Logo image
Logo image

Lapsen ummetus: mitä ruokia tulisi syödä?

4 minuuttia
Lapsen ummetus on ongelma, joka aiheuttaa vanhemmissa paljon huolta. Onneksi useimmissa tapauksissa ratkaisu löytyy ruokavaliomuutoksesta. Mitä ummetuksesta kärsivien lasten tulisi siis syödä? Lue aiheesta lisää alta.
Lapsen ummetus: mitä ruokia tulisi syödä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lapsen ummetus on hyvin yleinen terveysongelma: iso osa pienistä lapsista kärsii tästä vaivasta. Ongelma hoituu yleensä itsestään lapsen kasvaessa, mutta joissakin tapauksissa saatetaan tarvita tiettyjä ruokavaliomuutoksia. Tänään keskustelemme siitä, mitä ruokia ummetuksesta kärsivien lasten olisi hyvä syödä.

Lapsen ummetus on yleensä ruokavaliolla hoidettavissa oleva vaiva, paitsi jos ongelman aiheuttaa jokin alla piilevä sairaus tai mekaaninen syy. Tästä syystä on tärkeää olla tarkkana lasten ruokavalion kanssa; näin vanhemmat voivat välttää lääkehoidon lasten kohdalla.

Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita laksatiiveja ja muita lääkkeitä. Ne voivat kuitenkin saada aikaan epätoivottuja sivuvaikutuksia kehossa niiden aineenvaihdunnan aiheuttaessa haittaa maksalle.

Tästä artikkelista löydät joitakin ruokia ja ruokavalioon liittyviä strategioita, jotka voivat olla tehokas apu lapsen ummetuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Hyviä ruokia lapsen ummetukseen

Kun lapsi kärsii ummetuksesta, ensin on tärkeää selvittää ongelman vaikeusaste. Näin ollen ensimmäinen asia, joka vanhempien tulisi tehdä, on viedä lapsi lääkärin diagnosoitavaksi. Tämän jälkeen lääkäri määrittää, tarvitaanko ummetukseen lääkehoitoa vai riittääkö pelkkä ruokavaliomuutos.

Onneksi useimmissa tapauksissa lapsen ummetusta voidaan ehkäistä ja hoitaa pelkästään ruokavaliomuutoksella. Monet ruoat nimittäin stimuloivat suolen motiliteettia ja tuovat helpotusta ummetukseen.

Kannattaa lukea myös: Keliakia lapsilla ja nuorilla: oireet ja diagnosointi

Hedelmät

Yksi ummetuksen hoidon perusravintoaineista on kuitu. Hedelmissä ja vihanneksissa on runsaasti kuitua, joka lisää ulosteen massaa ja näin suoliston liikkeitä.

Kuitua on kahdenlaista: liukenevaa ja liukenematonta. Ensimmäinen lisää ulosteen massaa imemällä itseensä nestettä. Näin jätteen kulku on mekaanisesti nopeampaa ja tehokkaampaa. Ulosteen koostumus on myös parempi, sillä liukeneva kuitu vähentää sen kovuutta.

Hedelmien ja vihannesten päivittäinen saanti on siis ehdotonta. On kuitenkin tärkeää, että lapsi syö hedelmiä monipuolisesti. Yleensä kauden hedelmien valitseminen on tehokas strategia varmistamaan riittävä vitamiinien saanti.

Samalla on hyvä huomauttaa, että on eri asia syödä hedelmät kokonaisina kuin juoda hedelmämehuja tai -smoothieita. Mehuista ja smoothieista puuttuu hedelmien kuitu, minkä vuoksi ne ovat tehottomia lasten ummetuksen hoidossa.

Some figure
Hedelmät ovat oiva apu lapsen ummetukseen. Niiden kuitupitoisuus auttaa parantamaan jätteen kulkua suoliston läpi. Lisäksi ne ovat maukkaita!

Kaura

Liukenemattoman kuidun yksi tärkeimmistä lähteistä on kaura. Tällaiselle kuidulle on ominaista, että se fermentoituu suolistossa tuottaen lyhytketjuisia rasvahappoja. Tällä kuidulla on suurempi tulehdusta lievittävä teho ja se parantaa mikrobiomin eli suoliston bakteerikannan koostumusta.

Terve suoliston bakteerikanta varmistaa ravintoaineiden oikeaoppisen käsittelyn ja nesteiden optimaalisen vaihdon. Tämä ehkäisee ripulia ja ummetusta lapsilla. Kauran kuitu koostuu pääosin beetaglukaanista, yhdisteistä, jotka tarjoavat useita hyötyjä.

Yhdeltä osin niiden fermentoituminen antaa niille tulehdusta lievittävän kyvyn. Toisaalta ne pystyvät jopa säätelemään yksilön lipidiprofiilia, vähentäen LDL-kolesterolia hieman.

Lapsen ummetus hoituu syömällä täysjyvää

Kauran lisäksi myös muista viljoista voi olla apua lapsen ummetukseen. Aina kun syötämme lapsille mitä tahansa viljaa, paras vaihtoehto on täysjyvä valkaistun viljan sijaan.

Täysjyväviljalla on matalampi glykeeminen indeksi, mikä on hyväksi haiman terveyden sekä diabeteksen hallinnan ja ehkäisyn kannalta. Samalla täysjyväviljan kuitumäärä on merkittävästi suurempi, mikä parantaa jätteen kulkua suoliston läpi.

Jogurttia suoliston bakteerikannalle

Vähintään yhden jogurtin syöminen päivittäin parantaa merkittävästi suoliston bakteerikannan terveyttä ja ummetuksen oireita lapsilla. Jogurtissa on runsaasti probiootteja – eläviä bakteereja, jotka asustavat ruoansulatuskanavassa tuottaen hyötyjä isännälle.

Oikeanlainen bakteerikanta varmistaa nesteidenvaihdon ja ravintoaineiden kunnollisen imeytymisen. Tämän seurauksena ulosteella on poistumisen kannalta oikeanlainen koostumus ja kovuus.

Lasten syömässä jogurtissa saa olla vain vähän sokeria. Viime vuosina kauppoihin on ilmestynyt runsaasti hyvin sokeripitoisia tuotteita. Nämä tuotteet kuuluvat prosessoitujen ruokien kategoriaan, minkä vuoksi lasten tulisi syödä niitä hyvin rajoitetusti.

Sen sijaan päivittäinen luonnonjogurtin syöminen on erittäin hyvä asia suoliston terveydelle, ja se auttaa lisäksi ehkäisemään ummetusta lapsilla.

Some figure
Luonnonjogurtin probioottipitoisuuden huomioiden se on hyvä vaihtoehto ummetuksen lievittämiseen lapsilla.

Ummetuksesta kärsivän lapsen tulee juoda enemmän vettä

Liukeneva kuitu ei auta ummetukseen, jos nesteitä ei juoda riittävästi. Vettä kannattaa juoda ainakin 6-8 lasillista päivässä. Tämä auttaa varmistamaan sen, että uloste muodostuu koostumukseltaan oikeanlaiseksi ja ettei se ole liian kovaa, mikä voisi aiheuttaa mekaanisen tukoksen suolessa.

Lisäksi vesi on välttämätön elementti vitamiinien imeytymiselle ja jakautumiselle elimistössä. Vesi on keskeinen veren osatekijä, ja sitä on kaikissa ihmiselimistön järjestelmissä.

Lue lisää: 6 ruokaa, joiden tulisi kuulua lapsen ruokavalioon

Lapsen ummetus – yhteenveto

Parhaat ruoat ummetuksesta kärsiville lapsille ovat niitä, jotka sisältävät runsaasti kuitua. On tärkeää yhdistellä keskenään sekä paljon liukenevaa että liukenematonta kuitua sisältäviä ruokia. Vanhempien tulisi pitää etusijalla hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljaa.

Tällä varmistetaan se, että ulostemassa on oikeanlaista ja että se kulkeutuu suolistossa ongelmitta. Tämän lisäksi lasten tulee juoda runsaasti vettä, sillä liian kova uloste voi olla yksi merkittävimmistä syistä sen hankalaan poistumiseen.

Kaikki tämä parantaa lapsen oloa nopeasti. Jos ummetus kuitenkin kestää pidempään tai siihen liittyy muita oireita, vie lapsi lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosc, 2018. 23: 2255-2266.
  • Koh A., Vadder F., Kovatcheva Datchary P., Backhed F., From dietary fiber to host physiology: short chain fatty acids as key bacterial metabolites. Cell, 2016. 165 (6): 1332-1345.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.