Logo image
Logo image

Probioottiset ruoat edistävät suoliston terveyttä

4 minuuttia
Tässä tekstissä kerromme, miksi probioottiset ruoat ovat tärkeitä suoliston hyvinvoinnille. Ne ovat niin tehokas apu, ettei niitä kannata jättää hyödyntämättä!
Probioottiset ruoat edistävät suoliston terveyttä
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Probioottisissa ruoissa on eläviä organismeja, jotka stimuloivat vatsan entsyymejä ja mahanesteiden tuotantoa. Siksi probioottiset ruoat tarjoavat suuren hyödyn ruoansulatuksen terveyden kannalta, ja lisäksi ne ravitsevat kehoa tehokkaasti.

Ihmisen suoliston kasvusto koostuu erilaisista haitattomista bakteeriryhmistä. Nämä bakteerit ovat tärkeitä kehon vastustuskyvyn kannalta, sillä ne auttavat kehittämään elimistön immuunireaktiota. Toisin sanoen suoliston kasvusto estää sitä, että haitalliset bakteerit pääsevät lisääntymään limakalvoilla.

Kaikki bakteerit eivät ole keholle vaarallisia, ja usein ihminen tuhoaa hyviä bakteerejaan huonoilla ruokatottumuksilla, liialla alkoholin juonnilla tai joillakin lääkkeillä.

Hyvä uutinen on se, että voit täydentää hyvien bakteerien joukkoa suolistossasi ilman, että joudut näkemään juurikaan vaivaa. Nyt kerromme, mitkä prebioottiset ja probioottiset ruoat ovat parhaita suoliston toiminnan ja sitä kautta koko kehon hyvinvoinnin edistämiseksi.

Probioottiset ruoat

1. Kefiiri

Some figure

Yksi kaikkein suosituimmista probioottisista ruoista tänä päivänä on kefiiri. Tämä on terveellisin ja toimivin valinta ruoansulatuksen edistämiseksi, sillä siinä on runsas määrä eläviä organismeja, ja se myös sisältää vähemmän laktoosia kuin jogurtti.

Perustana siinä on elävä hiiva, joka saa alkunsa vuohen, lehmän tai lampaanmaidossa. Kun on kulunut 28-48 päivää, kefiiri voidaan siivilöidä.

Tämän prosessin tuloksena saadaan nestettä, joka on nautittavissa heti, tai sitten se voidaan laittaa säilöön jääkaappiin myöhempää käyttöä varten. Jos valitset kefiirin säilytyksen, jätä kuitenkin hiiva mukaan, kunnes maidon fermentaatio on valmis.

Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, voit silti nauttia kefiiriä, sillä se ei tuota mitään haittaa elimistöllesi.

Lue aiheesta lisää: Gluteenittomat ja laktoosittomat kauramuffinssit

2. Käynyt kaali

Some figure

Hapankaali eli käynyt kaali on heti toisena listallamme sellaisista ruoista, jotka lisäävät hyvien bakteerien määrää suolistossa ja edistävät siten tehokkaasti terveyttä.

Hapankaali on yleinen ruokalaji monissa Euroopan maissa, ja tyypillisesti sitä syödään lihan ja kalan ohella siksi, että se helpottaa ruoansulatusta. Saadaksesi tehtyä kaalista hapankaalia, sinun tarvitsee vain jättää kaalinlehdet veteen, jossa on suolaa – tämä saa aikaan käymisprosessin.

Hapankaalia ei aina ole tarjolla kaupoissa, ja jos löydät sitä, sen käyminen on luultavasti saatu aikaan etikan ja alkoholin avulla. Jotta voisit saada laadultaan hyvää hapankaalia, kannattaa valmistaa sitä itse, ja voit kokeilla myös muiden kasvisten käsittelyä tämän prosessin avulla.

3. Käynyt ananas

Some figure

Hyvien bakteerien määrää suolistossa lisäävät probioottiset juomat sisältävät muun muassa tepachen eli käynyttä ananasta sisältävän mehun. Siinä hyödynnetään tarkemmin ottaen ananaksen kuoria, ja valmistaaksesi tällaista juomaa, tarvitset vain seuraavat ainekset:

 • 3,5 litraa vettä
 • Suuren, kypsän ananaksen kuori tai kahden keskikokoisen ananaksen kuoret
 • 500 grammaa tummaa sokeria, panelaa tai ruokosiirappia

Valmistus

 • Pese ananaksen kuori kunnolla ja paloittele se.
 • Laita sitten kuoren palaset keraamiseen purkkiin tai lasipurkkiin, jossa on ilmatiivis kansi. Lisää vielä sekaan kaksi litraa vettä sekä sokeri.
 • Sulje kansi tiukasti ja jätä purkki lämpimään paikkaan 48 tunnin ajaksi.
 • 48 tunnin kuluttua lisää mukaan loput vedestä ja sekoita hyvin.
 • Anna purkin olla jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
 • Ennen kuin nautit juoman, kannattaa antaa sen viilentyä jääkaapissa, ja voit myös laittaa yli jäävän juoman säilöön jääkaappiin.

Lue aiheesta lisää: Ruusukaalia kolmeen tapaan

4. Jogurtti

Some figure

Jogurtti, joka on käyneeseen maitoon perustuva ruoka, on tulosta laktoosin eli maitosokerin muuttumisesta maitohapoksi. Tämä prosessi on juurikin se tekijä, minkä vuoksi jogurtilla on tuttu hapan makunsa.

Sen lisäksi että jogurtti on hyvin ravitsevaa, se säätelee suoliston toimintaa ja on avuksi bakteerien hallinnassa. Se myös tarjoaa keholle aivan erityisen ja antibioottisen vaikutuksen, joka ehkäisee ja lievittää tarttuvaa ripulia.

 • Luonnollista jogurttia kannattaa syödä päivittäin.
 • Voit vaihdella makuja ja lisätä mukaan vaikkapa hedelmiä, hunajaa tai kauraa.

5. Tempe

Some figure

Tempeh eli tempe on yksi parhaista probioottien lähteistä. Se on käyneestä soijasta saatu tuote.

Tempe on peräisin Indonesiasta, jossa sitä on käytetty paljon jo vuosisatojen ajan, ja se on erinomainen proteiinien lähde. Sen sisältämä proteiini merkitsee sitä, että tempe on oivallinen korvike lihalle, ja siten se sopii erityisen hyvin kasvissyöjille.

Tempe tarjoaa kaikkia välttämättömiä aminohappoja, ja se on erittäin hyödyksi vaihdevuosia läpikäyville naisille, sillä se pystyy lievittämään tähän jaksoon kuuluvia tavallisia oireita sekä vahvistamaan luustoa.

Parhaat prebioottien lähteet

Toinen ryhmä ruokia, joita suositellaan hyvien suolistobakteerien lisäämiseksi, ovat prebiootit. Ne ovat avuksi usean hyvän bakteeriryhmän läsnäolon voimistamiseksi paksusuolessa.

Prebiootit ovat sulamatonta kuitua, joka ruokkii suoliston probiootteja. Kun probiooteilla on ravintoa saatavilla, ne toimivat tehokkaammin. Näin ollen on tärkeää nauttia sekä probioottisia että prebioottisia ruokia.

1. Täysjyväviljat

Some figure

Täysjyvässä on runsaasti kuitua, ja siksi se on suolistolle helpompaa käsiteltävää, minkä vuoksi se sitten nopeuttaa aineenvaihduntaa.

Pyri nauttimaan kaksi annosta täysjyväviljaa joka päivä, jotta voisit lisätä suoliston terveellisten bakteerien määrää tehokkaasti. Näin pystyt torjumaan ummetusta, vatsakipua ja ilmavaivoja.

2. Vihreät kasvikset

Some figure

Pinatti, parsakaali ja selleri ovat loistavia valintoja, jos etsit tehokkaasti suoliston terveellisten bakteerien määrää lisääviä prebioottisia ruokia. Niissä on runsaasti mineraaleja ja ravinteita, jotka pystyvät parantamaan koko elimistön terveyttä.

Kannattaa nauttia 2,5 dl vihreitä kasviksia jokaisella aterialla. Näin pysty takaamaan sen, että ruoansulatuksesi saa kaikki ne tekijät, joita vaaditaan sen sujuvaan toimintaan.

Nyt tiedät, mitkä ovat parhaat prebioottiset ja probioottiset ruoat suoliston toiminnan parantamiseksi. Ala lisätä näiden tuotteiden määrää ravinnossasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Allen SJ, Martinez EG, Gregorio GV, Dans LF. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 11. Art. No.:CD003048. DOI: 10.1002/14651858.CD003048.pub3
 • Quigley EM. Therapies aimed at the gut microbiota and inflammation: antibiotics, prebiotics, probiotics, synbiotics, anti-inflammatory therapies. Gastroenterol Clin North Am. 2011 Mar;40(1):207-22.
 • Guía Práctica de la Organización Mundial de Gastroenterología: Probióticos y
  prebióticos. (Octubre 2011) worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-spanish-2011.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.