Porkkanasmoothien valmistus ja hyödyt

Haluaisitko kokeilla porkkanasmoothien valmistusta itse kotona? Porkkana sisältää vitamiineja, mineraaleja, kuituja ja antioksidantteja, jotka voivat auttaa parantamaan hyvinvointia.
Porkkanasmoothien valmistus ja hyödyt
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Porkkana on vihannes, joka kannattaa ehdottomasti sisällyttää ruokavalioon, sillä se sisältää runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Parasta on se, että porkkanasta voidaan valmistaa monenlaisia ruokia ja ruokalajeja. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit valmistaa porkkanasmoothien kotona, sekä mitä terveyshyötyjä se sisältää.

Porkkanoista tai muista vihanneksista valmistetun smoothien juominen on hyvä tapa saada ravinteita, kuten vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Porkkanat antavat smoothielle kirkkaan oranssin värin ja makean maun, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin.

Jatka lukemista, niin kerromme lisää aiheesta!

Porkkanoiden terveyshyödyt

Merkittävintä porkkanoissa ravitsemuksellisesta näkökulmasta katsottuna ovat niiden sisältämät A-vitamiinien esiasteet. Espanjalaisen ravintosäätiön (FEN) julkaiseman tiedon mukaan keskikokoinen porkkana kattaa 89 % ja 112 % suositellusta päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta 20-39 -vuotiailla miehillä ja naisilla. 

Porkkana sisältää myös runsaasti hiilihydraatteja, joista merkittävä osa on liukoisia kuituja. Se sisältää myös muita vitamiineja (C- ja B6-vitamiini) sekä mineraaleja (rauta, jodi ja kalium). Alla kerromme lisää porkkanoiden terveyshyödyistä.

Porkkana on monipuolinen ja ravinteikas ruoka. Se on erinomainen A-vitamiinin, kuidun ja antioksidanttien lähde.

Porkkanat parantavat silmien terveyttä

Beetakaroteeni, alfakaroteeni ja luteiini erottuvat A-vitamiinin esiasteita sisältävien karotenoidien joukosta. Keho muuttaa kyseiset aineet A-vitamiiniksi niitä syötyäsi, ja tämä voi parantaa silmien terveyttä.

Asiantuntijat suosittelevat syömään porkkanoita sokeuden ja silmien kuivumisen estämiseksi sekä verkkokalvon ja silmien solujen terveyden ylläpitämiseksi. JAMA Ophthalmology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että karotenoidit voivat vähentää ikääntymiseen liittyvän makulan rappeutumisriskiä. Kyseessä on sairaus, joka heikentää tarkkaa keskusnäköä.

Porkkanat tukevat kardiovaskulaarista terveyttä

Porkkana voi ehkäistä kardiovaskulaarisia ongelmia, sillä se sisältää vain vähän natriumia. Porkkanassa on myös runsaasti vettä ja ravintokuituja. Ravintokuidut auttavat vähentämään kolesterolin imeytymistä suolistoon.

Ne auttavat myös vähentämään veren pahan kolesterolin (LDL) määrää. Porkkanat ovat siis osa terveellistä ruokavaliota ja voivat auttaa ehkäisemään aivohalvauksia ja sydänkohtauksia.

Porkkanat auttavat parantamaan ruoansulatusta

Porkkana säätelee sekä ruoansulatusta että suoliston terveyttä. Porkkanasmoothien päivittäinen juominen on tehokas tapa saada enemmän liukoisia ja liukenemattomia kuituja.

Ne auttavat muun muassa:

 • Normalisoimaan suoliston toimintaa
 • Lisäämään ulosteen kokoa
 • Ehkäisemään ummetusta
 • Pitämään suoliston ja ruoansulatusjärjestelmän hyvässä kunnossa.

Medicentro -tieteislehdessä vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan porkkanasmoothiella olevan huomattava mahalaukkua suojaava ja vatsahaavoja estävä vaikutus.

Porkkanat tehostavat immuunijärjestelmää

Porkkanoiden sisältämät A-, C-, K- ja B6-vitamiinit sekä kalium, fosfori ja muut mineraalit auttavat pitämään immuunijärjestelmän aktiivisena. Se alentaa lukuisten infektioiden riskiä.

Perinteisen porkkanasmoothien valmistus

Smoothien tekeminen on yleisesti ottaen helppoa ja se voidaan valmistaa maidosta tai vedestä ja hedelmistä tai vihanneksista. Porkkanasmoothien valmistukseen käytetään vettä. Sen tekeminen kestää alle viisi minuuttia. Porkkanasmoothie on myös ihanteellinen tapa tutustua vihannesjuomien maailmaan. Tässä ohjeet!

Porkkanasmoothien ainesosat

 • 2 keskikokoista porkkanaa
 • 250 ml kylmää vettä
 • Jäitä maun mukaan
 • Makeutusainetta nesteenä tai jauheena

Porkkanasmoothien valmistus

 • Pese porkkanat ja poista päätyosa. Porkkanoita ei tarvitse kuoria.
 • Pilko pieniksi paloiksi ja laita tehosekoittimeen.
 • Lisää kylmää vettä ja sekoita, kunnes seos on tasainen.
 • Kaada lasiin ja lisää halutessasi makeutusainetta. Nauti juomasta!

Tämä on perinteinen tapa porkkanasmoothien valmistamiseen. Voit kuitenkin lisätä myös muita vihanneksia tai hedelmiä herkullisen maun takaamiseksi.

Siten saat helposti myös muita ravintoaineita. Voit yhdistää porkkanat esimerkiksi mansikoiden, appelsiinin, persiljan ja inkiväärin kanssa.

Porkkanasmoothien voi nauttia pullosta.
Porkkanasmoothie sisältää ravintoaineita ja täyttää vatsan. Se on siis hyvä tapa tulla kylläiseksi saamatta liikaa kaloreita.

Porkkana-appelsiini-inkiväärismoothie

Tämä on muunnelma edellisestä reseptistä. Porkkanoiden, appelsiinin ja inkiväärin yhdistelmä on raikas. Se lisää A- ja C-vitamiinin sekä antioksidanttien määrää. Voit valmistaa tämän juoman vaikka kuumina kesäpäivinä!

Ainesosat

 • 3 porkkanaa
 • 4 appelsiinia
 • Tuoretta inkivääriä
 • 200 ml kylmää vettä
 • Jäitä ja makeutusaineita maun mukaan

Valmistus

 • Pese ensin porkkanat, poista päätyosat, leikkaa pieniksi paloiksi ja laita tehosekoittimeen.
 • Pese appelsiinit, poista kuoret (valkoiset osat mukaan lukien), leikkaa kahtia ja poista siemenet. Jos et poista niitä, tulee smoothiesta kitkerämpi. Laita appelsiinit tehosekoittimeen porkkanoiden joukkoon.
 • Huuhtele inkivääri. Sitä ei tarvitse kuoria, sillä sen kuori ei muuta smoothien makua.
 • Laita tehosekoittimeen muiden ainesosien joukkoon.
 • Lisää kylmä vesi ja jäät. Jos tehosekoitin ei ole kovin tehokas, voit lisätä jäät jälkeenpäin.
 • Sekoita tehosekoittimessa noin kahden minuutin ajan tai kunnes seos on tasainen.
 • Maista smoothieta ja lisää tarvittaessa makeutusainetta. Suosittelemme, että käytät makeutusainetta joka ei sisällä kaloreita. Jos lisäät sokeria, sisältää smoothie enemmän kaloreita.
 • Tarjoile ja nauti!

Nauti porkkanasmoothien terveyshyödyistä ja herkullisesta mausta

Porkkanasmoothie – tai mikä tahansa raaoista ja tuoreista vihanneksista valmistettu smoothie – voi antaa keholle hyödyllisiä bioaktiivisia ainesosia. Tämä täyttävä juoma auttaa myös parantamaan ruokavalion laatua.

Porkkanasmoothien säännöllinen juominen sekä luonnollisten ja laadukkaiden raaka-aineiden syöminen auttaa parantamaan näkökykyä, ruoansulatusta sekä kardiovaskulaarista terveyttä ehkäisten lukuisien sairauksien syntymistä.

Kokeile siis porkkanasmoothien valmistamista!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Porkkanoiden terveyshyödyt
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Porkkanoiden terveyshyödyt

Porkkanoiden terveyshyödyt ovat lukuisat. Jos mietit mitä terveyshyötyjä tämä oranssi kasvis voi tarjota sinulle, jatka lukemista! • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana33(1), 50-64.
 • FEN. Zanahoria. Carrot Daucus carota L. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/zanahoria.pdf
 • Eliassen, A. H., Hendrickson, S. J., Brinton, L. A., Buring, J. E., Campos, H., Dai, Q., … & Hallmans, G. (2012). Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies. Journal of the National Cancer Institute104(24), 1905-1916.
 • SanGiovanni, J. P., Chew, E. Y., Clemons, T. E., Ferris 3rd, F. L., Gensler, G., Lindblad, A. S., … & Sperduto, R. D. (2007). The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study. Arch Ophthalmol125(9), 1225-1232.
 • Cárdenas, M. D. L. Á. B., Valido Díaz, A., Pizarro Espín, A., & Álvarez, C. S. (2015). Effects of carrot (Daucus carota), cabbage (Brassica oleracea) and potato (Solanum tuberosum) juices as gastric mucosal protections. Medicentro19(2), 80-87.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.