Logo image
Logo image

7 askelta gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen

3 minuuttia
Gluteenittomassa ruokavaliossa ruokalistalta poistetaan kaura, vehnä, ohra ja muut viljat. Gluteeni on proteiinia, jota ihmiset eivät välttämättä tarvitse, joten se voidaan poistaa ruokavaliosta ongelmitta. Sen tekemistä suositellaan kuitenkin tyypillisesti ihmiselle joka ei siedä gluteenituotteita, tai on niille herkkä tai allerginen.
7 askelta gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aina viime vuosiin asti gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on tapahtunut vain siksi, että ihmiset ovat olleet yliherkkiä tai allergisia gluteenille. Monet ihmiset ovat kuitenkin päättäneet alkaa noudattamaan sitä myös sen mahdollisen painoa pudottavien hyötyjen johdosta. Se johtuu siitä, että, toisin kuin muut ruokavaliot, se kannustaa tasapainoiseen ruokavalioon, joka ei aiheuta aineenvaihduntaongelmia tai muita sivuvaikutuksia. Sitä on myös helppo pitää yllä, sillä se sisältää kaikkia ravintoaineryhmiä.

Gluteenittoman ruokavalion noudattamiseksi täytyy osata tunnistaa tätä proteiinia sisältävät ruoat. Niille tulisi myös etsiä terveellisiä korvikkeita. Niinpä tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin gluteenittoman ruokavalion yksityiskohtiin.

Joitakin syitä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen

Some figure

Viljat ovat olennainen osa ruokapyramidia, joten gluteeniton ruokavalio vaatii sellaisten korvikkeiden etsimistä, joissa ei ole tätä proteiinia.

Gluteeniton ruokavalio perustuu pääosin luonnollisten gluteenittomien tuotteiden yhdistelmään, joissa on tasapainoisempi mikro- ja makroravinteiden koostumus. Hyväksyttäviä ruokia ovat esimerkiksi vähärasvainen liha, kala, vihannekset ja nk. “valeviljat”.

Koska gluteeniton ruokavalio ehkäisee prosessoitujen ruokien nauttimista, on se hyvä vaihtoehto sellaiseen painonpudotukseen, joka ei vaikuta negatiivisesti terveyteen. Lisäksi se auttaa hallitsemaan liiallista kehon tulehdusta, joten se voi auttaa lievittämään ja ehkäisemään useita sairauksia.

Gluteeniton ruokavalio voi siis käytännössä auttaa:

 • Vahvistamaan immuunijärjestelmää ja lisäämään puolustuskykyä.
 • Vähentämään tulehdusta ja hallitsemaan ärtyvän suolen oireyhtymää.
 • Hallitsemaan 1-tyypin diabetesta.
 • Hallitsemaan nivelreuman oireita.
 • Hoitamaan kilpirauhastulehdusta.
 • Hallitsemaan tiettyjä ihotauteja.

Lue myös: Miksi gluteeniton ruokavalio voi olla haitallinen?

Vinkkejä gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen

Kun on kyse gluteenittomasta ruokavaliosta, tulee sinun ehdottomasti keskustella lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa ennen sen aloittamista. Vaikka se onkin turvallinen ravintomalli, tulee se silti muokata yksilöllisten tarpeiden, iän, terveyden ja painon mukaan.

On kuitenkin joitakin helppoja askeleita, joita voit noudattaa tämän ruokavalion omaksumiseksi.

Haluatko tietää mitä ne ovat? Tässä on 7 pääasiaa:

1. Poista gluteenia sisältävät viljat

Some figure

Gluteenittoman ruokavalion perusajatuksena on poistaa kaikki kyseistä proteiinia sisältävät viljat. Vaikka niitä saatetaankin pitää terveellisinä ruokina, tulee sinun poistaa ne ruokavaliostasi ja etsiä gluteenittomia korvikkeita.

Tähän listaan kuuluvat:

 • Kaura
 • Ohra
 • Ruis
 • Speltti
 • Kamut-vehnä
 • Ruisvehnä
 • Tärkkelys
 • Mannasuurimo
 • Johdannaiset, kuten leipä, pasta, keksit ja niin edelleen

2. Tarkkaile tuotteiden etikettejä

Ihmisten, jotka päättävät noudattaa tällaista ruokavaliota, tulee tarkistaa ruokatuotteiden etiketit varmistaakseen, että ne eivät sisällä gluteiinia tai sen jäämiä. Monet yritykset ovat jopa alkaneet ilmoittaa tuotteiden olevan “gluteenittomia”, mikä tekee tästä helpompaa.

3. Valmista ruokaa kotona

On helpompi hallita mitä lautasella on, kun valmistat ruoat kotona. Sillä tavalla voit olla varma siitä, että käytät raaka-aineita, jotka eivät sisällä tätä proteiinia.

Valitettavasti monet ravintolat käyttävät jauhoja monissa resepteissään, jopa lihassa.

4. Opi tunnistamaan “piilogluteeni”

Some figure

Ole varovainen! Gluteeni voi olla piilossa tuotteissa, minkä vuoksi sitä on vaikea tunnistaa. Tarkista etiketit varmistaaksesi, että tuotteet eivät sisällä gluteenia, viljoja, jauhoja, muunneltua tärkkelystä tai tärkkelystä. Se ei myöskään saisi sisältää mallasuutetta tai suurusta.

5. Tarkista aamiaisruoat

Monet aamiaisruoat sisältävät gluteenia. Varmista siis, että pysyt kaukana muropakkauksista, energiapatukoista ja kaikista tärkkelystä tai jauhoja sisältävistä tuotteista.

6. Korvaa maissi ja riisi

Kaupoissa myydään nk. valeviljoja, jotka on tarkoitettu maissin ja riisin kaltaisten ainesosien korvaamiseen. Jotkut vaihtoehdot, kuten kvinoa, hirssi ja tattari, ovat tulleet suosituiksi, sillä ne ovat ravintoarvoilta hyviä tuotteita.

Lue myös: 3 parasta viljaa ja siementä painonpudotukseen

7. Myös juomat voivat sisältää gluteenia

Some figure

Viljasta tehdyt juomat tai mallasta sisältävät juomat, kuten ohravesi, olut ja tietyt suodatinkahvit sisältävät myös gluteenia. Älä sivuuta tätä yksityiskohtaa!

Pohditko gluteenittoman ruokavalion aloittamista? Pidä nämä kaikki suositukset mielessäsi ja nauti sen tarjoamista hyödyistä. Varmista myös, että noudatat tasapainoista ruokavaliota, joka ei ole liian rajoitettu tai vähäkalorinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.