Logo image
Logo image

7 yrttiä 2-tyypin diabeteksen hoitoon

3 minuuttia
Tiesitkö, että eräät yrtit voivat olla tehokas apu 2-tyypin diabeteksen hoidossa? Ne auttavat tasapainottamaan verensokeria sekä lievittävät tämän tyypin diabetesta, mutta muista, että niitä ei kuitenkaan koskaan tulisi käyttää lääkärin määräämien lääkkeiden korvaamiseksi.
7 yrttiä 2-tyypin diabeteksen hoitoon
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 01 elokuuta, 2023

2-tyypin diabetes on kaikkein yleisin diabeteksen ilmentymä. 2-tyypin diabetes johtuu siitä, että keho ei tuota tarpeeksi insuliinia tai elimistö ei osaa käsitellä insuliinia oikein. Tämän seurauksena veren glukoositasot kohoavat, kun glukoosi jää vereen eikä se pala energiaksi. Tässä artikkelissa kerromme lisää tästä sairaudesta sekä esittelemme 7 yrttiä 2-tyypin diabeteksen hoitoon.

Jotta 2-tyypin diabetesta voitaisiin estää ja hoitaa, suositellaan liikunnan harrastamista sekä ruokavalion pitämistä terveellisenä. Jos kuitenkin haluat hoitaa tätä sairautta vieläkin tehokkaammin, kannattaa ottaa avuksi tietyt yrtit, jotka voivat auttaa kyseisen diabetes-tyypin lievittämisessä luonnollisella tavalla.

Pidä kuitenkin mielessä, että mikään näistä yrteistä ei ole lääkehoidon korvike, vaan ne ovat kehollesi lisäapu. Älä siis missään nimessä jätä huomioimatta lääkäriltä saamiasi suosituksia!

7 yrttiä 2-tyypin diabeteksen hoitoon

1. Kurkuma

Some figure

 

Ensimmäinen yrtti, jonka esittelemme 2-tyypin diabeteksen hoitoon, on kurkuma. Ayurveda-lääketieteessä sitä arvostetaan useiden terveyttä edistävien hyötyjen ansiosta suuresti.

Koska kyseessä on tulehtuneisuutta torjuva tuote, kurkumaa suositellaan niveltulehduksen ja sydän- ja verisuonitautien hoitoon. Kurkumassa on aktiivista yhdistettä nimeltään kurkumiini, joka saa aikaiseksi tämän kasvin verensokeria alentavan vaikutuksen.

Sinun tarvitsee nauttia ainoastaan hiukan kurkumaa joka päivä, ja voit näin alentaa tehokkaammin glukoositasojasi sekä saada päätöksen diabeteksen etenemiselle elimistössäsi.

Lue aiheesta lisää: Stimuloi aivojasi tällä superjuomalla: kaneli, hunaja ja kurkuma

2. Inkivääri

Toinen yrtti, joka voi olla avuksi 2-tyypin diabeteksen hoitoon, on inkivääri. Se vaikuttaa kehossa hoitavasti monellakin tavalla, sillä se muun muassa lievittää vilustumista ja ruoansulatuksen ongelmia.

Vuosien varrella on myös tehty syventäviä tutkimuksia inkiväärin ominaisuuksia koskien, ja onkin todistettu useamman kerran, että tämä luonnontuote auttaa hoitamaan 2-tyypin diabetesta.

 • Hyvä tapa käyttää hyödyksi inkiväärin ominaisuudet diabeteksen hoidossa on seuraava: ota puolikas teelusikallinen (2 gr) jauhemaista inkivääriä joka päivä 8 viikon ajan, ja nauti sitä tyhjään vatsaan ilman mitään muuta ruokaa.
 • Inkivääri auttaa vähentämään tulehtuneisuutta yleisesti ottaen, ja tämä on tärkeää, sillä tulehtuneisuus on diabeteksen kohdalla ongelma, joka saattaa johtaa silmien terveyden heikkenemiseen.

3. Kaneli

Some figure

 

Kaneli on avuksi verensokeritasojen vakauttamisessa, sillä se auttaa vähentämään glukoosin imeytymistä syönnin jälkeen. Lisäksi se auttaa alentamaan kolesterolia.

 • On olemassa kahden tyyppistä kanelia, ja Cassia on kaikkein tehokkain tyyppi glukoosin määrän alentamiseksi. Ole kuitenkin varovainen tämän lajin suhteen, sillä jos nautit sitä pitkän aikaa, seurauksena saattaa olla maksan vahingoittuminen.
 • Jotta voisit estää nämä sivuvaikutukset, suosittelemmekin Ceylon-tyyppiä, mikäli suunnittelet kanelin nauttimista päivittäin.
 • Muutoin kannattaa kokeilla Cassiaa kerran tai kahdesti viikossa.

4. Musta curry

Musta curry on myös yksi yrtti, joka on hyvä apu 2-tyypin diabeteksen hoidossa.

Sen siemenet auttavat seuraavilla tavoin tämän sairauden hoidossa:

 • Ne auttavat vähentämään lipidien määrää veressä.
 • Ne auttavat torjumaan tulehtuneisuutta ja bakteereja.
 • Ne auttavat suojaamaan sydäntä ja maksaa.

Kun nautit mustaa currya, verensokerisi tasot saattavat alentua jopa 50 % (riippuen siitä, mitkä tasot lähtökohtaisesti ovat).

5. Aloe vera

Some figure

 

Tämä kasvi on hyväksi ihmiselle monella tapaa. Se esimerkiksi hoitaa ihon palovammoja, parantaa haavoja sekä suojaa hiuksia auringon UV-säteiltä. Aloe vera on myös hyvä apu painonpudotuksessa, ja lisäksi se on hyödyksi 2-tyypin diabeteksen hoidossa.

 • Aloe vera auttaa alentamaan verensokerin tasoja.
 • Jotta voisit nauttia kaikista tämän kasvin hyödyistä diabeteksen hoidossa, on parasta nauttia sitä päivittäin tuoreena mehun seassa.
 • Voit lisätä sitä smoothieisiisi tai valmistaa raikkaan maustetun veden, jossa on mukana myös kurkkua ja sitruunaa.

6. Berberiini

Berberiini on kasviuute, jota ei tunneta yleisesti kovin hyvin, mutta sillä on kuitenkin loistavia hyötyjä diabeteksen hoidossa, sillä se vaikuttaa esimerkiksi vähentäen lipidien ja sokerien tasoa veressä.

Sitä tulisi kuitenkin käyttää varauksella, sillä liiallisen määrän nauttiminen saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia. Kaksi harmillisinta sivuvaikutusta ovat vatsakipu ja ilmavaivat.

Jos haluat käyttää tätä yrttiä, suosittelemmekin sen kokeilemista ensin viikon ajan, jotta voit havaita, kuinka kehosi reagoi ja ilmeneekö mitään sivuvaikutuksia.

Lue aiheesta lisää: Tasapainota verensokerisi näillä ruoilla

7. Mustikan lehdet

Olemme jo aiemmin maininneet siitä, kuinka marjojen syönti voi olla avuksi 2-tyypin diabeteksen hoidossa. Toinen vaihtoehto on kuitenkin mustikan lehtien käyttö haudukkeen valmistuksessa.

Saat tällä tavalla loistavat tulokset, ja juoman vaikutuksiin kuuluvat verensokerin aleneminen nauttimisen jälkeen ja vaarallisten glukoosihuippujen madaltuminen.

Tarvittavat ainekset

 • 1 litra vettä
 • 10 mustikkakasvin lehteä

Näin valmistat tämän hoidon

 • Keitä litra vettä, ja kun se kiehuu, laita sekaan lehdet.
 • Anna nesteen hautua 10 minuutin ajan, ja poista sitten kattila liedeltä.
 • Tämän ajan kuluttua voit jo nauttia juomasi haudukkeena, smoothiessa tai normaalina juomavetenä päivän mittaan.
 • Älä lisää juomaan mitään makeuttajaa.

Jos kärsit 2-tyypin diabeteksesta, kannattaa kokeilla näitä luonnollisia tuotteita sairauden lievittämiseksi, jotta voisit tehostaa lääkärisi määräämää hoitoa.

Artikkelin pääkuva on lähteestä wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dey, L., Attele, A. S., & Yuan, C. S. (2002). Alternative therapies for type 2 diabetes. Alternative Medicine Review.
 • Chuengsamarn, S., Rattanamongkolgul, S., Luechapudiporn, R., Phisalaphong, C., & Jirawatnotai, S. (2012). Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc12-0116
 • Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and protective properties of zingiber officinale (Ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications, and associated lipid and other metabolic disorders: A brief review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/516870
 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
 • Tanaka, M., Misawa, E., Ito, Y., Habara, N., Nomaguchi, K., Yamada, M., … Higuchi, R. (2006). Identification of Five Phytosterols from Aloe Vera Gel as Anti-diabetic Compounds. Biological & Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1418
 • Ferlemi, A.-V., & Lamari, F. (2016). Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox5020017

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.