Metformiini: vaikutukset ja käytön lopettaminen

Metformiini on diabeteksen hoitoon tarkoitettu lääke. Sen aiheuttamat sivuvaikutukset voivat olla joillakin potilailla hyvin häiritseviä. Sen käyttöön liittyy myös joitakin FDA:n varoituksia.
Metformiini: vaikutukset ja käytön lopettaminen

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Metformiini on luotettava lääke 2-tyypin diabeteksen hoitoon. Se aiheuttaa joillakin ihmisillä kuitenkin myös merkittäviä sivuvaikutuksia, joten se ei aina ole kaikkein suositeltavin vaihtoehto.

Vuonna 2020 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) suositteli metformiinin pitkävaikutteisten lääketablettien vetämistä pois joiltakin valmistajilta. Syynä oli se, että näistä lääkkeistä löydettiin mahdollista karsinogeenia hyväksyttyä suurempi määrä.

Metformiinia on määrätty arviolta yli 120 miljoonalle diabetespotilaalle maailmanlaajuisesti. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa haittoja ruoansulatuskanavassa, ja moni päättääkin lopettaa sen käytön.

Mitä on metformiini?

Metformiini on maailman yleisin lääke 2-tyypin diabeteksen hoitoon. Sen tehtävänä on auttaa hallitsemaan verensokeritasoja. Se otetaan suun kautta aterioiden yhteydessä ja sitä saa kahdenlaisena valmisteena: tabletteina ja värittömänä nesteenä.

Tätä lääkettä määrätään myös esidiabetesta sairastaville potilaille ja joissakin tapauksissa monirakkulaisiin munasarjoihin. Sitä käytetään yksin tai yhdessä muiden vaikuttavien aineiden kanssa. Se kuuluu biguanideihin.

Metformiini ei aiheuta painonnousua ja sitä pidetään markkinoiden edullisimpana lääkkeenä diabeteksen hoitoon. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lääkkeestä on mahdollista päästä eroon omaksumalla terveelliset elämäntavat. Tämä tulisi kuitenkin tehdä vain lääkärin luvalla.

Miten metformiini toimii?

Metformiini ei ole parantava lääke 2-tyypin diabetekseen, vaan se on tarkoitettu taudin oireiden hoitoon. Sen perimmäinen vaikutus on verensokerin tehokas alentaminen.

Tämä saavutetaan kolmen mekanismin kautta:

  1. Se vähentää maksan glukoosituotantoa.
  2. Se vähentää glukoosin imeytymistä suolistosta. Tämä viivyttää sokerin pääsyä verenkiertoon.
  3. Se lisää elimistön solujen herkkyyttä ja vastaanottavaisuutta insuliinille. Tämä mahdollistaa glukoosin paremman hyödyntämisen energialähteenä.

Lisäksi metformiini auttaa muissa 2-tyypin diabetekseen liittyvissä näkökohdissa, kuten seuraavissa:

  • Se vähentää ruokahalua. Tämä edistää maltillista painonpudotusta.
  • Se lisää hyvää eli HDL-kolesterolia.
  • Se vähentää huonoa eli LDL-kolesterolia.
  • Se auttaa osaltaan laskemaan veren triglyseridejä.
Metformiini vaikuttaa epäsuoraan veren kolesteroliin.
Metformiinilla on epäsuora vaikutus veren kolesteroliin, mikä auttaa diabetespotilaan hoidossa yleisesti.

Toinen hyödyllinen artikkeli aiheesta: 2-tyypin diabetes ja ruokavalio

Metformiinin riskit ja sivuvaikutukset

Moni metformiinia käyttävä potilas saa ruoansulatuskanavan vaivoja. Diabetes, Obesity and Metabolism –lehdessä vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että yleisimmät suolistokanavan oireet ovat ripuli ja ilmavaivat.

Muita yleisiä ongelmia ovat seuraavat:

  • Pahoinvointi ja oksentelu
  • Vatsakrampit
  • Ruokahaluttomuus
  • Metallinen maku suussa

Metformiinia ei yleensä suositella ihmisille, joilla on esiintynyt seuraavia:

B12-vitamiinin puutos

Joissakin tapauksissa metformiinin on havaittu vähentävän B12-vitamiinin imeytymistä. Tätä ilmenee vain lääkkeen pitkäaikaisen käytön yhteydessä. Lääkärin tulisi kaikesta huolimatta pitää silmällä tämän ravintoaineen arvoja koko lääkekuurin ajan.

Hypoglykemia

Hypoglykemia on tila, jossa verensokeri on alhainen. Se on metformiinin harvinainen mutta mahdollinen sivuvaikutus. Useimmiten tätä tapahtuu silloin, kun lääkettä käytetään yhtä aikaa muiden vaikuttavien aineiden tai insuliinin kanssa.

Maitohappoasidoosi

Maitohappoasidoosi on tila, joka voi olla hengenvarallinen. Siinä vereen kertyy maitohappoa.

Se on metformiinin harvinainen sivuvaikutus, jota esiintyy arviolta yhdellä jokaisesta 100 000 potilaasta. Yleensä sitä ilmenee ihmisillä, joilla on lisäksi munuaisten vajaatoiminta.

Lue lisää täältä: Metabolinen asidoosi: syyt ja hoito

Miten metformiinin käyttö lopetetaan

Metformiini on tärkeä osa 2-tyypin diabeteksen hoitoa, mutta joissakin tapauksissa annosta voidaan pienentää tai lääke lopettaa kokonaan. Ensimmäiseksi tulee kysyä hoitavalta lääkäriltä, sillä vain lääkärillä on oikeat kriteerit.

Ilman lääkärin valvontaa lääkkeen lopettaminen voi olla erittäin vaarallista.

Metformiinin käytön lopettaminen ja jopa 2-tyypin diabeteksen paraneminen on mahdollista elämäntapamuutoksilla, kuten näemme pian alla. Tiettyjen kriteerien tulee kuitenkin täyttyä, jotta lääkkeen voisi lopettaa tai annosta pienentää:

  • Paastoverensokerin eli ateriaa edeltävän verensokerin tulisi olla 80–130 milligrammaa desilitraa kohden.
  • Glykosyloituneen hemoglobiinin tulisi olla alle 7 %.
  • Glukoosiarvon tulisi olla enintään 180 milligrammaa desilitraa kohden aterian jälkeen.

Jos nämä kriteerit eivät täyty, metformiinin lopettaminen saattaa olla liian riskialtista. Lääkärin tulisi valvoa prosessia.

Elämäntapamuutokset

Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 2-tyypin diabetesta on mahdollista hallita tiedon, asennoitumisen ja ruokailutottumusten kautta. Tällä tarkoitetaan terveellisiä elämäntapoja, joiden pohjana on kunnollinen ruokavalio.

Toisessa, vuoden 2018 tutkimuksessa todettiin, että puolet ohjelmaan osallistuneista saavutti 2-tyypin diabeteksen remission ylläpidettyään terveitä elämäntapoja vuoden ajan. Paras keino lopettaa metformiini kriteerien täyttyessä onkin omaksua hyvät elintavat.

Yleisesti ottaen tulisi tehdä seuraavia muutoksia:

Säännöllinen liikunta on osa terveellisiä elämäntapoja.
Säännöllinen liikunta on perusasia pyrittäessä lopettamaan diabeteslääkitystä tai vähentämään annosta.

Muita saatavilla olevia vaihtoehtoja metformiinin tilalle

Toisinaan metformiini voidaan korvata muilla lääkkeillä. Tämä voi tulla kyseeseen niissä tapauksissa, joissa sivuvaikutukset ovat hyvin häiritseviä, mutta potilaan ei ole mahdollista lopettaa diabeteslääkkeen käyttöä kokonaan.

Mahdollisia korvaavia lääkkeitä ovat seuraavat:

  • Prandin ® tai repaglinidi.
  • Kanagliflotsiini tai Invokana ®.
  • Dapagliflotsiini tai Farxiga ®.
  • Empagliflotsiini ® tai Jardiance ®.
  • Actos ® tai pioglitatsoni.

Diabeteksen oireita voidaan lievittää myös joillakin lääkekasveilla. Näitä ovat karvaskurkku, rohtosarviapila, omenaviinietikka, aloe vera ja neempuu. Näihin kaikkiin tarvitaan lääkärin hyväksyntä.

On sanomattakin selvää, että metformiinin lopettaminen edellyttää lääkärin lupaa. Muussa tapauksessa diabeteksen oireet voivat pahentua ja lisäksi voi ilmetä muita komplikaatioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • McGovern Et. Al., A. (2017, 14 noviembre). Comparison of medication adherence and persistence in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dom.13160.
  • Sami, W., Ansari, T., Butt, N. S., & Hamid, M. (2017). Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. International journal of health sciences, 11(2), 65–71.
  • Lean Et. Al., M. (2018, 18 febrero). Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. The Lancet. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33102-1/fulltext.
  • SANABRIA, H. D., & LAVALLE COBO, A. (2021). Metformina: ¿Debería ser la primera opción terapéutica en el paciente con diabetes de alto riesgo? Revista argentina de cardiología, 89(1), 59-66.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.