Miten D-vitamiinitasot ja painonpudotus liittyvät toisiinsa?

Jos painosi ei putoa, se voi johtua D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiinin puutostila vähentää insuliiniherkkyyttä ja estää rasvan tehokkaan hapettumisen.
Miten D-vitamiinitasot ja painonpudotus liittyvät toisiinsa?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Veren D-vitamiinitasot voivat olla läheisesti yhteydessä painonpudotukseen, jopa useista eri näkökulmista katsottuna. Mitä tulee D-vitamiiniin, puhumme yhdestä kaikista tärkeimmistä vitamiineista elimistömme toiminnan kannalta. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä sinun pitäisi tietää siitä, jotta olet tietoinen kehosi tarpeista ja saadaksesi riittävästi D -vitamiinia.

Puutostilan ehkäisemiseksi on suositeltavaa suunnitella monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio. Sinun tulisi yhdistää erilaisia ruoka-aineita ja yrittää suhteuttaa kaloreiden saantisi aktiivisuutesi mukaan. D-vitamiinin suhteen on kuitenkin muitakin asioita, jotka tulee pitää mielessä, sillä auringonotto vaikuttaa sen synteesiin ja aineenvaihduntaan.

D-vitamiinitasot ylipainoisilla ihmisillä

Ensimmäinen asia, joka sinun tulee muistaa, on, että ylipainoisilla ihmisillä on yleensä alhaisemmat D-vitamiinitasot. Näissä tapauksissa alijäämät ovat yleensä selvempiä.

Tämä johtuu siitä, että puhumme rasvaliukoisesta yhdisteestä, eli se kerääntyy rasvaan. Mitä suurempi määrä tätä kudosta on, sitä pienempi on elementin saatavuus fysiologisten toimintojen kehittämiseen. Jornal de Pediatria -lehdessä julkaistu tutkimus vahvistaa tämän.

Ei siis ole yllätys, että kun ihminen alkaa laihtua, veren ravintoainetasot alkavat nousta. Periaatteessa tätä pidetään aina hyvänä asiana, vaikka sillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia, jos suositellut määrät ylittyvät.

Tämä ei ole yleistä. Sinun pitäisi laihtua paljon ja hyvin nopeasti, jotta tämä tapahtuisi.

Joka tapauksessa tämäntyyppisten muutosten ehkäisemiseksi on suositeltavaa käydä säännöllisesti verikokeissa. Näin voit myös arvioida lisäravinteiden tarvetta puutostilojen sattuessa.

Emme saa unohtaa, että tämän ravintoaineen alhaiset tasot lisäävät monien kroonisten sairauksien ilmaantuvuutta. Tämän todistaa International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus.

 D-vitamiinitasot ja painonpudotus.
Kehon koostumus vaikuttaa veressä kiertävän D-vitamiinin määrään.

D-vitamiinin puutostila ja painonpudotus

On tärkeää mainita, että jatkuva D-vitamiinin puutostila voi haitata painonpudotusta, mikä taas helpottaa ihonalaisen rasvakudoksen kertymistä. Tämä johtuu progressiivisesta insuliiniresistenssistä johtuvan tulehdustilan synnystä. Tästä eteenpäin kehosta tulee tehoton käyttämään rasvahappoja energian substraattina, joten rasvakudos pysyy koskemattomana.

Sinun tulisi muistaa oleskella auringossa, jotta D-vitamiinitasosi pysyvät optimaalisella alueella, mikä auttaa pudottamaan painoa. On myös huomattava, että alijäämä itse vaikuttaa lujuusarvoihin Journal of Strength and Conditioning Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan. Tuloksena on heikentynyt kyky suorittaa liikuntaa, mikä voi altistaa henkilön lihomiselle.

Ikään kuin tämä kaikki ei olisi tarpeeksi, D -vitamiinin puutostila kehossa kiertää kalsiumin homeostaasia. Näin ollen vähemmän mineraalia kiinnittyy luihin.

Tämä ei siis voi johtaa ainoastaan ​​sarkopeniaan vuosien mittaan, vaan myös osteoporoosiin. Molemmat sairaudet vaikuttavat erittäin kielteisesti ihmisen elämänlaatuun ja lisäävät monien muiden kroonisten sairauksien ilmaantuvuutta.

Kuinka nostaa D-vitamiinitasoa painonpudotuksen varmistamiseksi

Ihmisten tulisi muistaa oleskella auringossa D-vitamiinitasojen parantamiseksi ja painonpudotuksen edistämiseksi. Parasta on altistaa itsensä auringolle vuorokaudessa noin 15-20 minuuttia.

Tämän rutiinin tulee olla progressiivinen ja jatkuva. Auringon aiheuttama ihon palaminen on haitallista iholle ja se voidaan välttää tietyin varotoimenpitein.

On erittäin tärkeää käyttää aurinkovoidetta ja rajoittaa altistumista auringolle vuorokauden kuumimpina aikoina. Jos jatkat auringossa oleskelua, sinun on myös levitettävä aurinkovoidetta useaan kertaan.

On kuitenkin aina suositeltavaa tarkistaa aurinkosuojatuotteiden merkinnät, jotta vältetään mahdolliset hormonihäiriöt niiden ainesosien takia. Testosteronin ja muiden sisäisten aineiden synteesi saattaa muuttua, mikä vaikuttaa negatiivisesti myös lihasvoiman arvoihin ja painonpudotuskykyyn.

 D-vitamiinitasot nousevat, kun oleskelet auringossa.
Älä käytä mitä tahansa aurinkovoidetta. Tarkista merkinnät ja etsi ihollesi sopiva SPF.

D-vitamiinitasot voi vaikuttaa painonpudotukseen

D-vitamiinin puute vaikuttaa negatiivisesti painonpudotukseen, vaikka se voidaan yhdistää myös muihin liikalihavuuden syihin. Tämä on perustavanlaatuinen ravintoaine hyvän terveydentilan lujittamiseksi keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, joten on avainasemassa, että ylläpidät tämän vitamiinin optimaalista määrää.

Yksi ratkaisu voi olla lisäravinteet.

Erityisesti tulisi korostaa tarvetta ylläpitää terveellisiä elämäntapoja kroonisten sairauksien kehittymisen estämiseksi. Ei riitä, että syöt hyvin ja altistat itsesi auringolle, vaan sinun on myös liikuttava säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fiamenghi, V. I., & Mello, E. D. (2021). Vitamin D deficiency in children and adolescents with obesity: a meta-analysis. Jornal de pediatria97(3), 273–279. https://doi.org/10.1016/j.jped.2020.08.006
  • Latic, N., & Erben, R. G. (2020). Vitamin D and Cardiovascular Disease, with Emphasis on Hypertension, Atherosclerosis, and Heart Failure. International journal of molecular sciences21(18), 6483. https://doi.org/10.3390/ijms21186483
  • Chiang, C. M., Ismaeel, A., Griffis, R. B., & Weems, S. (2017). Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. Journal of strength and conditioning research31(2), 566–574. https://doi.org/10.1519/JSC.0000000000001518

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.