Logo image
Logo image

Kuinka hoitaa verta vuotavia peräpukamia

4 minuuttia
Yksi tehokkaimmista tavoista välttää peräpukamien aiheuttamaa kipua liittyy ruokavalioosi. Jos syöt kuitupitoisia ruokia, saat ulosteesi liikkumaan helpommin.
Kuinka hoitaa verta vuotavia peräpukamia
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Peräpukamat ovat hyvin ärsyttäviä ja kivuliaita, etenkin silloin kun ne vuotavat verta.

Mikäli et tiennyt, suuri osa väestöstä kärsii tästä ongelmasta, tai he kärsivät siitä jossakin vaiheessa elämäänsä. Tämä pätee etenkin naisiin, jotka ovat synnyttäneet, tai ovat yli 35-vuotiaita.

Haluatko tietää parhaat luonnolliset hoitokeinot vertavuotavien peräpukamien hoitoon? Jatka sitten lukemista!

Kuinka hoitaa peräpukamia

Useimmiten veri ulosteessasi tai veripisarat alushousuissasi vähenee tai häviää muutamassa tunnissa tai päivässä. Siltikin tämä on epämiellyttävä, epämukava ja kivulias asia.

Kutina voi olla sietämätöntä. Ja tästä syystä etsit hoitoja ja parannuskeinoja jotka voivat auttaa vähentämään oireita.

Katso näitä neuvoja peräpukamien paranemisprosessin nopeuttamiseksi:

Juo paljon vettä

Some figure

Tämä ei ainoastaan auta sinua virtsaamaan eliminoidaksesi jätteitä ja myrkkyjä, vaan se myös auttaa pehmentämään ulostettasi.

Lisäksi vesi saa ulosteesi liikkumaan läpi suolistosi nopeammin. Tämä johtuu siitä, että se tekee suolen seinämät liukkaammiksi.

Kova, kuiva uloste ärsyttää ja raapii peräpukamien kudoksia. Tämä voi aiheuttaa kipua tai verenvuotoa. Tästä syystä suosittelemme, että juot ainakin 8 lasillista vettä päivittäin. Jos et pidä liiemmin vedestä, voit juoda sitä luonnollisissa mehuissa tai teenä.

Älä nauti virvoitusjuomia, kahvia tai alkoholijuomia.

Vältä ummetusta

Se, ettet voi mennä vessaan ja sinulla on peräpukamia ei ole hyvä yhdistelmä. Ruokavaliosi tulisi sisältää hyvä määrä täysjyvää, pähkinöitä, rusinoita, ja vihreitä vihanneksia kuten pinaattia. Näin vältät ummetusta ja tuloksena tästä et tunne kipua käydessäsi vessassa.

Kun peräpukamat vuotavat, pahinta mitä sinulla voi olla on ummetusTämä johtuu siitä, että ponnistusvoima jota sinun täytyy käyttää vessassa ei auta ollenkaan.

Ota tarvitsemasi aika saadaksesi helpotusta. Ja muista, että paine peräsuolessa voi aiheuttaa enemmän haittaa vuotavien peräpukamien kanssa.

Älä tukahduta tarvettasi käydä vessassa

Some figure

Useat ihmiset uskovat, että on parempi pidätellä tai vähentää vessassakäyntikertoja. Ajatus on, että tämä auttaa heitä parantumaan nopeammin ja lopettamaan vuotamisen. Tämä on väärin. 

Syy on yksinkertainen: kun kerrytät enemmän jätettä kehoosi, on vaikeampaa päästä siitä eroon ilman kipua tai epämukavuutta. Tämä ei myöskään ole hyväksi terveydellesi. Tämä johtuu siitä, että pidät myrkkyjä kehossasi. Nämä voivat sitten aiheuttaa sairauksia.

Kärsit paljon kipua peräpukamien takia. Sinun tulee kuitenkin olla rohkea ja mennä vessaan. Jos siirrät tilannetta, siitä tulee entistä pahempi ja erityisen kivulias.

Parantuminen vie kauemman aikaa. Lisäksi olet alttiina verenvuodosta kärsimiseen uudelleen. 

Vähennä syömiesi haitallisten ruokien määrää

Suola on yksi peräpukamien pahimmista vihollisista. Tämä johtuu siitä, että se aiheuttaa nesteiden kertymistä.

Mikä on peräpukamien ja turvotuksen yhteys? Kehosi turpoaa veden kertymisen takia. Samanaikaisesti peräsuolesi verisuonet tulehtuvat. Tuloksena on verenvuotoa, kipua ja epämukavuutta vessassa käydessä tai istuessa. 

Samanaikaisesti suosittelemme vähentämään juomasi kahvin sekä alkoholin, suklaan, rasvaisten ruokien, sokeristen ruokien ja valkoisten jauhojen määrää. Kaikki nämä ruoat tuottavat kovempaa ja kuivempaa ulostetta. Tästä on vaikeampaa päästä kivuttomasti eroon.

Toisaalta, tilasi paranee jos sinulla on tasapainoinen ruokavalio. Ja tämä ei ole vain silloin kun sinulla on vuotavat peräpukamat, vaan kaiken aikaa. Ruokavaliosi tulisi sisältää runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. 

Koeta varmistaa, että syömäsi ruoka sisältää kaikkia ruokaryhmiä. 

Varmista hyvä henkilökohtainen hygienia

Some figure

Kun peräpukamat vuotavat, sekä polttelut etä tulehduksen mahdollisuus kasvavat. Joka kerta kun käyt vessassa, pese itsesi kylmällä tai haalealla vedellä. 

Älä käytä vessapaperia. Tämä ärsyttää aluetta ja voi pahentaa vuotamista. Vältä jättämästä kuivaa verta alueelle tai alusvaatteillesi kauaksi aikaa.

Hyvä tapa pitää alue puhtaana on käyttää kylpyistuinta tai liotuskylpyä. Sinun täytyy vain upottaa takapuoli astiaan, jossa on lämmintä vettä. Anna liota muutama minuutti, kunnes epämukavuus lievenee.

Älä käytä pyyhettä itsesi kuivaamiseen. Tämä johtuu siitä, että se tekee saman kuin vessapaperi.

Paranna ryhtiäsi

Useiden tuntien viettäminen istuen ei ole hyväksi peräpukamille (vuotavat ne tai eivät). Jos työsi vaatii että istut tietokoneen edessä kaiken päivää, nouse seisomaan muutamaksi minuutiksi joka tunti. Voit kävellä ympäriinsä vähän vaikka se olisi vain työpöytäsi ympäri.

Tällä tavoin vilkastutat verenkiertoa. Tämä pitää veren poissa takapuolen alueelta, mikä voi aiheuttaa kasvanutta kipua ja epämukavuutta.

Emme suosittele raskasta liikuntaa. Tähän sisältyy esimerkiksi painonnosto, spinning ja tennis. Tänä aikana rentouttavammat fyysiset aktiviteetit ovat parempia. Näihin lukeutuu uinti, jooga ja kävely.

Kuinka hoitaa peräpukamia luonnollisesti

Some figure
  • Aloe vera on yksi parhaista vaihtoehdoista jotka ovat käytettävissäsi. Leikkaa yksi kasvin lehdistä auki pituussuunnassa. Ota “ruodot” pois ja laita lehden sisäosa peräaukkoosi. Geelin tulisi olla kontaktissa peräpukamien kanssa. Jo muutamassa minuutissa alat tuntea helpotusta.
  • Jää on toinen hyvä vaihtoehto. Se on helppo, mikäli sinulla on paljon epämukavuutta ja poltetta. Älä unohda kietoa jääpalaa kankaaseen. Täten se ei ole suorassa kontaktissa ihosi kanssa.
  • Kun suoritat istumiskylvyn, voit lisätä ruokalusikallisen epsom-suolaa. Se auttaa parantamaan haavan nopeammin. 

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.