Älä syö näitä kuutta ruokaa illalla

· heinäkuu 22, 2018
Jos syöt näitä seitsemää ruokaa illalla, se voi haitata nukkumistasi tai vielä pahempaa, aiheuttaa refluksia tai muita ruoansulatukseen liittyviä ongelmia.

Illallinen on yksi päivän pääaterioista, ja siksi sitä ei ole hyvä jättää väliin eikä korvata epäterveellisellä ruoalla. On totta, että illallisen tulisi olla kevyempi kuin muiden aterioiden, mutta sillä on tärkeä rooli elimistön levon aikana. 

Illalliselta saatujen ravinteiden laadulla on suuri vaikutus uneen, ruoansulatukseen sekä fyysisen ja henkisen energian laatuun seuraavana päivänä.

Monet ihmiset eivät tiedä kuinka valita oikeita ruokia, mikä on ongelmallista. Tästä johtuen keho kuormittuu, mikä voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia.

Saattaa vaikuttaa hyväksyttävältä syödä mitä vain tyydyttääkseen näläntunteen ennen nukkumaanmenoa. Mutta ruoka voi aiheuttaa erilaisia seurauksia aineenvaihduntaan ja ruoansulatukseen.

Miten tätä voi välttää? Ensin täytyy tietää mitkä ruoat eivät ole parhaita mahdollisia illalliselle.

Lue lisää niin tiedät!

1. Pasta

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö pastaa saisi syödä ollenkaan. Siitä saa tärkeitä hiilihydraatteja ja se sopii hyvin aktiivisiin päiviin. Pastaa voi hyvin nauttia lounaaksi.

 • Pastan syöminen illalla voi tuoda epämiellyttävän ja raskaan olon, mikä haittaa hyviä yöunia. Samaan aikaan runsaan kalorimäärän vuoksi se vaikuttaa aineenvaihduntaan ja painoon.

Katso tämä: Kasvisreseptejä pastan, riisin ja perunoiden tilalle

2. Jäätelö

Jäätelön syöminen illallisella tai iltapalaksi ei ole hyvä idea. Jäätelö on herkullista ja hyväilee makunystyröitä, mutta se on täynnä tyydyttyneitä rasvoja, sokeria ja muita lisättyjä aineita, jotka aiheuttavat painonnousua ja vaikuttavat yöuniin.

 • Jäätelön nauttiminen vaikuttaa ruoansulatukseen. Vatsaan tulee ilmaa, se turpoaa ja se vaikuttaa hermojärjestelmään.
 • Lepo häiriintyy, koska siitä voi tulla refluksia ja sokeri nostaa glukoosiarvoja.

3. Juusto

mitä ruokaa välttää illalla: juustot

Juustoja ja juustoa sisältäviä ruokia tulisi välttää ennen nukkumaanmenoa. Ne eivät ole vaarallisia, mutta ne aiheuttavat raskasta oloa ja univaikeuksia.

 • Juusto sisältää tyramiinia eli aminohappoa, joka laskee unta säätelevän hormonin tuotantoa.
 • Elimistön on raskasta sulattaa juustossa olevia rasvoja ja ne aiheuttavat tulehduksellista tilaa vatsassa.

4. Mausteet

Mausteet ja salsat ovat maukkaita ja antavat erikoista lisää ruokiin. Vaikka normaalisti niiden syönti ei ole huonoksi, mutta niitä on parempi syödä muilla aterioilla kuin illallisella.

 • Mausteet ärsyttävät vatsan limakalvoja ja lisäävät refluksin mahdollisuutta sekä ruoansulatushäiriöitä.
 • Ennen nukkumaanmenoa nautittuna mausteet voivat aiheuttaa refluksia, polttavaa tunnetta ja vatsakipua.

5. Kukkakaali

vältä kukkakaalia illalla

Tämä rapsakka kasvis on terveellinen ja vähäkalorinen. Se on hyvälaatuinen kasvis, mutta emme suosittele nauttimaan sitä illalla, sillä se aiheuttaa ilmavaivoja.

 • Ruoan sulaminen hankaloittuu kun kukkakaalia on nautittu illallisella, tai juuri ennen nukkumaanmenoa. Tämä johtuu rasvan ja kaloreiden runsaasta määrästä. Sitä kylläkin suositellaan parantamaan kognitiivista ja tunne-elämän terveyttä.
 • Kukkakaali sisältää hermojärjestelmää virkistävää ja aivoja aktiivisena pitäviä ominaisuuksia.
 • Se saattaa aiheuttaa univaikeuksia ja unettomuutta.

Katso tämä: 7 mielialaa parantavaa ruokaa

Punainen liha ja prosessoitu liha

vältä punaista ja prosessoitua lihaa illalla

Punaisen lihan ja käsitellyn lihan nauttimista tulisi rajata, huolimatta siitä mihin aikaan päivästä niitä syö. Niissä on hyviä ravinteita, mutta niissä on myös runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja lisättyjä kemikaaleja, joiden vuoksi ne eivät ole terveellinen valinta.

 • Lihan syöminen hieman ennen nukkumaanmenoa on virhe. Proteiinien sulaminen vie pitkän ajan ja voi siksi aiheuttaa univaikeuksia.
 • Runsaat kalorit hidastavat aineenvaihduntaa ja lisäävät ylipainoa.

Välttääksesi ruoansulatusongelmia ja univaikeuksia, suosittelemme nauttimaan vain kevyitä, vähäkalorisia aterioita illalla. Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio on avain hyvinvointiin!