Miksi gluteeniton ruokavalio voi olla haitallinen?

Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksia. Lue muista tähän ruokavalioon liittyvistä ongelmista.
Miksi gluteeniton ruokavalio voi olla haitallinen?

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 08 syyskuuta, 2023

Noudatatko gluteenitonta ruokavaliota ilman lääkärin suosituksia, vain siksi että se on muodissa? Jos et ole gluteenille allerginen, gluteeniton ruokavalio voi vaikuttaa vakavalla tavalla terveyteesi.

Tästä ruokavaliosta on tullut suosittu siksi, että sen uskotaan laihduttavan hiilihydraattien karsimisen vuoksi. Jos tavoitteenasi on painon pudottaminen, valitse jokin muu ruokavalio tai kysy neuvoa ravitsemusasiantuntijalta.

Jos uskot olevasi gluteenille allerginen, käy varmistamassa asia lääkärissä. Muutoin saatat kokea seuraavia gluteenittomaan ruokavalioon liittyviä ongelmia.

Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksia

Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutoksia, sillä ravintoaineet eivät imeydy kunnolla suolistosta. Tämä on tavallinen ongelma silloin, kun ihminen lakkaa syömästä gluteenipitoisia ruokia. Yleensä lääkärit suosittelevat lisäravinteita puutostilojen ehkäisemiseksi.

Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa vitamiinipuutoksia

Kun tällaista ruokavaliota noudattaa ilman lääkärin ohjeistusta, on tavallista jättää huomiotta tämä vaatimus. Yleisimmät ravintoainepuutokset ovat raudan ja B-vitamiinin puutos.

Jos puutos on vakava, se vaikeuttaa normaaleista päivän askareista suoriutumista. Ratkaisu on syödä sellaisia ruokia, joissa on paljon niitä ravintoaineita, joita ei muutoin saa gluteenittomasta ruokavaliosta.

Vatsan ja suoliston ongelmat

Toinen gluteenittoman ruokavalion aiheuttama ongelma on ummetus. Tämä johtuu siitä, että gluteenia sisältävät ruoat ovat yleensä runsaskuituisia.

Muista, että kuitu auttaa poistamaan jätettä suolesta. Jos kärsit jo ummetuksesta, vältä gluteenitonta ruokavaliota, ellei se ole välttämätöntä.

Jos et pysty välttämään sitä, muista lisätä ruokavalioon muita runsaskuituisia ruokia:

  • pähkinöitä
  • siemeniä
  • kauraa
  • kvinoaa
  • maissia

Ärsyttävien ummetusoireiden lisäksi myös paino alkaa nousta. Tämä johtuu myrkkyjen kerääntymisestä suoleen. Hyvä uutinen on se, että kun aloitat taas kuidun syönnin, painosi putoaa.

Saatat nauttia runsaasti arseenia

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat ihmiset käyttävät usein riisiä korvikkeena, sillä se on hyvin edullista, helppoa valmistaa ja hyvin monikäyttöistä. Ongelma on siinä, että riisi saattaa sisältää pieniä määriä arseenia, joka kerääntyessään voi aiheuttaa sydänongelmia.

Riisi voi sisältää paljon arseenia

Gluteeniallergikoille lääkäri antaa tavallisesti suosituksia ruokien ja niiden määrien suhteen. Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota ilman gluteeniallergiaa ja lääkärin ohjeistuksia, ylität luultavasti nuo määrät. Jos sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa, muista sisällyttää paljon erilaisia täysjyvätuotteita ruokavalioosi. Riisin tulisi olla vain yksi osa, ei suurin osa ruokavaliota.

Lompakko ei kiitä

Gluteeniton ruokavalio tulee kalliiksi. Vaikka gluteenittomia tuotteita onkin paljon, suurin osa niistä maksaa paljon enemmän kuin normaalit versiot.

Tämä johtuu siitä, että gluteenittomat tuotteet vaativat enemmän tutkimusta ja investointia. Koska nämä tuotteet ovat osa lääkehoitoa, ne eivät ole edullisia.

Gluteeniton ruokavalio

Paras ja edullisin vaihtoehto painonpudottajille on syödä luonnollisia tuotteita. Suunnittele viikon ruokalista pitäen mielessä ne ruoat, joita on helppo löytää ja jotka ovat kausituotteita. Näitä tuotteita saa lisäksi paikallisilta markkinoilta.

Syöt runsaasti prosessoitua ruokaa

Gluteeniton ruokavalio perustuu tavallisesti sellaisiin ruokiin, joita on käsitelty lukuisin tavoin gluteenin poistamiseksi. Tämä johtaa seuraaviin tekijöihin:

  • Syöt paljon säilöntäaineita. Koska elintarvikkeet ovat niin prosessoituja, osa niistä menettää kykynsä pysyä tuoreena. Jotta ruoka pysyisi hyvässä kunnossa, siihen on lisättävä säilöntäaineita.
  • Syöt liikaa rasvaa. Koska prosessoitu ruoka menettää osan ominaisuuksistaan, siihen on lisättävä erikseen rasvaa pehmeyden ja tuoreuden palauttamiseksi. Tästä syystä gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa sydänongelmia, rasvamaksaa ja diabetesta, monien muiden ongelmien lisäksi.

Noudatatko gluteenitonta ruokavaliota ilman että olet puhunut asiasta ensin lääkärisi kanssa? Älä tee niin enää. Kuten näet, siihen liittyy monia riskejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vici G., Belli L., Biondi M., Polzonetti V., Gluten free diet and nutrient deficiencies: a review. Clin Nutr, 2016. 35 (6): 1236-1241.
  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.