pidetä vakavana.

Lisäksi NIDDK huomauttaa, että suoli ei välttämättä tyhjenny päivittäin, mikä on ihan normaalia. On kuitenkin tärkeää tarkkailla kaikkia mahdollisia muutoksia suolen toiminnassa ja käydä tarvittaessa lääkärissä tai asiantuntijan luona.

Kuinka voin hoitaa ummetusta?

Ensinnäkin ummetuksesta kärsivien ihmisten tulisi harrastaa säännöllistä liikuntaa. Sen ei tarvitse olla intensiivistä – kävely, uinti tai muu fyysinen aktiviteetti kolme tai neljä kertaa viikossa riittää.

Heidän tulisi myös huolehtia nesteytyksestä ja syödä tarpeeksi kuitua.

Lisäksi jos sinun täytyy käydä vessassa, älä jää odottamaan. Mene vessaan heti, kun tunnet tarvetta siihen. Vessakäynnin odottaminen vaikuttaa vain negatiivisesti olotilaasi.

Voit myös treenata suolistoa, jotta sen toiminta olisi säännöllisempää.

Kuinka teet sen?

Se on helppoa!

Kokeile aikatauluttaa päivittäinen vessakäynti. Yritä parhaasi mukaan pitää se samanlaisena joka päivä.

Saatat myös pitää: 11 ummetusta aiheuttavaa ruokaa

Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ravintoaineita

Some figure

Onneksi laksatiivisia vaikutuksia sisältäviä ruokia on paljon. Ne voivat auttaa sinua saamaan suolen toimimaan paremmin ja helpommin. Kuitupitoiset ruoat ovat tässä pääasemassa ummetusta vastaan taistelemiseksi.

Tästä syystä on todella tärkeää syödä kuituja. Tämä auttaa normalisoimaan suolen toiminnan ja ruokajätteen kulkeutumisen kehon läpi. Sinun täytyy kuitenkin sisällyttää kuituja ruokavalioon pikkuhiljaa. Muutoin saatat saada ilmavaivoja ja vatsan turvotusta, jos alat äkillisesti syödä paljon kuituja.

Sinun tulisi kysyä lääkäriltä suositeltavasta päivittäisestä kuitumäärästä. Sekä sukupuoli että ikä vaikuttavat suositeltavaan päivittäiseen kuitumäärään.

Alla löydät tietoa kolmesta eri ruoasta, joilla on luonnollisia laksatiivisia vaikutuksia. Näiden ruokien sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa sinua taistelemaan ummetusta vastaan.

1. Omenat

Omenat tunnetaan hyvin siitä, että ne ovat täynnä ravintoaineita ja muita hyötyjä, jotka pitävät meidät terveinä. Niissä on suuri määrä pektiiniä, joka muodostaa geeliä ollessaan yhteydessä veden kanssa.

Tämä edistää suoliston terveyttä kahdella tavalla:

  • Ensinnäkin geeli imee veden, joten siitä on hyötyä ripulista kärsiville ihmisille.
  • Nämä geelit toimivat ruoansulatuskanavan kostukkeina. Se auttaa ruokasulaa (vatsan puoliksi sulattamaa pehmeää, puoliksi juoksevaa ruokaa) kulkeutumaan helpommin suoliston läpi.

2. Luumut

Luumut ovat hyvin tunnettuja niiden laksatiivisten ominaisuuksien johdosta.

Ne ovat hyviä sorbitolin lähteitä. Mikrobiotan bakteerit sisäistävät tämän ja muuttavat sen polyalkoholiksi. Tämä saa ruokasulan vetämään vettä puoleensa, mikä puolestaan auttaa sulanutta ruokaa liikkumaan oikealla tavalla suoliston läpi. Näin ollen luumut tarjoavat laksatiivisia ominaisuuksia.

Suosittelemme myös lukemaan: Ummetuksen lievittäminen luumu-siemensmoothiella

3. Appelsiinit

Some figure

Appelsiinien kohdalla niiden laksatiiviset vaikutukset piilevät hedelmän ominaisessa ainesosassa.

Joidenkin tutkimusten mukaan appelsiinien sisältämät flavanonit ovat vastuussa kloriini-ionin erityksestä paksusuolen epiteelissä. Tämä luo osmoottisen paineen, joka auttaa nesteiden erityksessä, eli sillä on siis laksatiivisia vaikutuksia.

Muita laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia

Pellavansiemenillä, rusinoilla, marjoilla, persikoilla, kiiveillä ja kuivilla aprikooseilla on myös laksatiivisia vaikutuksia. Myös täysjyvätuotteista tai kuitupitoisista viljoista valmistetut pastatuotteet, pannukakut, leipä ja keksit voivat auttaa hoitamaan ummetusta.

On myös vihanneksia, jotka edistävät suolen toimintaa. Esimerkiksi parsakaali, parsa, kurpitsa ja kuorimattomat perunat auttavat ruoansulatuksessa ja suolen toiminnassa. Pinaatista, salaatinlehdistä ja kaalista valmistetut salaatit ovat myös hyödyllisiä.

Myös palkokasvit kuten herneet, valkopavut, kikherneet ja linssit ovat hyviä ruokia ummetukseen. Lisäksi ruokavalioon saa kuituja myös siemenistä kuten chia-siemenistä sekä pähkinöistä kuten saksanpähkinöistä ja manteleista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.