Logo image
Logo image

2-tyypin diabetes ja ruokavalio

3 minuuttia
2-tyypin diabetes on sairaus, jonka hoidossa ruoalla on olennainen osa. Lääkärin määräämän lääkityksen ja liikunnan lisäksi on tärkeää varmistaa, että glykeeminen indeksi pysyy sopivana.
2-tyypin diabetes ja ruokavalio
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Vaikka diabetes onkin krooninen sairaus, voidaan sitä hoitaa oikeanlaisella ruokavaliolla sekä johdonmukaisella fyysisellä aktiivisuudella ja lääkityksellä. Yksinomaan lääkkeisiin ei kannata tukeutua.

Kuten jo varmasti tiedät, on diabetes sairaus, jossa keho hyökkää itseään vastaan ja siten haima menettää kykynsä tuottaa insuliinia. Se voi kehittyä myös huonon elämäntyylin johdosta, joka muuttaa ajan kuluessa insuliinin tuotanto- ja käyttötapaa.

Diabetesta voi esiintyä eri muodoissa, mutta on selvää, että 2-tyypin diabetes on sairauden yleisin muoto. Se yhdistetään liikalihavuuteen, liikunnan puutteeseen sekä rasvan liialliseen kerääntymiseen keskivartaloon.

2-tyypin diabetes ja ruokavalio: mitä tulee syödä?

Pidäthän mielessä, että oikeanlainen ruokavalio on yksi tämän sairauden hoitomenetelmien peruspilareista. Sillä ei pyritä ainoastaan pudottamaan painoa, vaan myös hallitsemaan glykeemistä indeksiä sekä ehkäisemään tulevia komplikaatioita. 2-tyypin diabetes tarkoittaa hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan aineenvaihdunnassa tapahtuvaa muutosta.

Ensimmäisenä toimenpiteenä potilaan tulisi vähentää saatujen kalorien määrää painon normalisoimiseksi. Tämän lisäksi on tärkeää annostella ruoka oikein. Espanjalaisen sydänjärjestön mukaan ihmisen tulisi syödä päivässä ihanteellisesti viisi ateriaa. Se tarkoittaa siis aamiaisen, lounaan ja illallisen syömistä sekä kahden välipalan lisäämistä aterioiden väliin.

Luo aikataulu

Sinun tulisi luoda ateria-aikataulu tarpeistasi riippuen. Tämä mahdollistaa ruokavalioon sisältyvien päivittäisten tavoitteiden saavuttamisen. Päämääränä on ehkäistä olemasta kauan ilman ruokaa, koska siten voidaan ylläpitää normaalia verensokeritasoa. Se auttaa myös ehkäisemään hypoglykemiaa (alhaista verensokeria).

Joillakin ihmisillä glukoosin aiheuttama häiriö on todella monimutkainen ja yöpalan lisääminen ruokavalioon voi auttaa.

Some figure
On todella tärkeää, että diabeetikolla on tietyt ajankohdat aterioille ja että muina aikoina syömistä vältellään.

Lue myös: Matkustussuosituksia diabetespotilaalle

Valitse oikeanlaisia hiilihydraatteja

Diabeetikon tulisi tarkkailla syömiään hiilihydraattipitoisia ruokia, sillä hiilihydraatit ovat glykeemisen indeksin hallinnan kannalta elintärkeitä. Ne määrittelevät jopa 50 % glykeemisestä reaktiosta.

Ruokavalion pääasiallisina hiilihydraattien lähteinä pidetään täysjyviä ja mukulakasveja. Ne eivät ainostaan sisällä runsaasti tärkkelystä, vaan myös vitamiineja, mineraaleja ja kuituja. Niiden pitäisi täyttää neljäsosa lautasesta.

Hedelmien suhteen suosituksena on tällä hetkellä vain lisätä niiden kulutusta, valita alhaisen glykeemisen indeksin sisältäviä hedelmiä sekä syödä hedelmät kuorineen aina kun se vain on mahdollista, sillä kuoret ovat nimenomaan täynnä kuituja.

Vältä glukoositason romahtamista

Kuten jo mainitsimmekin aikaisemmin, voi glukoositason romahtaminen tapahtua milloin tahansa, joten suosittelemme kantamaan aina jonkinlaista ruokaa mukana, kuten hedelmiä tai makeisia. Niitä tulisi syödä silloin, kun havaitset glukoositason romahtaneen.

Hiilihydraattien laskeminen on äärimmäisen tehokas tapa ehkäistä glukoositason romahtamista ja se tulee tehdä ammattilaisen toimesta.

Mitä ruokavalion tulisi sisältää?

Yllä mainittujen neuvojen lisäksi diabeetikon tulisi syödä:

 • Vihanneksia: niiden tulisi täyttää puolet lautasesta.
 • Maitotuotteita: ilman sokeria tai sopivalla makeutusaineella makeutettuja, vähärasvaisia vaihtoehtoja.
 • Rasvatonta lihaa, kananmunia ja juustoa.
 • Siemeniä, pähkinöitä ja öljyjä.
 • Purkkiruokaa, joka ei sisällä lisättyä sokeria.
 • Hilloja ja makeisia, joissa on potilaalle sopivia makeutusaineita.

Nesteytys

On myös tärkeää muistaa huolehtia nesteytyksestä. Diabetesta sairastavat ihmiset kärsivät yleisesti ottaen polyuriasta (virtsan määrän lisääntymisestä), joten heidän on tärkeää juoda vettä koko päivän aikana.

Voit myös nauttia sokerittomia juomia, teetä, matea tai kahvia. Varmistathan kuitenkin, että ne on makeutettu sinulle sallituilla makeutusaineilla. Voit myös juoda toisinaan hedelmämehua, jos laimennat sitä veteen.

Some figure
Nesteytys on merkittävä osa 2-tyypin diabeteksesta kärsivän ruokavaliota.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Miten diabetes vaikuttaa mielenterveyteen?

2-tyypin diabetes ja ruokavalio: mitä tulee välttää?

 • Alkoholi: sillä on suuri hypoglykeeminen ominaisuus, varsinkin jos sitä nautitaan ilman ruokaa.
 • Tupakka: se on haitallista kaikille, mutta diabeetikoilla veressä ja verisuonissa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa potilaalle pitkäaikaisia seurauksia.
 • Liiallinen suolan määrä: kuten myös tupakka, voi liiallinen suolan määrä kohottaa verenpainetta.

Aterioiden aikatauluttaminen on tärkeää

Yhteenvetona voidaan todeta, että aterioiden aikatauluttaminen on yksi 2-tyypin diabeteksen peruspilareista. Ilman sitä aineenvaihdunnan hallitseminen on vaikeaa, vaikka käyttäisitkin hypoglykemialääkkeitä. Aterioiden aikatauluttaminen on monissa tapauksissa ainoa hoitomenetelmä yhdessä liikunnan kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Durán Agüero S, Carrasco Piña E, Araya Pérez M. Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria. 2012;27(4):1031-6.
 • Moreno C, García MJ, Martinez C. Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutrición Hospitalaria. 2006;21(1):26-31.
 • Ontiveros L. Dieta para la diabetes – hiperglucemia e hipoglucemia [Internet]. Fundación Española del Corazón. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
 • Factores de riesgo para la diabetes tipo 2 | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/diabetes/informacion-general/factores-riesgo-tipo-2
 • Brajkovich I, Izquierdo M, Nieto R, Cordero M. Tratamiento no farmacológico: aspectos nutricionales, estilo de vida y actividad física. Cirugía bariátrica. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo.2012;10:47-57.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.