Älä syö näitä kuutta ruokaa illalla

Jos syöt näitä seitsemää ruokaa illalla, se voi haitata nukkumistasi tai vielä pahempaa, aiheuttaa refluksia tai muita ruoansulatukseen liittyviä ongelmia.
Älä syö näitä kuutta ruokaa illalla

Viimeisin päivitys: 21 syyskuuta, 2022

Illallinen on yksi päivän pääaterioista, ja siksi sitä ei ole hyvä jättää väliin eikä korvata epäterveellisellä ruoalla. On totta, että illallisen tulisi olla kevyempi kuin muiden aterioiden, mutta sillä on tärkeä rooli elimistön levon aikana. Tiedätkö mitä ruokaa illalla ja myöhään yöllä ei kannattaisi syödä?

Illalliselta saatujen ravinteiden laadulla on suuri vaikutus uneen, ruoansulatukseen sekä fyysisen ja henkisen energian laatuun seuraavana päivänä.

Monet ihmiset eivät tiedä kuinka valita oikeita ruokia, mikä on ongelmallista. Tästä johtuen keho kuormittuu, mikä voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia.

Mitä ruokaa illalla ei kannata syödä?

mitä ruokaa illalla ei kannattaisi syödä

Saattaa vaikuttaa hyväksyttävältä syödä mitä vain tyydyttääkseen näläntunteen ennen nukkumaanmenoa. Mutta ruoka voi aiheuttaa erilaisia seurauksia aineenvaihduntaan ja ruoansulatukseen.

Miten tätä voi välttää? Vältä syömästä tällaista ruokaa illalla.

1. Pasta

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö pastaa saisi syödä ollenkaan. Siitä saa tärkeitä hiilihydraatteja ja se sopii hyvin aktiivisiin päiviin. Pastaa voi hyvin nauttia lounaaksi.

  • Pastan syöminen illalla voi tuoda epämiellyttävän ja raskaan olon, mikä haittaa hyviä yöunia. Samaan aikaan runsaan kalorimäärän vuoksi se vaikuttaa aineenvaihduntaan ja painoon.

2. Jäätelö

Jäätelön syöminen illallisella tai iltapalaksi ei ole hyvä idea. Jäätelö on herkullista ja hyväilee makunystyröitä, mutta se on täynnä tyydyttyneitä rasvoja, sokeria ja muita lisättyjä aineita, jotka aiheuttavat painonnousua ja vaikuttavat yöuniin.

  • Jäätelön nauttiminen vaikuttaa ruoansulatukseen. Vatsaan tulee ilmaa, se turpoaa ja se vaikuttaa hermojärjestelmään.
  • Lepo häiriintyy, koska siitä voi tulla refluksia ja sokeri nostaa glukoosiarvoja.

3. Juusto

erilaisia juustoja

Juustoja ja juustoa sisältäviä ruokia tulisi välttää ennen nukkumaanmenoa. Ne eivät ole vaarallisia, mutta ne aiheuttavat raskasta oloa ja univaikeuksia.

  • Juusto sisältää tyramiinia eli aminohappoa, joka laskee unta säätelevän hormonin tuotantoa.
  • Elimistön on raskasta sulattaa juustossa olevia rasvoja ja ne aiheuttavat tulehduksellista tilaa vatsassa.

4. Mausteet

Mausteet ja salsat ovat maukkaita ja antavat erikoista lisää ruokiin. Vaikka normaalisti niiden syönti ei ole huonoksi, mutta niitä on parempi syödä muilla aterioilla kuin illallisella.

  • Mausteet ärsyttävät vatsan limakalvoja ja lisäävät refluksin mahdollisuutta sekä ruoansulatushäiriöitä.
  • Ennen nukkumaanmenoa nautittuna mausteet voivat aiheuttaa refluksia, polttavaa tunnetta ja vatsakipua.

5. Kukkakaali

vältä tätä ruokaa illalla: kukkakaali

Tämä rapsakka kasvis on terveellinen ja vähäkalorinen. Se on hyvälaatuinen kasvis, mutta emme suosittele nauttimaan sitä illalla, sillä se aiheuttaa ilmavaivoja.

  • Ruoan sulaminen hankaloittuu kun kukkakaalia on nautittu illallisella, tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Tämä johtuu rasvan ja kaloreiden runsaasta määrästä. Sitä kylläkin suositellaan parantamaan kognitiivista ja tunne-elämän terveyttä.
  • Kukkakaali sisältää hermojärjestelmää virkistävää ja aivoja aktiivisena pitäviä ominaisuuksia.
  • Se saattaa aiheuttaa univaikeuksia ja unettomuutta.

Punainen liha ja prosessoitu liha

vältä prosessoitua lihaa illalla

Punaisen lihan ja käsitellyn lihan nauttimista tulisi rajata, huolimatta siitä mihin aikaan päivästä niitä syö. Niissä on hyviä ravinteita, mutta niissä on myös runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja lisättyjä kemikaaleja, joiden vuoksi ne eivät ole terveellinen valinta.

  • Lihan syöminen hieman ennen nukkumaanmenoa on virhe. Proteiinien sulaminen vie pitkän ajan ja voi siksi aiheuttaa univaikeuksia.
  • Runsaat kalorit hidastavat aineenvaihduntaa ja lisäävät ylipainoa.

Välttääksesi ruoansulatusongelmia ja univaikeuksia, suosittelemme nauttimaan vain kevyitä, vähäkalorisia aterioita illalla. Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio on avain hyvinvointiin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Evans J, Richards JR, Battisti AS. Caffeine. [Updated 2021 Dec. 4]. In: StatePearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2022 Jan.
  • Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J., & Froy, O. (2013). High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. http://doi.org/10.1002/oby.20460
  • Kumar Chattu V, Manzar D, et al. The global problem of insufficient sleep and its serious public health implications. Healthcare. Marzo 2019. 7 (1): 1.
  • Ladero, V., Fernández, M., Cuesta, I., & Alvarez, M. A. (2010). Quantitative detection and identification of tyramine-producing enterococci and lactobacilli in cheese by multiplex qPCR. Food Microbiology. http://doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.026.
  • Lana, A., Struijk, E. A., Arias-Fernandez, L., Graciani, A., Mesas, A. E., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2019). Habitual meat consumption and changes in sleep duration and quality in older adults. Aging and Disease. https://doi.org/10.14336/AD.2018.0503.
  • Nisar, M., Mohammad, R. M., Arshad, A., Hashmi, I., Yousuf, S. M., & Baig, S. (2019). Influence of Dietary Intake on Sleeping Patterns of Medical Students. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.4106
  • Pérez-Guisado, J. (2009). Importancia del momento en que se realiza la ingestión de los nutrientes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de La Actividad Fisica y Del Deporte.
  • Schellack, G. (2012). Caffeine: the “good”, the “bad” and the “ugly.” Prof Nurs Today.
  • Sleep Foundation. Caffeine and sleep. Octubre 2021.
  • Sofer S, Eliraz A, et al. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity. Octubre 2011. 19 (10).
  • Surdea Blaga T, Negrutiu D. E, et al. Food and gastroesophageal reflux disease. Current Medical Chemistry. 2019. 26 (19): 3497-3511.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.