Logo image
Logo image

Kotikonstit suoliston amebiaasin hoitoon

3 minuuttia
Amebiaasi voi tulla ihmisen kehoon ilman tai ruoan välityksellä, joten on erittäin tärkeää maksimoida hygienia, mikäli tämä tartunta halutaan estää.
Kotikonstit suoliston amebiaasin hoitoon
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2018

Suoliston amebiaasi on loistartunta, jota ilmenee paksusuolessa. Sitä on monilla ihmisillä lauhkeankin ilmaston alueilla, mutta tämän tyyppinen sairaus on erityisen yleinen kuumissa ilmastoissa. Yksityisten ja julkisten tilojen hygienia voi vähentää loistartunnan riskiä hyvin merkittävästi.

Tällä kertaa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kyseisestä sairaudesta sekä annamme vinkkejä erittäin tehokkaiden luontaishoitojen toteuttamiseksi, jotta tartunnan oireita voitaisiin lievittää.

Amebiaasin oireet

Mikä tahansa tartunta, jonka aiheuttavat Entamoeba-ryhmään kuuluvat ameebat, on nimeltään amebiaasi. Sairautta kutsutaan tällä nimityksellä vain silloin kun se tuottaa oireita, etenkin ripulia. Moni saa tartunnan olematta asiasta edes tietoinen, sillä oireita ei välttämättä ole.

Kun nämä organismit saavat aikaan vakavan suolistosairauden, uhri kärsii verenvuodosta, krampeista ja vatsakivuista. Uloste sisältää mätää, limaa ja verta. Ripuliakin ilmenee, mikä aiheuttaa heikkoutta, painon putoamista ja anemiaa.

Potilaalla voi olla kuumetta ja nopea pulssi. Suurimmassa osassa tapauksia ripuli ja muut oireet eivät ole vakavia, vaikkakin sinnikkäitä ja jopa terveyttä heikentäviä.

Joskus ainoana merkkinä tartunnasta voi kuitenkin olla toistuvat vatsakivut.

Henkilön todellinen tila saadaan helposti selville ulostetta tutkimalla. Näin voidaan selvittää, onko siinä aktiivisia ameeboja.

Mikä amebiaasin aiheuttaa?

Some figure

Amebiaasin syynä tarkemmin ottaen on mikro-organismi, jonka nimi on Endameba histolytica. Tämä organismi leviää kehoon ulosteen kautta, ja se tarttuu muihin ihmisiin, kun se saastuttaa ruoan tai veden. Se vaikuttaa suoliston limakalvoon, etenkin paksusuoleen.

Se aiheuttaa haavaumia ja huomattavaa tai vähäisempää heikentymistä limakalvossa sekä veren menetystä. Anemia ja heikkous eivät tällöin johdu ainoastaan veren menetyksestä, vaan myös siitä, että loiset syövät paljon veren punasoluja. Kaikkein tavallisin komplikaatio on maksatulehdus.

Tartunta voi kestää monia vuosia, jopa ihmisen koko elämän ajan, jos sitä ei hoideta kunnolla. On harvinaista, että krooniset tapaukset päätyvät pelkän loistartunnan vuoksi kuolemaan. Moni ihminen, joka kärsii amebiaasista, muuttuu kuitenkin heikoksi, mikä saa heidät alttiiksi muille sairauksille.

Luonnollisia hoitoja amebiaasiin

Oregano

Some figure

Oregano toimii tulehduksia torjuen sekä ruoansulatusta edistäen ja parantaen. Siten se voi olla suureksi hyödyksi loistartunnan oireiden hoidossa, kuten esimerkiksi ripulin kohdalla. Se myös rauhoittaa kramppeja sekä vähentää suoliston ärtymistä.

Ainekset

 •  1 rkl oreganoa
 •  1 kupillinen vettä

Tee hoito näin

 1. Kiehauta vesi.
 2. Kun vesi kiehuu, ota kattila liedeltä ja lisää mukaan oregano. Anna sitten juoman hautua viiden minuutin ajan.
 3. Nauti hauduketta kolme kertaa päivässä, aina 20 minuuttia ennen aterioita.

Kurpitsansiemen

Some figure

Nämä siemenet torjuvat loisia ja ovat puhdistavia, ja koska niissä on beetakaroteenia, ne ovat loistavia amebiaasin hoidossa. Ne säätelevät ruoansulatuksen limakalvoa sekä vähentävät ripulista johtuvaa ärsytystä.

Kurpitsansiemenissä on myös runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja, joten ne lisäävät energiaa sekä vähentävät yleisesti ottaen amebiaasista kärsivän henkilön huonoa oloa.

Ainekset

 •  2 tl kurpitsansiemeniä
 •  1 kupillinen vettä

Tee hoito näin

 1. Keitä vesi.
 2. Kun vesi kiehuu, ota kattila liedeltä ja anna veden viiletä hieman.
 3. Laita se tehosekoittimeen siementen kanssa, ja anna ainesten sekoittua tasaiseksi nesteeksi.
 4. Nauti juomaa tyhjään vatsaan joka päivä.

Kurkuma

Some figure

Kurkuma on antiseptinen, bakteereja torjuva, tulehdusta vähentävä ja antioksidanttivaikutteinen, joten se on erinomainen apu loistartunnan hoidossa. Se auttaa karkottamaan loisia sekä tarjoaa suojaa suolistolle.

Ainekset

 • 1 tl kurkumaa
 • 1/4 tl suolaa
 • 1 kupillinen keitettyä vettä

Tee hoito näin

 1. Lisää kurkuma keitettyyn veteen.
 2. Sekoita hyvin ja anna juoman hautua viiden minuutin ajan.
 3. Nauti sitä sitten tyhjään vatsaan joka päivä.

Valkosipuli

Some figure

Valkosipuli sopii hyvin loistartunnasta kärsivälle. Se auttaa hallitsemaan loisia sekä estää niiden paluuta.

Ainekset

Tee hoito näin

 1. Raasta valkosipuli ja laita se veteen, ja sitten keitä.
 2. Kun neste kiehuu, ota kattila liedeltä ja anna juoman hautua 20 minuutin ajan.
 3. Nauti seosta tyhjään vatsaan ja jatka hoitoa viikon ajan.

On tärkeää ottaa huomioon, että amebiaasi voi ilmetä minkä ikäisellä ihmisellä tahansa. Siksi tuleekin olla hyvin tarkkana lasten kanssa silloin kun he menevät ulos leikkimään, ja samoin tulee pitää yleisesti ottaen silmällä heidän koskemiaan asioita. On myös syytä pestä hedelmät ja kasvikset hyvin aina ennen niiden nauttimista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.