Kurpitsan syömisen 7 uskomatonta hyötyä

Tiesitkö, että sen lisäksi että kurpitsoista saa immuunijärjestelmän vahvistamisen kannalta tärkeitä ravintoaineita, ne pitävät huolta myös näkökyvystä ja voivat jopa auttaa pudottamaan painoa?
Kurpitsan syömisen 7 uskomatonta hyötyä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kurpitsat ovat isoja köynnöksessä kasvavia hedelmiä. Tämä kasvi on osa kurkkukasvien heimoa, johon kuuluvat myös vesimeloni ja kurkut. Tässä artikkelissa kerromme 7 kurpitsan syömisen uskomatonta hyötyä.

Kurpitsa on alun perin lähtöisin Etelä-Aasiasta, mutta on ajan myötä levinnyt myös muihin maanosiin. Aluksi sitä viljeltiin sen siemenien vuoksi, sillä niitä käytettiin lukuisin eri tavoin ruoanlaitossa ja lääkinnällisiin tarkoituksiin. Itse hedelmän maun ja monipuolisuuden vuoksi kurpitsa otettiin kuitenkin vähitellen kokonaan osaksi ihmisten ruokavaliota. Näin siitä tuli loistava välttämättömien ravintoaineiden lähde.

Kurpitsan syömisen hyödyt

Jotkut ihmiset tietävät kurpitsan vain muutaman tunnetun reseptin perusteella. Se on kuitenkin merkittävä kuidun, antioksidanttien ja kivennäisaineiden lähde. Näillä on monia terveyshyötyjä.

Tästä syystä haluamme jakaa kanssasi 7 uskomatonta hyötyä, jotka kurpitsan säännöllisellä syömisellä on sinulle.

Sinun olisi hyvä tietää niistä!

1. Kurpitsat suojaavat silmien terveyttä

silmä ja näkö

Kurpitsan syömisellä on useita hyötyjä näkökyvylle, sillä siitä saa suuria määriä A-vitamiinia. Tämä ravintoaine on oleellinen silmien suojaamisessa ja niiden herkkyyden vähentämisessä. Lisäksi se ehkäisee sairauksia kuten kaihia ja verkkokalvon ikärappeumaa.

Itse asiassa antioksidanttiensa ansiosta kurpitsa on täydellinen ruoka verkkokalvon solujen suojaamiseen vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

2. Kurpitsa vahvistaa immuunijärjestelmää

Tämä vihannes on loistava apu immuunijärjestelmän terveydelle. Tämä johtuu sen sisältämästä A-, C- ja E-vitamiinista. Niiden syöminen lisää elimistön vastustuskykyä ulkoisille sairauksia aiheuttaville tekijöille.

Kurpitsan antioksidanttiset ominaisuudet edistävät soluviestinnän prosesseja. Tämä on avaintekijä kudosten suojaamisessa patogeenien hyökkäyksiltä.

Kurpitsan C-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmän toimintoja. Se auttaa myös hoitamaan useita erityyppisiä infektioita ja autoimmuunisairauksia.

3. Ruoansulatus paranee kurpitsan syömisen avulla

litteä vatsa kurpitsan syömisen avulla

Kurpitsan suuresta kuitupitoisuudesta johtuen se on yksi parhaista ruoista ruoansulatuksen edistämiseen. Se myös edistää kivennäisaineiden imeytymisprosessia.

Tämä ravintoaine parantaa suoliston liikkeitä. Lisäksi se helpottaa paksusuoleen kertyvien jätteiden poistumista. Tämän ansiosta kurpitsa on loistava apu ummetusta, loisia ja tulehdukseen liittyviä ongelmia vastaan.

4. Painonpudotus kurpitsan syömisen tuloksena

Tästä vihanneksesta valmistetut mehut ovat loistavia vaihtoehtoja ruokavalioon, sillä niistä voi olla apua ihmisille, jotka yrittävät pudottaa painoaan terveellisellä tavalla.

Kurpitsa on vähäkalorinen. Se sisältää myös runsaasti kuitua ja antioksidantteja, jotka ovat ratkaisevia aineenvaihduntatoimintojen tukemisen kannalta.

Kurpitsojen syöminen tai kurpitsamehun juominen ylläpitää kylläisyydentunnetta pidempään. Lisäksi se edistää kudoksiin kertyneiden myrkkyjen ja nesteiden poistumista.

5. Kurpitsa taistelee tulehdusta vastaan

iäkäs nainen ja polvikipu

Karotenoidit antavat kurpitsoille niiden tyypillisen värin. Niillä on myös tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, jotka ovat täydellisiä kroonisten sairauksien kuten diabeteksen ja nivelreuman hoidossa.

Kurpitsan syöminen hillitsee kudosten tulehdusta. Samalla se auttaa ehkäisemään ennenaikaista vanhenemista.

Kuten olemme jo maininneet, kurpitsoissa on myös suuria määriä C- ja E-vitamiineja. Molempia suositellaan sydämen ja kognitiivisen terveyden suojaamiseen.

6. Ne nostavat energiatasoja

Vähäisestä kalorimäärästään huolimatta kurpitsat ovat energiaa antavaa ruokaa. Ne voivat auttaa parantamaan psyykkistä ja fyysistä suorituskykyä.

Niissä on sekä tärkkelystä että hiilihydraatteja. Toisin kuin muut ruoat, kurpitsat auttavat luomaan lihasglykogeenia maksan glykogeenin sijaan. Tämä tarkoittaa sitä, että säännöllisesti syötynä ne ovat loistavia lihasmassan lisäämisessä lihaksiin kohdistuvan liikunnan jälkeen.

Kurpitsoissa on myös välttämättömiä kivennäisaineita. Näihin kuuluvat kalium, magnesium ja sinkki. Kaikki nämä ovat välttämättömiä elektrolyyttitasapainon ylläpitämisen kannalta.

7. Ne säätelevät verenpainetta

Kalium on yksi kurpitsojen sisältämistä välttämättömistä ravintoaineista. Se auttaa tasapainottamaan natriumtasoja, mikä alentaa verenpainetta.

Yhdessa A- ja C-vitamiinien kanssa se säätelee valtimoiden verenkiertoa. Näin ollen se vähentää sydänkohtausten ja sydämen vajaatoiminnan riskiä.

Sen antioksidanttivaikutus edistää sydämen hyvää toimintaa. Lopuksi, se vähentää myös plakin kerääntymistä verisuoniin.

Tiesitkö näitä hämmästyttäviä kurpitsan syömisen hyötyjä? Nyt kun tiedät, kuinka hyväksi ne ovat elimistöllesi, ota ne osaksi ruokavaliotasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.