7 elimistön varoitusmerkkiä siitä, että jokin on pielessä

7 elimistön varoitusmerkkiä siitä, että jokin on pielessä
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Psyykkinen ja fyysinen terveys on oleellinen osa hyvää elämänlaatua. Saatat jättää menemättä lääkäriin pelosta tai koska et vain pidä itsestäsi huolta, ja sivuuttaa näin monta elimistön varoitusmerkkiä mahdollisista ongelmista.

Kun sitten lopulta menet lääkäriin, ongelman hoitaminen voi olla jo liian myöhäistä ja se on aiheuttanut peruuttamattomia seurauksia. Luonto on viisas, ja elimistö osaa kertoa ongelmista tavalla tai toisella.

Tarkoituksenamme ei ole tehdä kenestäkään luulotautista tai terveyshullua, mutta on hyvä tietää mihin oireisiin kannattaa kiinnittää huomiota.

7 elimistön varoitusmerkkiä mahdollisista terveysongelmista

1. Muutokset painossa

kuuntele elimistön varoitusmerkkiä jos laihdut

Ihmiset usein harrastavat liikuntaa tai ovat dieetillä pudottaakseen painoaan. Mutta jos paino putoaa tai nousee nopeasti tahattomasti, se on varoitusmerkki mahdollisista ongelmista.

Jos olet laihtunut huomattavasti ilman selkeää syytä, se voi olla merkki ongelmista elimistössä. Kyseessä voi olla esimerkiksi hormonihäiriö, joten kannattaa käydä lääkärissä.

2. Muutokset virtsassa

Koska myrkyt poistuvat elimistöstä virtsan mukana, muutokset virtsaamisessa voivat kertoa paljon kehon toiminnasta. Jos virtsan haju tai väri muuttuvat, mene lääkäriin.

Virtsan tulisi olla vaaleankeltaista ja haista miedosti. Virtsaamisen ei tulisi myöskään sattua. Mene lääkäriin mahdollisimman pian, jos huomaat muutoksia. On tärkeää juoda myös riittävästi nestettä.

Useimmat munuaisongelmat ovat ehkäistävissä ruokavalio- ja elämäntapamuutoksilla. Jos et kiinnitä huomiota oireisiin, pienistä ongelmista saattaa tulla isoja.

3. Muutokset ulostamisessa

kuuntele elimistön varoitusmerkkiä jos sinulla on ummetusta

Ulostamisen tulisi tapahtua säännöllisesti. Vaikka aihe ei ole miellyttävä, ulosteen väriin ja koostumukseen sekä ulostamistiheyteen tulisi kiinnittää huomiota.

Mikä tahansa ulostamiseen liittyvä muutos on varoitusmerkki ongelmasta. Suoliston hyvä terveys on elintärkeää, joten älä sivuuta ongelmaa. Kokonaisvaltainen hyvinvointisi riippuu tästä.

4. Muutokset ulkonäössä

Jotkut muutokset on helppo sivuuttaa, sillä niitä saatetaan pitää vain esteettisinä ongelmia, kuten muutoksia iholla. Iho suojaa elimistöä, mutta voi myös kertoa mahdollisista ongelmista.

  • Jos huomaat mitään muutoksia ihossasi (kuivuutta, näppyjä, punoitusta, kutinaa, ärsytystä, allergiaa, ihottumaa jne.), käy selvittämässä sen syy lääkärissä.
  • Tarkkaile myös kynsien, hiusten ja huulien ulkonäköä. Niissä olevat poikkeavuudet voivat kertoa tiettyjen ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja kivennäisaineiden, liian korkeasta tai matalasta tasosta. Ne voivat olla merkki myös hormonihäiriöstä.

5. Yleinen huonovointisuus

kuuntele elimistön varoitusmerkkiä jos sinulla on päänsärkyä

Jos kärsit kivusta, päänsärystä tai ruoansulatusongelmista (kuten ripulista tai pahoinvoinnista) ilman selkeää syytä, mene lääkäriin mahdollisimman pian. Esimerkiksi jatkuva huimaus ja kovat päänsäryt voivat olla merkki neurologisesta ongelmasta.

6. Väsymys tai nukkumisvaikeudet

Jos olo tuntuu väsyneeltä ja heikolta, tai sinulla on nukkumisvaikeuksia ja heräät väsyneempänä kuin mitä olit mennessäsi nukkumaan, mene lääkäriin. Vakavia terveysongelmia, kuten masennusta, kroonista väsymystä ja anemiaa, pidetään usein virheellisesti normaalina väsymyksenä.

7. Parantumattomat haavat

sektioarpi

Iholla on mahtava kyky parantaa itse itsensä. Kun saat haavan, sen pitäisi parantua nopeasti. Jos paranemisessa kestää pitkään, se voi olla merkki mm. ongelmasta immuunijärjestelmässä tai veren hyytymisessä.

Tärkeintä on tuntea oma keho ja oppia lukemaan näitä seitsemää elimistön varoitusmerkkiä, joilla se yrittää kertoa siitä ettei kaikki toimi niin kuin pitäisi. On sinun tehtäväsi oppia kiinnittämään huomiota näihin oireisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Valencia, C. (2010). Cicatrización: Proceso de reparación tisular. Aproximaciones terapéuticas. Investigaciones Andina.

  • Casas Rivero, J. (2009). Síndrome de fatiga crónica. Pediatria Integral.

  • Ribes, E. (2004). Fisiopatología de la insuficiencia renal crónica. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.