Logo image
Logo image

Pektiinin terveysedut ja ominaisuudet

4 minuuttia
Pektiini on monissa kasveissa esiintyvä liukoinen kuitu, jolla on useita vaikutuksia terveyteen. Kerromme tässä artikkelissa sinulle tarkemmin siitä, miksi sen riittävä saanti on tärkeää ja mistä elintarvikkeissa sitä voidaan löytää. Lue ja ylläty!
Pektiinin terveysedut ja ominaisuudet
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pektiini on monissa vihanneksissa ja hedelmissä esiintyvä liukoinen kasvikuitu, eli toisin sanoen se muodostaa yhdessä veden kanssa erilaisia geelejä. Pektiinillä on myös tehokas sakeuttava vaikutus yhdistyessään sokerin tai itse sokerihappojen kanssa.

Lisäksi hedelmissä olevan pektiinin määrä riippuu paljolti hedelmän kypsymisasteesta; mitä kypsempi hedelmä on, sitä vähemmän siinä on myös pektiiniä. Pääsääntöisesti kvittenit, omenat ja sitrushedelmät ovat niitä hedelmiä, joissa pektiinin pitoisuus on kaikkein suurin.

Pektiiniä käytetään pääasiassa elintarviketeollisuudessa erilaisten hillojen valmistukseen. Pektiinin lisääminen elintarvikkeeseen vähentää nimittäin tuotteen sakeuttamiseen tarvittavaa sokerimäärää ja lyhentää näin ollen myös kypsennysaikoja. Pektiinin avulla on mahdollista myös tuottaa enemmän hilloa jokaista hedelmäkiloa kohti.

Pektiinin ominaisuudet

Pektiinin monipuolisilla ominaisuuksilla on runsaasti erilaisia vaikutuksia elimistössä:

  • Pektiinillä on kyky säätää lipidien pintaa, koska se pystyy imemään itseensä maksan erittämiä mehuja suoliston tasolla. Tämä puolestaan vaikuttaa positiivisesti niin kutsutun huonon kolesterolin eli LDL-kolesterolin eliminointiin.
  • Koska kyseessä on kasvipohjainen kuitu, pektiini auttaa lievittämään myös suoliston toimintaan liittyvien ongelmien oireita. Veteen sekoitettuna pektiini auttaa lisäämään sulaneen ruoan tilavuutta ja tätä myötä tehostaa suolen toimintaa sekä ripulin että ummetuksen tapauksessa.
  • Kyseessä on käytännössä ottaen emäksinen aine. Pektiinin avulla elintarvikkeen sisältöä voidaan kasvattaa ilman ylimääräisen energian lisäämistä, joten kyseessä on mainio liittolainen nälkää vastaan, sillä se auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta. Pektiini onkin varsin mielenkiintoinen ainesosa sellaisissa ruokavalioissa ja dieeteissä, joiden päämääränä on auttaa pudottamaan painoa, sillä se laskee ruokahalua lisäämällä kylläisyyttä.
  • Pektiini imee itseensä sokereita ja rasvoja suoliston tasolla ja estää niiden imeytymistä. Tämä toiminto yhdessä kylläisyyttä ylläpitävän mekanismin avulla vaikuttaa myönteisesti painonpudotukseen.
  • Pektiini lisää vatsan sappihappojen erittymistä ja säätelee näin ollen myös verenpainetta.
Some figure

Omenat, kuten sitrushedelmät ja kvittenit, ovat tärkeitä pektiinin lähteitä.

Runsaan kuidun nauttimisen merkitys ruokavaliossa

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee sekä liukoisten että liukenemattomien kuitujen säännöllistä nauttimista. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että tämän aineen säännöllinen saanti parantaa suoliston mikrobiston koostumusta. Lisäksi runsaan kuidun nauttimisen on todistettu toimivan suojaavana tekijänä erityyppisiä ruoansulatuskanavan syöpiä vastaan sekä parantavan monia suolistoon liittyvien patologioiden oireita.

Kuitujen kulutus on ratkaisevan tärkeää myös diabeetikoille, koska se auttaa säätelemään glukoosia ja helpottaa sairauden hallintaa. Kuidun tiedetään toimivan myös 2-tyypin diabetestä ennalta ehkäisevänä ravintoaineena; samoin on osoitettu, että runsaskuituinen ruokavalio pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Tiedämme myös, että paksusuolisyövän riski on tutkimusten mukaan laskenut nimenomaan niillä ihmisillä, jotka nauttivat runsaasti kuitupitoisia elintarvikkeita.

Kuten voimme huomata, vuosien aikana monissa tutkimuksissa on havaittu, että terveen mikrobiston merkitys terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on valtava. Ei siis ole yllätys, että monet alan ammattilaiset ovat alkaneet viitata suolistoon elimistömme “toisina aivoina”.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kuitupitoiset ruoat auttavat pudottamaan painoa

Usein nämä paksusuolen bakteerit liitetään elimistön asianmukaiseen toimintaan ja tiedämme, että suoliston hyvinvoinnilla on merkittävä yhteys muun muassa masennuksen riskin vähentämisessä, fyysisen suorituskyvyn parantamisessa sekä monien mutkikkaiden ja kroonisten sairauksien ehkäisemisessä.

Tämän bakteerikannan kunnossa pitämiseksi probioottien (löytyy runsaasti muun muassa monista jogurttituotteista) sekä prebioottien säännöllinen kulutus on välttämätöntä. Prebiootit ovat elimistössä sulamattomia aineita, jotka auttavat stimuloimaan bakteerien selektiivistä kasvua. Lisäksi niillä on tapana sisältyä kuitujen kokonaisuuteen.

Some figure

Jotkut lisäravinteet voivat sisältää pektiiniä; tästä huolimatta on kuitenkin parasta, että pektiiniä saataisiin sen luonnollisista lähteistä eli tuoreista elintarvikkeista, kuten hedelmistä ja vihanneksista.

Elintarviketeollisuuden mukanaan tuoma ongelma

On sanomattakin selvää, että viimeisten vuosien aikana jalostettujen elintarvikkeiden kulutus on lisääntynyt merkittävästi. Näille elintarvikkeille on ominaista muun muassa niiden korkea sokeripitoisuus ja lisäksi ne sisältävät usein vain vähän kuitua. Ruokavalion heikon kuitujen saannin tiedetäänkin johtavan suolen asianmukaisen toiminnan heikkenemiseen ja tämä puolestaan nostaa monien sairauksien synnyn riskiä.

Yksi tapa lieventää tämän tilanteen seurauksia on lisätä hedelmien nauttimista. Hedelmistä ja monissa vihanneksista löytyvä pektiini muun muassa lisää sulaneen ruoan tilavuutta, puhdistaa suoliston seinämiä ja helpottaa lyhytketjuisten rasvahappojen synteesiä suoliston tasolla.

Näillä rasvahapoilla taas on tulehduksia vastaan taisteleva vaikutus ja ne takaavat suolen moitteettoman toiminnan sekä pienentävät monien sairauksien synnyn riskiä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Probioottiset ruoat edistävät suoliston terveyttä

Yhteenvetona

Pektiini on vesiliukoinen kuitu, jota käytetään pääasiassa elintarviketeollisuudessa sen sakeuttavan vaikutuksen ansiosta. Sitä löytyy monista hedelmistä, erityisesti omenasta ja sitrushedelmistä, ja sen säännöllinen kulutus voi auttaa parantamaan suoliston hyvinvointia sekä ehkäistä ripuliin ja ummetukseen liittyviä ongelmia.

Lisäksi tiedämme, että pektiinin nauttiminen auttaa hallitsemaan verenpainetta sekä ehkäisee diabeetikoiden sokeriarvojen heittelyä. On mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus pektiinin yhdistämisellä on probioottien ja prebioottien säännölliseen kulutukseen, sillä tällä tavalla bakteerien selektiivistä kasvua ja lyhyen ketjun rasvahappojen muodostumista stimuloidaan suoliston tasolla. Tietysti huomioon tulee ottaa myös näiden lyhyiden rasvahappojen tulehduksia hillitsevät ja ehkäisevät ominaisuudet.

Yksi parhaimmista keinoista pektiinien nauttimisen lisäämiseksi ruokavaliossa on priorisoida tuoreiden elintarvikkeiden saanti jalostettujen elintarvikkeiden sijasta. Lisäksi kvittenien, sitrushedelmien ja omenoiden riittävä saanti on keskeinen tekijä tämän tavoitteen saavuttamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eswaran S., Muir J., Chey WD., Fiber and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol, 2013. 108 (5): 718-27.
  • Aleixandre A., Miguel M., Dietary fiber and blood pressure control. Food Funct, 2016. 7 (4): 1864-71.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.