Logo image
Logo image

Kuinka ylläpitää ruoansulatusjärjestelmän terveyttä

2 minuuttia
Kuitupitoisten ruokien syöminen ja sapen erityksen pitäminen kunnossa voivat auttaa pitämään ruoansulatusjärjestelmän terveenä. Mutta mitä muuta tästä tulee tietää? Perehdymme aiheeseen tarkemmin tässä artikkelissa.
Kuinka ylläpitää ruoansulatusjärjestelmän terveyttä
Viimeisin päivitys: 30 elokuuta, 2020

Aikuisen suolistossa on saman verran soluja kuin bakteereja. Yli 70 % näistä bakteereista asustaa paksusuolessa ja toimii eräänlaisena elimenä suorittaen ruoansulatusjärjestelmän terveyden kannalta oleellisia toimintoja. Kuten tästä voi nähdä, on erittäin tärkeää huolehtia suoliston bakteerikannasta, jotta ruoansulatusjärjestelmä pysyisi terveenä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka ylläpitää ruoansulatusjärjestelmän terveyttä. Lue lisää alta!

Kuinka ylläpitää ruoansulatusjärjestelmän terveyttä

Some figure
Bakteerit asustavat suolistossa, jolla on ihmisen terveyden kannalta tärkeä rooli. Onkin tärkeää omaksua tiettyjä elämäntapoja suoliston bakteerikannan hyväksi.

Käymiskykyiset kuidut

Useimmat suolistobakteerit ovat anaerobisia ja osallistuvat ruoansulatusprosessiin käymisen kautta. Käymiskykyisiä kuituja ovat pektiinit, kasviliima, fruktaanit, resistentti tärkkelys ja polyfenolit. Tällaisia kuituja on hedelmissä, vihanneksissa ja mukuloissa.

Bakteerit tuottavat tästä kuidusta lyhytketjuisia rasvahappoja, erityisesti butyraattia, propionaattia ja asetaattia. Nämä yhdisteet ovat oleellisia useille toiminnoille, kuten:

  • Suolen terveyden ylläpito happaman pH:n säätelyn muodossa, energiasubstraatti suolen epiteelisoluille, musiinin ja antimikrobisten peptidien tuotanto jne.
  • Immuunijärjestelmän optimaalinen toiminta, muun muassa matala-asteisen tulehduksen hillintään ja lymfosyyttien tuotantoon liittyen.

Lyhytketjuisten rasvahappojen tuotannon lisäksi kuidun käymisprosessi paksusuolessa tuottaa jonkin verran kaasua, pääosin hiilidioksidia, mutta myös vetyä ja metaania. Näistä koostuu iso osa siitä kaasusta, jota ihmisen suolesta purkautuu päivittäin. Kaasu koostuu myös muun muassa typestä, hapesta ja rikkivedystä.

Suolen käymisprosessi onkin terveellistä ja välttämätöntä suoliston terveydelle, hajuhaitoista huolimatta.

Käy lukemassa: Pektiinin terveysedut ja ominaisuudet

Sapen vaikutus ruoansulatusjärjestelmään

Sappi on maksan tuottamaa kellertävää nestettä, joka varastoituu sappirakkoon ja vapautuu ruoansulatusprosessin aikana. Sappi suorittaa antimikrobisia ja ruoansulatustoimintoja emulgoimalla rasvoja niin, että ruoansulatusentsyymit voivat pilkkoa ne.

Enin osa sappihaposta imeytyy takaisin ohutsuolen loppupäässä, mutta pieni määrä sitä vapautuu paksusuoleen. Siellä se nopeuttaa ruoan kulkua suoliston läpi, ja saattaa kenties aiheuttaa jopa ripulia imeytyessään heikosti. Sitä vastoin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä tai ummetukselle alttiilla ihmisillä sapen eritys voi olla heikentynyt.

Käy lukemassa: Sappitieatresia: oireet ja hoito

Vinkkejä ruoansulatuskanavan terveyden ylläpitoon

Käymiskykyisten kuitujen syömisen lisäksi, joita on siis hedelmissä ja vihanneksissa, seuraavat vinkit voivat auttaa ylläpitämään sapen erityksen kunnossa ihmisillä, joilla on ummetusta, hajuttomia suolistokaasuja tai mikä tahansa suolen toimintoon liittyvä vaiva. Ihan ensiksi on kuitenkin erittäin tärkeää käydä lääkärin juttusilla.

On tärkeää, että mahalaukun pH-arvo on tasapainossa. Itse asiassa suolahapon alhaisempi tuotanto on yhdistetty sappikiviin. Näin ollen tulisikin:

  • Syödä silloin kun on nälkä
  • Juoda tuorepuristettua sitruunamehua ennen aterioita
  • Ottaa betaiinihydrokloridia lisäravinteena tarvittaessa

Sitruunamehuun voi lisätä myös muutaman tipan kitkeriä kasviuutteita, kuten artisokkaa, karvaskaunokkia, maarianohdaketta, kamomillasauniota ja pomeranssia. Nämä kasvit helpottavat sappinesteen eritystä ja voivat auttaa syömisen jälkeisiin vatsavaivoihin. Ennen käyttöä tulisi kuitenkin kysyä lääkärin mielipidettä.

Kuinka ylläpitää ruoansulatuskanavan terveyttä: muita vinkkejä

Some figure
Sitruunavesi on yksi sellainen lisäravinne, joka voi auttaa hoitamaan suoliston terveyttä.

Juo kahvia tyhjään vatsaan aamulla, sillä kahvin sappirakkoa stimuloiva vaikutus voi auttaa ruoansulatusjärjestelmää. Älä kuitenkaan nauti sitä liikaa, sillä se voi aiheuttaa riippuvuuden.

Syö runsaasti hyviä rasvoja, sillä se edistää sappirakon supistumista ja voi auttaa pitämään sapen erityksen kunnossa. Jos kärsit esimerkiksi ummetuksesta, kokeile nauttia enemmän ekstra-neitsytoliiviöljyä.

Yhteenveto

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka syövät hyvin runsaasti käymiskykyisiä kuituja ja kärsivät usein ummetuksesta sekä hajuttomista kaasuista, ja lääkäri on lisäksi sulkenut pois elimellisen syyn, nämä vinkit auttavat stimuloimaan sapen eritystä. Se saattaa hyvinkin olla ratkaisu parempaan ruoansulatuskanavan terveyteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wenzel H., Primary bile acid diarrea in a community gastroenterology practice. Z Gastroenterol, 2019. 57 (6): 734-739.
  • Abenavoli L., Izzo AA., Milic N., Cicala C., et al., Milk thistle (silybum marianum): a concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res, 2018. 32 (11): 2202-2213.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.