Lapsen ummetuksen hoito

Tuoreiden hedelmien ja vihannesten syönti on helppo ratkaisu lapsen ummetukseen. On myös hyvä idea kannustaa häntä muihin terveellisiin tapoihin, kuten vedenjuontiin ja liikuntaan.
Lapsen ummetuksen hoito
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On monia luonnollisia tapoja, joilla voit auttaa hoitamaan lapsen ummetusta. Ummetusta voi esiintyä kaikilla, vain muutaman kuukauden ikäisistä vauvoista vanhempiin lapsiin, ja useimmiten se voidaan ratkaista ruokavalion avulla ja omaksumalla joitakin terveellisiä tapoja.

Tämä ruoansulatusongelma on yksi yleisimmistä syistä lastenlääkärissä käyntiin. Se ei ehkä ole vakava ongelma, mutta voi olla kivuliasta ja johtaa muihin komplikaatioihin, jos sitä ei hoideta riittävällä tavalla. Kuinka tiedät, että lapsesi kärsii ummetuksesta?

Tämän ongelman päämerkkinä ovat muutokset ruoansulatuksessa. Jos huomaat että lapsi ulostaa vähemmän kuin kolme kertaa viikossa, ja jos uloste on kovaa ja kuivaa, hän kärsii ummetuksesta. Lapsi saattaa myös kokea kivuliasta suolen toimintaa ja vatsan turvotusta.

Onneksi meidän ei aina tarvitse kääntyä apteekin laksatiivien puoleen. Ennen niihin turvautumista sinun tulisi kokeilla ruokavalion muutosta ja luontaishoitoja. Lue lisää!

Lapsen ummetuksen hoito luontaisin keinoin

On monia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa lapsen ummetuksen. Huonot ruokailutottumukset ovat kuitenkin yksi päätekijöistä. Vaikka lapsen ruoansulatusjärjestelmä mukautuisikin hänen ruokavalioonsa, on ongelmana se, että toisinaan ruokimme lasta sellaisella ruoalla joka ei ole kovin ravinnepitoista.

Mitä voimme tehdä hoitaaksemme lapsen ummetusta? Ensimmäinen askel on tehdä muutoksia ruokavalioon. Haluaisimme jakaa kanssasi ehdotuksemme sen tekemiseksi.

Kuidun lisääminen

lapsen ummetuksen hoito kuitupitoisella ruoalla

Kuitu on pääravintoaine, joka auttaa ruoansulatuksessa. Kun lapsen ruokavaliosta puuttuu tämä ainesosa tai hän saa sitä liian vähän, altistuu hän ummetukselle. Varmistaaksesi että näin ei tapahdu, voit lisätä kuitua lapsen ruokavalioon seuraavien ruokien avulla:

  • Täysjyvät
  • Hedelmät (kuorineen)
  • Tuoreet vihannekset
  • Luumut
  • Kikherneet ja linssit
  • Herneet
  • Luonnollinen popkorni

Makeisten ja sokerin välttely

Liiallisen sokerimäärän syömisellä voi olla negatiivinen vaikutus ruoansulatukseen. Monet lasten ummetustapauksista johtuvatkin makean ja karkin päivittäisestä syönnistä. Vaikka lapset rakastavatkin makeaa, sinun tulisi yrittää pitää makeiset poissa ruokavaliosta.

Yritä saada lapsesi juomaan vettä

lapsen ummetuksen hoito veden avulla

Runsas vedenjuonti on tärkeää varhaisesta iästä lähtien. Kun lapsi ei juo tarpeeksi vettä, hänen ruoansulatuksensa hidastuu ja ummetuksen riski kasvaa. Se johtuu siitä, että nesteet lisäävät kuidun määrää ja pehmentävät ulostetta.

Kannusta fyysiseen aktiivisuuteen

Minkä vain urheilun harrastaminen tai jo leikkiminenkin stimuloi säännöllisesti verenkiertoa ja parantaa ruoansulatusta. Se on siis täydellinen lisä terveelliselle ruokavaliolle, ja sinun pitäisi kannustaa lastasi ottamaan osaa johonkin fyysiseen aktiviteettiin.

Opeta lasta noudattamaan vessassakäyntirutiinia

pieni lapsi pytyllä

Kun lapsi on tarpeeksi vanha, hänen pitäisi pystyä omaksumaan vessassakäyntirutiini. Koska nuoremmat lapset pelkäävät sen aloitusta, tulisi sinun olla heidän tukenaan ja opastaa heitä, jotta siitä tulee tapa. Lasten, jotka eivät ole oppineet käymään potalla, on tapana pidätellä tarpeitaan vältelläkseen vessassakäyntiä.

On siis parempi alkaa kouluttaa lasta käymään vessassa pikkuhiljaa ja painostamatta. Kun hän ymmärtää sen, tulee sinun näyttää hänelle oikea asento vessassa käydessään. Muistuta häntä myös siitä, että hänen pitäisi mennä vessaan aina kun tuntee siihen tarvetta.

Luontaishoidot lapsen ummetuksen hoitoon

Farmaseuttisten laksatiivien tulisi olla vaihtoehto vain tiettyihin ummetustapauksiin. Sinun tulisi keskustella ensin lastenlääkärin kanssa niiden käytöstä. Jos lapsesi on vasta hiljattain alkanut kärsiä ummetuksesta tai ummetus on lievää, tulisi sinun ensin koittaa luonnollisia hoitokeinoja.

1. Luumumehu

Luumut ovat laksatiivisia hedelmiä, jotka voivat tehostaa ruoansulatustoimintaa taistellaksesi ummetuksen vaikutuksia vastaan. Luumumehua tulisi valmistaa pienten lasten kohdalla 0,3-0,6 dl liuotettuna samaan määrään vettä.

2. Viinirypäleet tyhjään vatsaan

Viinirypäleet ovat herkullisia hedelmiä, joita lapset rakastavat. Ne ovat myös hyvä ja nopea apu lapsen ummetuksen hoitoon. Anna lapselle 6-8 viinirypälettä kuorineen tyhjään vatsaan.

3. Hunaja

lapsen ummetuksen hoito hunajalla

Yli vuoden ikäiset lapset voivat syödä hunajaa veteen liuotettuna vaihtoehtoisena ratkaisuna hitaalle ruoansulatukselle. Hunaja sisältää luonnollisia entsyymejä, jotka auttavat optimoimaan ruoan hajoamisprosessin helpottaakseen niiden poistamista.

4. Omenamehu

Omenamehu on erittäin suositeltava juoma pienille lapsille. Koska lapset rakastavat sen makeaa makua, on omenamehu hyvä apu ummetuksen hoitoon. Sen sisältämä pektiini ja vesi ovat täydellisiä ratkaisuja ongelmaan. Suosittelemme antamaan lapselle 0,6-1,2 dl omenamehua päivittäin (sellaista, johon ei ole lisätty sokeria tai lisäaineita).

Yhteenveto

Helpoin ja nopein tapa taistella lapsen ummetusta vastaan on parantaa lapsen ruokavaliota. Sinun tulisi korvata jalostetut ja prosessoidut ruoat luonnollisilla vaihtoehdoilla. Sisällytä ruokavalioon hedelmiä sekä ruokia joilla on laksatiivisia vaikutuksia, jotta auttaisit lasta pääsemään eroon ummetuksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.