10 terveellistä ruoansulatusta parantavaa ruokaa

Ruoansulatuksen parantamiseksi on tärkeää pureskella ruoka hyvin. Lisäksi on suositeltavaa syödä joitakin ruoansulatusta parantavia ruokia.
10 terveellistä ruoansulatusta parantavaa ruokaa
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruoansulatusjärjestelmän terveys riippuu pitkälti syödystä ruoasta. Paljon sokeria, huonolaatuista rasvaa ja valkaistuja jauhoja syövä kärsii suuremmalla todennäköisyydellä vatsaongelmista. Näiden ongelmien ehkäisemiseksi jaamme tässä artikkelissa kymmenen ruoansulatusta parantavaa ruokaa.

Mistä huono ruoansulatus voi johtua?

Liiallinen ja liian nopea syöminen, pikaruoka ja syöminen stressin aikana voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia. Myös tupakointi, liiallinen alkoholinjuonti, joidenkin lääkkeiden syönti, kova väsymys ja jatkuva stressi vaikuttavat ruoansulatukseen haitallisesti.

Kuinka huonoa ruoansulatusta voi ehkäistä?

  • Syömiseen kannattaa keskittyä. On tärkeää pureskella ruoka hitaasti ja antaa syljen kostuttaa ruoka, sillä tämä auttaa nielemisessä.
  • Liian nopea syöminen, muiden asioiden tekeminen ruokailun ohessa tai kova väsymys ja stressi voivat vaikuttaa haitallisesti ruoansulatukseen ja aiheuttaa vatsaongelmia.
  • Mieliala vaikuttaa suoraan ravintoaineiden imeytymiseen. Inho tai ahdistus hidastavat ruoansulatusentsyymien toimintaa. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota myös psyykkiseen terveyteen.
  • Ajoita ruokailu oikein. Myöhäinen illallinen tai iltapala voi aiheuttaa raskasta oloa, turvotusta, rinnan korvennusta ja refluksia. Jätä aterioiden välille neljä tuntia ja syö päivän viimeinen ateria viimeistään kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Iskeekö nälkä ennen nukkumaanmenoa? Siinä tapauksessa nauti jotain kevyttä ja proteiinipitoista, kuten rasvatonta jogurttia, lasillinen rasvatonta maitoa tai pieni pala juustoa.

10 ruoansulatusta parantavaa ruokaa

1. Hapankaali on ruoansulatusta parantavaa ruokaa

Probiootteja sisältävät ruoat, kuten hapankaali, lisäävät suoliston hyviä bakteereja, mikä parantaa ruoansulatusta. Hapankaali onkin oivaa ruoansulatusta parantavaa ruokaa.

Sama koskee itse probioottilisäravinteita. Niiden syöminen tehostaa ruoansulatukseen osallistuvien mahahappojen tuotantoa. Probiooteissa on sellaisia bakteereja, jotka hyödyttävät suolistoa, tasapainottavat suoliston bakteeristoa ja auttavat pitämään ruoansulatuksen terveenä.

2. Omenaviinietikka

Omenaviinietikka parantaa hyvinvointia hyvästä syystä. Se auttaa nimittäin lisäämään mahalaukun suolahapon tuotantoa, mikä auttaa pilkkomaan rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiineja.

Tämä hyödyttää myös painonpudotuksessa, ja lisäksi omenaviinietikka auttaa lievittämään refluksia sekä ärtyvän suolen oireyhtymää johtuen sen kaikista hyödyllisistä probiooteista ja aminohapoista.

3. Mangot

Mangojen on todettu auttavan pitämään suoliston hyvät bakteerit elinvoimaisina. Oklahoman yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan yhden mangon syöminen päivässä saattaisi parantaa suoliston terveyttä ja auttaa samalla vähentämään kehon rasvaa ja hallitsemaan verensokeria.

Mangon ravintoarvo on erinomainen. Se sisältää monia ravintoaineita ja muita bioaktiivisia yhdisteitä, jotka voivat hyödyttää terveyttä lukuisilla tavoilla.

4. Kefiiri on ruoansulatusta parantavaa ruokaa

Kefiiri on ruoansulatusta parantavaa ruokaa

Kefiiri on toinen probiootteja sisältävä ruoka-aine, joka voi parantaa ruoansulatusta. Se voi itse asiassa tehostaa jopa vastustuskykyä.

Kefiiri on paljon happamampaa kuin jogurtti. Se on suolistolle erinomainen ruoka-aine siksi, että siinä on tavallisesti ainakin kymmentä elävää ja aktiivista bakteerikantaa, kun useimmissa jogurteissa niitä on tyypillisesti vain kolme.

5. Oliiviöljy

Oliiviöljyä on suositeltu jo pitkään ruoansulatuksen hyvinvointiin. Se auttaa suojautumaan refluksin aiheuttamalta korvennukselta sekä vapauttamaan mahalaukun sisällön hitaasti ja vähitellen pohjukaissuoleen, mikä pitkittää kylläisyydentunnetta.

6. Artisokat ovat ruoansulatusta parantavaa ruokaa

Artisokat sisältävät synariinia, sapentuotantoa stimuloivaa happoa. Tämä edistää maksan toimintaa ja ehkäisee sappikivien muodostumista. Kaiken kaikkiaan artisokat ovat luontainen diureetti, ne lievittävät krapulan oireita ja sisältävät runsaasti kuitua.

7. Omenat

Omenat ovat ruoansulatusta parantavaa ruokaa

Omena kuorineen auttaa ylläpitämään ruoansulatuskanavan terveyttä.

Omenat sisältävät kuitua, minkä vuoksi niistä on apua ummetuksen ehkäisyssä ja huonon kolesterolin (LDL) hallinnassa. Lisäksi ne sisältävät pektiiniä, liukenevaa kuitua, joka parantaa ruoansulatusta ja ehkäisee käymistä suolistossa.

8. Jogurtti on ruoansulatusta parantavaa ruokaa

Probioottiensa vuoksi jogurtti on yksi parhaista ruoansulatusta parantavista ruoka-aineista. Probiootit ovat ruoan eläviä mikro-organismeja, kuten bakteereja ja hiivoja. Ne tehostavat immuunijärjestelmän toimintaa ja auttavat pitämään suoliston bakteeriston terveenä. Ne auttavat ylläpitämään suolen toimintaa.

9. Ananas

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston mukaan ananas sisältää bromelaiini-nimistä entsyymiä, joka auttaa pilkkomaan vaikeasti sulavia proteiineja. Ananasta suositellaan myös erilaisiin suolistovaivoihin, turvotukseen ja haavaumiin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kuitupitoiset ruoat auttavat pudottamaan painoa

10. Inkivääri

Tämä maustejuuri on erinomainen ruoansulatuksen parantaja. Se tehostaa entsyymien vapautumista haimasta, mikä ehkäisee närästystä. Se on lisäksi antibakteerista ja ehkäisee suoliston bakteeriston muutoksia, vähentää ripulia ja parantaa suolen toimintaa. Haudukkeena se ehkäisee dyspepsiaa (hidasta ja työlästä ruoansulatusta).

Lopuksi

Muista, että jokaisella ihmisellä on erilainen sietokyky, joten on parempi testata yllä mainittuja ruokia hitaasti ja varovasti niin, että tiedät mitkä ruoat sopivat sinulle ja mitkä eivät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  •  Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Anselmo RJ., Viora SS., Ojeda PA., Lausada LI., Efecto antagónico del kefir sobre endosporas y células vegetativas de Bacillus Cereus y Clostridium Perfringens. Información Tecnológica, 2010. 21 (4): 131-138.
  • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhouibi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.