Logo image
Logo image

3 tapaa hyödyntää kurpitsansiementen terveysvaikutukset

3 minuuttia
Kurpitsansiemenet ovat monipuolinen superruoka, jota monet meistä nauttivat joko raakana tai paahdettuna. Kurpitsansiemeniä voi hyödyntää myös useilla muilla tavoilla, jolloin niiden laaja-alaiset terveysvaikutukset saadaan tehokkaaseen hyötykäyttöön.
3 tapaa hyödyntää kurpitsansiementen terveysvaikutukset
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kurpitsansiementen ravintosisältö on osoittautunut lähes välttämättömäksi osaksi tasapainoista ja vaihtelevaa ruokavaliota, sillä siementen tarjoamat ravintoaineet kohentavat yleistä hyvinvointia ja auttavat ehkäisemään monia kehon häiriöitä ja sairauksia.

Kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenet sisältävät suuria määriä B-vitamiinia, mineraaleja, kuitua ja keholle välttämättömiä Omega-3-, Omega-6- ja Omega-9 -rasvahappoja. Lisäksi kurpitsansiemenistä löytyy lehtivihreää, joka antaa kurpitsansiemenille ominaisen vihertävän värin.

Vaikka kurpitsansiemenet sisältävät painoonsa nähden suuren määrän rasvaa, voi niitä nauttia kohtuudella ilman, että paino lähtisi nousuun. Itse asiassa lusikallinen kurpitsansiemeniä (noin 10 grammaa) sisältää vain 60 kaloria, mutta näinkin pieni määrä voi vähentää tehokkaasti näläntunnetta.

Korkean rasvahappopitoisuutensa takia kurpitsansiemenet kuivahtavat helposti. Siemenet kannattaakin säilyttää hyvin suljetussa kuivassa tilassa poissa auringonvalosta ja suositeltavaa olisi, että ne myös syödään pian alkuperäispakkauksen avaamisen jälkeen.

Kurpitsansiementen terveyshyödyt

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, kurpitsansiementen terveyshyödyt ovat varsin monipuoliset ja tässä vain muutamia mainitsemisen arvoisia:

On myös mainitsemisen arvoista, että kurpitsansiemenet ovat myös erinomainen ravinnonlähde miehille kahdesta tärkeästä syystä. Ensimmäiseksi, kurpitsansiemenet sisältävät arginiinia, joka parantaa hedelmällisyyttä ja toiseksi, siementen sisältämä kukurbitasiini voi myös ehkäistä eturauhasen liikatoimintaa.

Some figure

Miten voimme hyödyntää kurpitsansiementen terveysvaikutuksia?

Esittelemme seuraavaksi kolme erinomaisesta keinoa valmistaa kurpitsansiemenistä luontaistuotteita, joita nauttimalla voimme mahdollisesti ehkäistä monia yllä mainittua sairauksia. Jotta kurpitsansiementen terveysvaikutuksista saataisiin kaikki mahdollinen hyöty irti, tulisi niitä nauttia päivittäin.

Suositeltava annos normaalille terveelle ihmisille on kaksi lusikallista eli noin 20 grammaa kurpitsansiemeniä päivässä. Ylipainosta kärsiville suositeltava annos on lusikallinen eli noin 10 grammaa kurpitsansiemeniä päivässä.

1. Paahdetut ja jauhetut kurpitsansiemenet

Kaikkein yksinkertaisin tapa kurpitsansiementen nauttimiseen on niiden syöminen raakana. Parantaaksesi makua, voit nauttia siemenet myös kevyesti pannulla paahdettuna esimerkiksi oliiviöljyn ja suolaripauksen kanssa.

Lue aiheesta lisää: Miksi pähkinöitä ja siemeniä kannattaa syödä?

Kurpitsansiemenet sopivat erinomaisesti nautittavaksi kokonaisina, mutta esimerkiksi salaattien, keittojen ja kastikkeiden joukkoon siemenet voi myös jauhaa. Huolehdi kuitenkin, että käytät kurpitsansiemenet heti jauhamisen jälkeen, sillä käsittelyn jälkeen siemenet alkavat hapettua, jolloin myös niiden ravintoaineiden laatu ja ominaisuudet heikkenevät.

2. Kasvimaito

Kasvisruokavaliota ja vegaanista ruokavaliota noudattavat ovat tottuneet kasvikunnan tuotteista valmistettuihin juomiin ja kasvimaitoihin, joiden tarkoituksena on korvata eläinkunnan maitotuotteet. Myös kurpitsansiemenistä on mahdollista valmistaa herkullinen ja samalla ravintopitoinen kasvimaito.

Ainekset

 • 4 lusikallista paahdettuja kurpitsansiemeniä
 • 2 kupillista vettä (400 ml)
 • ½ tl kanelia tai vaniljaesanssia
 • Ripaus suolaa
 • 1 rkl orgaanista hunajaa

Valmistus

 • Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen hunajaa lukuunottamatta.
 • Sekoita aineksia tehosekoittimessa noin minuutin ajan ja lisää sitten joukkoon hunaja.
 • Siivilöi kasvimaito ja tarjoile joko kylmänä tai kuumana juomana.
Some figure

3. Paahdetut suolakeksit

Kurpitsansiemenistä valmistetut suolakeksit ovat terveellinen, mutta samalla herkullinen välipala. Nämä paahdetut suolakeksit ovat myös erinomainen vaihtoehto korvaamaan valkoisista jauhoista valmistettuja epäterveellisiä välipaloja.

Voit myös nauttia näitä herkkuja erilaisten kastikkeiden ja dippien kanssa milloin tahansa!

Sinua voi myös kiinnostaa: Kokeile tätä herkullista guacamole-reseptiä

Ainekset

 • 4 rkl kurpitsansiemeniä
 • 2 rkl pellavansiemeniä
 • 1 tl merisuolaa
 • 2 rkl seesaminsiemeniä
 • Mausteita ja yrttejä makusi mukaan (esimerkiksi oregano, valkosipuli, kurkuma, paahdettu paprikajauhe)
 • ½ lasi vettä (100 ml)

Valmistus

 • Lisää siemenet ja vesi tehosekoittimeen ja sekoita seosta niin pitkään, että seoksesta alkaa muodostua sakea tahna.
 • Lisää joukkoon suola ja valitsemasi yrtit ja sekoita seos uudelleen.
 • Kaada seos matalalle pellille ja tasoita seos niin tasaiseksi ja ohueksi levyksi kuin mahdollista.
 • Paahda seosta uunissa maksimissaan 50 ºC asteessa kahden tunnin ajan tai niin pitkään, kunnes seos on paahtunut riittävän rapeaksi.

Nämä monipuoliset ja herkulliset kurpitsansiemenistä valmistettavat reseptit käyvät moneen makuun. Parasta näissä resepteissä on se, että kurpitsansiementen lukuisten terveysvaikutusten lisäksi pystymme samalla nauttimaan täyttävistä, terveellisistä ja ruokahalua herättävistä ainesosista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ministerio de Agroindustria. Presidencia de la Nación. (2015). Semillas : Pequeños alimentos con grandes nutrientes. Nutrición y Educación Alimentaria, (35), 1–3. https://doi.org/4349-2810/2114-nutricion@minagri.gob.ar

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.