Vauvojen ummetus: syyt ja lievitys

19 lokakuun, 2019
Ummetus on yksi tärkeimmistä syistä vauvan huonoon oloon, ja myös yksi suurimmista huolenaiheista vanhemmille. Ummetusriskin pienentämiseksi lue tästä artikkelista mahdollisia syitä ummetukseen.

Jos vauva voi huonosti ja itkee, kyseessä voi olla vauvojen ummetus. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat yleisimmät syyt ummetukseen vauvoilla ja kuinka ummetuksesta kärsivän vauvan oloa voi helpottaa. Älä jätä lukematta!

Mitä on vauvojen ummetus?

Vauvojen ummetus voi tehdä vauvan oloista tuskaisen

Vauvojen suoliston kudoksen kehittymättömyys on yksi pääasiallisista syistä ummetukseen vauvoilla.

Ummetus on yleinen ongelma lapsilla.Se on melko yleinen syy viedä lapsi lääkäriin, sillä siitä kärsii 0,3-8 % lapsista.

Vaikka vauvojen ummetukselle ei ole mitään selkeää määrittelyä, yleissääntönä pidetään sitä, että vauva kärsii ummetuksesta silloin kun:

  1. Päivittäiset ulostuskerrat vähenevät.Jotkut vauvat ulostavat neljästä viiteen kertaan päivässä, kun taas toiset tekevät sen kerran päivässä tai vain joka toinen tai kolmas päivä.
  2. Vauvalla on ulostamisvaikeuksia, sillä uloste on kovaa.
  3. Vauva on tuskainenulostamisen aikana.
  4. Ulosteen koostumus on muuttunut. Yleisesti ottaen ummetuskakka tulee ulos pieninä kikkareina.
  5. Vauvalla on ilmavaivoja ja koliikkia.

Mistä vauvojen ummetus voi sitten johtua? Ongelma voidaan hoitaa vasta kun sen syy tiedetään. Katsotaan siis seuraavaksi mahdollisia syitä ummetukseen vauvoilla.

Vauvojen ummetus: syyt

Ennen kuin perehdymme tarkemmin vauvojen ummetuksen syihin, on tärkeää huomauttaa, että useimmat imeväisikäiset eivät kärsi ummetuksesta; itse asiassa he ulostavat usein useita kertoja päivässä, jopa jokaisen ruokinnan jälkeen. Heidän ulosteensa on tavallisesti nestemäistä (tai hyvin pehmeää) ja sen väri on kellertävän oranssi.

Vauvojen ummetus voi johtua seuraavista syistä:

1. Äidinmaidonkorvike

Jotkut vauvat saavat herkästi ummetusta äidinmaidonkorvikkeessa olevista proteiineista. Jornal de Pediatria –lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan äidinmaidonkorviketta saaneille vauvoille kehittyi 4,53 kertaa todennäköisemmin ummetus kuin niille vauvoille, joita ruokittiin pääosin rintamaidolla.

Vauvan siirtäminen imetyksestä maidonkorvikkeisiin voi myös aiheuttaa ummetusta. Kaupoista löytyy lievään ummetukseen sopivia maidonkorvikkeita. Kysy neuvoa lääkäriltä siitä,mikä olisi paras äidinmaidonkorvike sinun vauvasi tarpeisiin.

2. Täydentävä ravinto

Ummetus voi johtua myös täydentävien ruokien lisäämisestä imetettävän vauvan ruokavalioon. Uudet ruoat voivat olla ummetuksen taustalla,vaikka vauvat eivät tavallisesti syökään paljon kiinteää ruokaa ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Muista, että ensimmäiset ruoat jotka vauvan ruokavalioon tulisi lisätä, ovat hedelmät ja vihannekset. Noudata lastenlääkärin ohjeistuksia ehkäistäksesi ummetusta tai muita ongelmia, kuten ruoka-aineallergioita.

3. Vauvojen ummetus voi johtua vaipoista vieroittamisesta

Vaipoista vieroittaminen on yksi mahdollinen syy pienten lasten ummetukseen. Potalle pakottaminen johtaa joillakin lapsilla stressiin ja jopa torjuntareaktioon.Tämä voi puolestaan laukaista itseaiheutetun ummetuksen, joka johtuu siitä, että lapsi pidättää ulostetta halutessaan välttää potalle menemisen.

Älä jätä lukematta: Kuinka lapsi suhtautuu pottaharjoittelun aloittamiseen

4. Riittämätön nesteytys

Kun vanhemmat alkavat lisätä kiinteitä ruokia vauvan ruokavalioon, he alkavat antaa vauvalle myös vettä. Jotkut vauvat eivät todennäköisesti huoli vettä aluksi, ja koska rintamaidon saanti on vähentynyt, saattaa syntyä nestevaje, erityisesti kesäaikaan.

Jos vauva ei saa riittävästi nestettä, hänen ulosteensa voi muuttua kovaksi,mikä vaikeuttaa ulostamista. Peräaukkoon voi syntyä jopa pieniä haavaumia (tämä saattaa näkyä pieninä veriviiruina paperissa vauvan peppua pyyhittäessä).

5. Vauvojen ummetus voi johtua sairaudesta

Tässä joitakin vakavimmista ummetuksen syistä vauvoilla:

  • Botulismi.Tämä sairaus johtuu Clostridium botulinum-bakteerista, joka voi olla kohtalokas. Yksi sen oireista on ummetus.
  • Synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta.Vauvalla ei joko ole kilpirauhasta, se ei toimi normaalilla tavalla tai se ei ole kehittynyt riittävästi.
  • Metaboliset oireyhtymät.Jotkut perinnölliset sairaudet, joihin liittyy jonkinlaista liikuntakyvyttömyyttä, voivat olla epäsuora syy ummetukseen vauvoilla.
  • Ruoka-aineallergiat.Allergia on kehon liioiteltu vaste asialle, jonka se kokee tunkeutujana. Oireet voivat vaihdella kovista ulosteista ja ulostamisvaikeuksista ripuliin.
  • Hirschsprungin tauti.Tämä on paksusuolen sairaus, joka aiheuttaa ulostamisvaikeuksia.

Neljä vinkkiä ummetuksen lievittämiseen vauvoilla

Jotkut menetelmät, esimerkiksi hieronnat, voivat auttaa vauvaa ulostamaan. Jos vauva itkee kovasti ja on tuskainen, tai jos olet itse huolissasi, älä epäröi viedä lasta lastenlääkärille. Lääkäri voi antaa ohjeita vauvan olon lievittämiseksi.

Tässä joitakin vinkkejä, joita voit ottaa käyttöön ehkäisevänä menetelmänä tai hoitona ummetukseen:

1. Hieronnat

Vauvan vatsan hieronta saattaa auttaa parantamaan ulosteen kulkua suolistossa.Hiero vauvan vatsaa hellästi mutta napakasti kämmenilläsi kevyesti painaen.

Käy lukemassa myös: Lapsen ummetuksen hoito

2. Yritä saada lapsi liikkumaan

Jos vauva osaa jo ryömiä, anna hänen tehdä niin. Kaikenlaiset liikkeet auttavat parantamaan ulosteen kulkua suolistossa. Voit auttaa vauvaa liikuttelemalla hänen jalkojaan ylös ja alas, aivan kuin vauva polkisi pyörällä.

3. Kasvikset, hedelmät ja kuitu

Jos olet jo aloittanut kiinteiden ruokien lisäämisen vauvan ruokavalioon, laita vauvan aterioihin kasviksia, hedelmiä ja kuitua sekä vähennä ulostetta kovettavia ruoka-aineita, kuten banaaneja ja riisiä.

4. Varmista, että vauva juo riittävästi nestettä

Varmista, että vauva juo riittävästi maitoa ja vettä muutoin vauvan ulosteet saattavat muuttua koviksi, mikä vaikeuttaa ulostamista.

Vauvojen ummetus voi johtua hyvin monista eri syistä, ja syytä voi olla joskus vaikea tunnistaa. Älä epäröi viedä vauvaa lääkäriin tutkittavaksi ja hoidettavaksi.