Keliakia lapsilla ja nuorilla: oireet ja diagnosointi

Keliakian oireet ovat hieman erilaiset lapsilla ja nuorilla, iästä riippuen. Se voi aiheuttaa muun muassa oksentelua, ummetusta ja jopa kasvun hidastumista.
Keliakia lapsilla ja nuorilla: oireet ja diagnosointi

Viimeisin päivitys: 29 kesäkuuta, 2020

Keliakia tunnetaan yleisesti “gluteeni-intoleranssina”, ja siitä kärsivät usein lapset ja nuoret. Valitettavasti keliakia on yksi yleisimmistä ruoansulatusjärjestelmän sairauksista. Arvioiden mukaan sitä sairastaa iso osa maailman väestöä, moni tiedostamattaan. Tämän artikkelin aiheena on keliakia lapsilla ja nuorilla.

Sanaa “gluteeni” käytetään joukosta proteiineja, joita on monissa viljoissa, erityisesti vehnässä.

Keliakiaa esiintyy enemmän lapsilla ja nuorilla kuin aikuisilla. Lähes yksi 70 lapsesta on gluteeni-intolerantti. Sairauteen liittyy vahvasti perinnöllinen taipumus, eli tietyn geenin kantajilla on suurempi riski sairastua.

Nykyään ihmisten ruokavaliot sisältävät paljon viljaa, ja gluteenin määrä ruoassa on huomattava. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarpeellisen keliakiasta, erityisesti lapsilla ja nuorilla.

Mikä tarkalleen ottaen on keliakia?

Keliakia lapsilla aiheuttaa erilaisia vatsaoireita iästä riippuen

Keliakia on sairaus, jossa syntyy autoimmuunireaktio gluteenia vastaan. Immuunijärjestelmä reagoi näihin proteiineihin tuottamalla muutoksia ruoansulatusjärjestelmässä.

Useat tutkimukset osoittavat, että keliakiaan liittyy merkittävissä määrin geneettinen osatekijä. Tämä tarkoittaa sitä, että tiettyjä geenejä kantavilla ihmisillä on suurempi riski saada gluteeni-intoleranssi. Oireita ei silti aina kehity. Myös tietyt sairaudet lisäävät keliakian riskiä; näitä ovat muun muassa diabetes ja Downin oireyhtymä.

Millainen sairaus keliakia on?

Keliakiaa sairastavien ruoansulatusjärjestelmässä tapahtuu immuunireaktio gluteenin syömisen jälkeen. Tämä immuunireaktio johtaa suolen limakalvon tulehdustilaan. Normaalisti suolen limakalvon kautta elimistöön imeytyy tarvittavia ravintoaineita, mutta kun limakalvolla tapahtuu muutoksia, suolisto ei pysty imemään kaikkia näitä ravintoaineita. Näin ollen keliakia saa aikaan imeytymishäiriöitä.

Keliakiaa sairastavat voivat ehkäistä oireita tai komplikaatioita noudattamalla tiukasti gluteenitonta ruokavaliota. Jos lääkäri havaitsee sairauden ajoissa ja henkilö välttää gluteenin syömistä, suoliston limakalvo elpyy vähitellen.

Keliakia lapsilla ja nuorilla

Keliakiaa sairastava ei voi syödä viljojen gluteenia

Keliakia voi puhjeta missä tahansa iässä, mutta sen oireet vaihtelevat iän mukaan. Kuten yllä mainitsimme, suoliston limakalvon vauriot ovat kumottavissa, jos sairaus havaitaan varhain. Kannattaa siis olla tarkkana oireiden varalta erityisesti lasten ja nuorten kohdalla, jotta ruokavalio voidaan laatia sen mukaan ja välttää mahdolliset komplikaatiot.

Pienillä lapsilla keliakia ilmenee usein ripulina ja jatkuvina ilmavaivoina. Myös kasvu heikentyy, erityisesti siitä alkaen kun lapsi alkaa syödä kiinteää, gluteenia sisältävää ruokaa.

Sitä vastoin isommilla lapsilla ja teini-ikäisillä oireet ovat tyypillisesti vatsakipuja, oksentelua ja ummetusta. He ovat myös ikäisekseen lyhyitä. Lisäksi voi esiintyä ihottumaa ja anemiaa. Kaikki nämä oireet johtuvat siitä, että elimistö ei kykene imemään ruoasta ravintoaineita, joita se tarvitsisi kasvaakseen.

Kuinka keliakia diagnosoidaan lapsilla?

Monissa tapauksissa lapsilla ja nuorilla ei ilmene mitään oireita tai ne jäävät huomaamatta. Mutta koska perintötekijöiden tiedetään olevan ratkaiseva tekijä keliakian synnyssä, lapsi kannattaa viedä lääkäriin arvioitavaksi, jos toisella vanhemmalla on keliakia.

Keliakia voidaan havaita useista kokeista. Yleensä otetaan verikoe, josta katsotaan keliakialle tyypilliset vasta-aineet. Jos testitulos on positiivinen, lääkäri ottaa joissakin tapauksissa ohutsuolen koepalan. Se tehdään viemällä pieni tähystin suun kautta suolistoon. Suolen limakalvolta otetaan pieni näyte, joka analysoidaan laboratoriossa.

Lapsen keliakia voidaan todeta lukuisilla eri tavoilla, eivätkä nämä kokeet satu. Varhainen diagnoosi voi merkittävästi parantaa lapsen terveyttä.

Yhteenveto

Keliakia lapsilla ja nuorilla ilmenee eri tavoin iästä riippuen. Jos epäilet tätä sairautta lapsellasi, vie lapsi lääkäriin. Lääkäri tekee tarvittavat kokeet ja antaa neuvoja keliakiaa sairastavan ruokavaliota koskien.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Gluteeniyliherkkyys ja näppylät käsivarsissa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Gluteeniyliherkkyys ja näppylät käsivarsissa

Tänään kerromme tarkemmin mitä on gluteeniyliherkkyys, sekä sen yleisimmistä oireista, joihin kuuluvat mm. käsivarsissa ilmenevät punoittavat näppy...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.