2 herkullista pastareseptiä spagetista ja kurpitsasta

Yhdistämällä hiilihydraatit ja vihannekset samalle lautaselle onnistut luomaan samalla herkullisen että laadukkaan aterian, joka sopii erinomaisesti osaksi terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.
2 herkullista pastareseptiä spagetista ja kurpitsasta
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pasta ja siitä valmistetut annokset ovat yksi niistä ruoista, jotka mielletään monen herkkuateriaksi ympäri maailmaa. Tästä huolimatta runsaasti kasviksia sisältävät pastareseptit, kuten seuraavaksi esiteltävät reseptit spagetista ja kurpitsasta, nähdään usein epätavallisiksi ja perinteisistä pastaresepteistä poikkeaviksi.

Siksi haluammekin hieman muuttaa tätä vanhentunutta käsitystä siitä, mitä kasviksia tulisi tarjoilla missäkin ruokalajissa näiden herkullisten ja omalaatuisten reseptien avulla. Usko tai älä, lopputulos on tavattoman houkutteleva!

Seuraavaksi esiteltävät reseptit tuovat kätevästi yhteen spagetin hiilihydraatit ja vitamiinit kurpitsan poikkeuksellisiin terveyshyötyihin. Siksi sopiikin muistuttaa, että nämä pastareseptit ovat terveellinen vaihtoehto myös sinulle, joka tarkkailet painoasi, mutta et pysty luopumaan pastasta, vaikka kuinka haluaisit.

Spagetista ja kurpitsasta valmistettavan klassisen reseptin lisäksi esittelemme täyttävän muunnelman tuomaan piristystä ja monipuolisuutta ruokavalioosi. Mikä parasta, voit muunnella vapaasti näitä pastareseptejä myös omien mieltymyksiesi mukaan. 

Klassinen resepti spagetista ja kurpitsasta

Kurpitsaa käytetään raaka-aineena tavallisesti muun muassa keittona, soseena tai alkuruokana. Kurpitsasta voi valmistaa myös kastikkeita, jotka sopivat erinomaisesti tuomaan makean täyteläistä makua monille pääruoille. Näiden edellä mainittujen esimerkkien tarkoituksena on antaa hieman suuntaa sille, millä tavalla tulemme käyttämään kurpitsaa hyödyksi seuraavissa pastaresepteissä.

Kurpitsan täyteläisen pehmeä maku sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin

Tässä klassisessa reseptissä kurpitsaa käytetään spagetin kastikkeena. Mielenkiintoisinta tässä reseptissä on nähdä, kuinka täysin erilaisten makujen yhdistelmät sekoittuvat herkulliseksi kokonaisuudeksi. 

Ainesosat

 • 300 g spagettia (täysjyvä on hyvä vaihtoehto)
 • 1 iso sipuli
 • 600 g kurpitsaa ilman kuorta
 • 250 ml juoksevaa ruokakermaa
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl muskottipähkinää
 • 1 rkl suolaa
 • 1 rkl jauhettua mustapippuria
 • 200 g parmesaanijuustoa (valinnainen)

Valmistusohjeet

 1. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja poista kurpitsasta siemenet. Lisää pannulle tilkka oliiviöljyä ja kuullota sipuli kevyesti keskilämmöllä.
 2. Lisää sipulin joukkoon kurpitsa ja mausta suolalla. Paista seosta keskilämmöllä niin pitkään, että ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti keskenään. Muista sekoittaa seosta aina silloin tällöin, ettei se pala kiinni pannuun.
 3. Lisää kattilaan vettä, tilkka oliiviöljyä ja suolaa ja keitä spagetit pakkauksen ohjeen mukaan.
 4. Lisää kurpitsan ja sipulin sekaan ruokakerma ja halutessasi myös osa parmesaani-juustosta. Sekoita kastike tasaiseksi. Tarkista maku ja mausta muskottipähkinällä ja mustapippurilla.
 5. Kun spagetit ovat valmiita, lisää ne kastikkeen joukkoon ja kypsennä seosta vielä 2 minuutin ajan. Tarjoile lopun parmesaani-juuston kanssa.

Täyttävä spagetti kurpitsalla, sienillä ja kanalla

Tulet varmasti huomaamaan, että tämän herkullisen ja täyttävän muunnelman valmistaminen on klassista reseptiä vieläkin helpompaa ja nopeampaa. Jos sinulta löytyy ruoanlaitolle ylimääräistä aikaa, voit lisätä reseptiin vapaasti esimerkiksi pestoa. Pestolla tai ilman, tämä runsailla kasviksilla ja vähärasvaisella proteiinilla valmistettu spagetti on lyömättömän herkullinen vaihtoehto ravinteikkaaseen ruokavalioon.

Sienet sopivat monipuolisuutensa vuoksi moniin eri resepteihin

Ainesosat

 • 200 g spagettia
 • 3 kanafileetä
 • 400 g kuoretonta kurpitsaa (kuutioituna)
 • 100 g sieniä
 • 2 parsakaalia
 • 1 iso sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä (kuorittuina)
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl suolaa
 • 62 ml valkoviiniä

Valmistusohjeet

 1. Höyrytä parsakaali ja kurpitsa kypsäksi.
 2. Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipulinkynnet kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä.
 3. Kun sipuli on väriltään läpikuultavaa, lisää joukkoon pilkotut sienet. Kuullota seosta minuutin ajan ja mausta suolalla.
 4. Kypsennä samaan aikaan kanafileet pannulla tai uunissa. Paloittele valmiit kanafileet, parsakaali ja kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja lisää ne sienten ja sipulin joukkoon.
 5. Lisää lopuksi joukkoon valkoviini ja tarkista kastikkeen maku. Anna kastikkeen kypsentyä vielä 2 minuutin ajan sekoittaen koko ajan. Tämä parantaa kastikkeen makua entisestään. 
 6. Lisää kattilaan vettä, tilkka oliiviöljyä ja suolaa ja keitä spagetit pakkauksen ohjeen mukaan.
 7. Tarjoile herkullinen kurpitsa-sienikastike tuoreeltaan yhdessä spagetin kanssa.

Näiden kahden spagetista ja kurpitsasta valmistetun reseptin avulla onnistut valmistamaan itsellesi ja läheisillesi ravinto-aineita kumpuavan ruoka-annoksen, joka on ennen kaikkea sekä erilainen että täynnä makua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arguiñano, K. (1996). 1069 Recetas. Asegarce/Debate.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.