Mitä ilmavaivat kertovat terveydestäsi?

Olet varmasti joskus kokenut vatsaongelmia ja ilmavaivoja. Tällä kertaa kerromme siitä, mitä kaikkea elimistön kaasut voivat kertoa terveydestäsi.
Mitä ilmavaivat kertovat terveydestäsi?
Maricela Jiménez López

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Liiallinen ilma suolistossa saa aikaan vatsan turpoamista. Bakteerit, joita saat syömästäsi ruoasta, voivat aiheuttaa näiden kaasujen ilmaantumista. Jos ruokavalio ei ole hyvä, ja jos liikuntaa ei harrasteta tarpeeksi, etkä saa myöskään tarpeeksi vitamiineja, kaasut tulevat olemaan jatkuvana ongelmana. Tässä artikkelissa avaamme paremmin sitä, mitä ilmavaivat kertovat ihmisen terveydestä.

Mahdollisia syitä ilmavaivoihin ovat seuraavat: ruoan hotkiminen, liian runsas ilman nieleminen syödessä (näin käy usein esimerkiksi siksi, että ihminen puhuu syödessään) tai se, että ruokaa syödään liikaa.

Saatat ensinnäkin syödä runsaasti sokereita ja selluloosaa. Nämä hiilihydraatit eivät tule kunnolla käsitellyiksi ruoansulatuksessa tai imeytetyiksi. Siten ne päätyvät suolistoon ja tulevat ulos kehosta peräaukon kautta.

On kuitenkin muitakin sellaisia tuotteita, jotka saavat aikaan näitä ongelmia: kaali, linssit, rusinat ja parsakaali aiheuttavat kaikki kyseistä ilmiötä. Näissä tapauksissa kuitenkin tämän tyyppiset kaasut ovat täysin luonnollinen asia.

Seuraavaksi perehdymme tarkemmin siihen, mitä ilmavaivat kertovat ihmisen terveydestä.

Mitä ilmavaivat kertovat ihmisen terveydestä?

Milloin ilmavaivat ovat huolestuttava asia?

Ilmavaivat eivät ole merkki mistään vakavammasta.

Lääketieteen puitteissa on niin, että kaasut eivät ole merkki mistään vakavasta sairaudesta. Ei kuitenkaan ole pahitteeksi käydä lääkärin luona tämän ongelman vuoksi. Etenkin silloin, jos ilmavaivoja ei voida saada hallintaan ja ne vaikuttavat päivittäisiin asioihin, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Oireiden perusteella hän voi sitten määrittää, mikä on sopiva hoito omalla kohdallasi.

Miksi vatsaan kertyy paljon ilmaa?

On tiettyjä tapoja, joiden vuoksi suolisto vapauttaa todennäköisemmin ilmaa. Mainitsimme jo aikaisemmin muutaman syyn kaasujen kerääntymiseen, ja ilmavaivoja aiheuttavat kaikki seuraavat asiat:

 1. liian nopeasti syöminen
 2. purukumin pureskelu
 3. kovien karkkien imeskely
 4. hammasproteesin käyttö

Suoliston kaasujen kehittyminen voi olla jopa yhteydessä ihmisen mielialaan. Miksi näin sitten on? Siksi, että kun ihminen on hermostunut, hän yleensä nielee tällöin tiedostamattaan enemmän ilmaa.

Huolestuttavia ilmavaivoihin liittyviä oireita

Mitä ilmavaivat kertovat terveydestä? Kyseessä harvoin on mikään vakava vaiva.

Mahdollisia syitä ilmavaivoihin

 • Kun ihminen ei pureskele kunnolla, ruoalla on ongelmia päästä paksusuoleen. Kun ruoka sitten pääsee sinne, se tulee käsitellyksi ruoansulatuksessa hyvin suuren bakteerimäärän toimesta, ja mitä vaikeampi tämä prosessi on, sitä enemmän tuloksena on ilmavaivoja.
 • Makeutusaineet, kuten fruktoosi ja säilöntäaineet, vaativat pitkän ajan ruoansulatuksessa.
 • Se, että ihmisen kehossa ei ole tarpeeksi laktaasia maitotuotteiden hajottamiseksi.
 • Kiireinen päivittäinen elämäntyyli voi myös aiheuttaa stressiä ja ahdistusta, jotka molemmat vaikuttavat suoliston toimintaan. Viimeinen näistä tuottaa suuremman määrän ilmaa.
 • Jos sinulla on ummetusta, ilmavaivoja tulee takuulla, sillä tällöin kyseessä on ulosteen jääminen jumiin.

Kuinka ilmavaivoja voidaan estää?

iloinen kokki

Ilmenipä liiallinen ilman kerääntyminen röyhtäysten tai ilmavaivojen kautta, kaasut täytyy saada vähenemään. Sen edistämiseksi muutokset ruokatottumuksissa ovat aivan välttämätön asia. Seuraavassa on eräitä hyviä suosituksia:

 • Vältä kovien karkkien imeskelyä.
 • Rajoita pastan syöntiä vain yhteen kertaan viikossa.
 • Valitse kypsät hedelmät aina kun mahdollista.
 • Vähennä juuston ja jogurtin määrää ravinnossasi.
 • Rajoita tomaattien, porkkanan ja sellerin määrää ruokavaliossasi.
 • Kun laitat ruokaa, vaihda rasvassa käristäminen keittämiseen, höyryttämiseen ja uunissa paistamiseen.
 • Älä syö sellaisia tuotteita, joissa on runsaasti sokeria.

Näitä ruokia kannattaa välttää

 • Palkokasvit – jätä siis väliin linssit, kikherneet ja pavut.
 • On eräitä kasviksia, jotka tuottavat kaasua. Vähennä seuraavia tuotteita: kaali, kurkku, salaatti ja parsakaali.
 • Jauhot ja viljat eivät ole hyviä tuotteita ilmavaivojen kannalta.
 • Vältä maitotuotteita, ja etenkin maitoa.
 • Pysy loitolla nauriista, perunasta ja raa’asta sipulista.
 • Vähennä tai vältä hiilihapollisia juomia.
 • Punaviinikin voi aiheuttaa ilmavaivoja.

Hoitoja ilmavaivoihin

Liikunta auttaa parantamaan ruuansulatusjärjestelmän toimintaa.

Liikunta on hyvin tärkeä tekijä, jotta voisit paran taa ruoansulatuskanavasi toimintaa. Liikunta ei ainoastaan vähennä kaasuja, vaan lisäksi se lievittää kipua ja vatsan turvonneisuutta.

Lääketieteen asiantuntija voi kuitenkin antaa apua määräämällä lisäravinteita, joissa on runsaasti probiootteja. Saat niistä terveellisiä bakteereja, jotka ovat avuksi ruoansulatuksen parantamisessa.

Jos potilas kokee kuitenkin voimakasta kipua, joka toistuu usean kerran päivässä, paras vaihtoehto on ottaa ähkyä torjuvaa lääkettä. Nämä lääkkeet vaikuttavat suoraan suolistossa sekä rentouttavat vatsan lihaksia.

Älä yritä hoitaa itse itseäsi, sillä näin tekemällä saatat peittää kivun syyn sekä itse asiassa estää oikeaa hoitoa toteutumasta. Kun alat ottaa lääkkeitä ilman asiantuntijan ohjeita, saatat uskoa että suoliston kaasut eivät ole syytä toisesta ongelmasta, kun tosiasiassa ne voivat ollakin.

Jos ilmavaivat muodostuvat liian suureksi ongelmaksi, muista nämä neuvot ja ota yhteyttä asiantuntijaan!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 merkkiä suolisto-ongelmista
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 merkkiä suolisto-ongelmista

Suoliston häiriöt saavat aikaan oireita ruoansulatuksessa. Tässä artikkelissa kerromme 8 merkkiä suolisto-ongelmista, joita et ehkä ole tullut ajat...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pellissier, S., & Bonaz, B. (2017). The Place of Stress and Emotions in the Irritable Bowel Syndrome. In Vitamins and Hormones. https://doi.org/10.1016/bs.vh.2016.09.005
 • Hasler WL. Gas and Bloating. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2006;2(9):654–662.
 • Azpiroz F. Intestinal gas dynamics: mechanisms and clinical relevance. Gut. 2005;54(7):893–895. doi:10.1136/gut.2004.048868

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.