Logo image
Logo image

Auttaako illallisen väliin jättäminen pudottamaan painoa?

3 minuuttia
Illallisen nauttiminen myöhään on yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi ihmisille kertyy liikakiloja. Illallisen väliin jättäminen kokonaan ei ole myöskään hyvä idea. Tästä artikkelista opit lisää siitä, kuinka ruokailutottumuksesi vaikuttavat painoosi.
Auttaako illallisen väliin jättäminen pudottamaan painoa?
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

 

Useat ihmiset ajattelevat, että illallisen väliin jättäminen on oikea keino yrittää pudottaa painoa. Kaikki riippuu siitä, mitä syöt, oletko syönyt jo aiemmin ja kuinka usein ylipäätään syöt päivän aikana.

Joka tapauksessa on aina kuitenkin suositeltavaa syödä päivän jokainen ateria, sinun ei siis kannata koskaan jättää kokonaista ateriaa väliin pudottaaksesi painoa. Sen sijaan, on suositeltavaa panostaa terveellisempien ruokien syömiseen.

Illallisen väliin jättäminen ei ole hyvä ajatus

Voit syödä illallisella vaikkapa salaatin ja grillattua kanaa tai kalaa välttääksesi kilojen kertymisen. Jos kuitenkin sen sijaan jätät illallisen syömisen kokonaan pois, ja nautit vähäkalorisia, vähän täyttäviä ruokia pitkin päivää, tulet kerryttämään paljon enemmän kiloja kuin syömällä joitakin terveellisempiä mainitsemiamme illallisvaihtoehtoja.

Some figure

Vaikka raskaan illallisen syöminen ei olekaan pakollista, eikä edes suositeltavaa, on illallinen päivän viimeinen ateria jolloin pystyt nauttimaan tarvittavia ravintoaineita. Siten lyhennät paastoamiseen käytettävää aikaa. Lisäksi, niin kuin varmaan jo tiesitkin, mitä enemmän tunteja käytät paastoamiseen yön aikana, sitä nälkäisempi olo sinulla on seuraavana päivänä.

Jos kaikesta huolimatta haluat jättää illallisen väliin, panosta päivän aikana terveellisiin ja ravinteikkaisiin välipaloihin, jolloin illallisen väliin jättäminen ei ole niin suuri ongelma.

Sen sijaan että jätät illallisen kokonaan väliin, syö se aikaisemmin

Some figure

Vaikka illallisen väliin jättäminen saattaa vaikuttaa houkuttelevalta ajatukselta painoa pudottaaksesi, ei nukkumaan kannata mennä nälkäisenäkään. Tärkeintä on panostaa vähäkalorisiin ja ravinteikkaisiin ruokavaihtoehtoihin.

Median, mm. The New York Times -lehden, huomion on herättänyt espanjalaisten tapa syödä illallista vasta kello kymmenen jälkeen illalla.

Vaikkakin Espanjan aikataulun erilaisuus (Espanjassa työpäivät tehdään normaalisti kahdessa osassa välissä vietettävän siestan vuoksi, joka ajoittuu normaalisti noin kello 14-17 välille) on otettu jutuissa esille, tämä maa ei ole katsonut tarpeelliseksi synkronoida maansa työaikoja muun maailman kanssa yhteensopiviksi.

Some figure

Toisaalta taas myöhäisen illallisen syömisen on yhdistetty olevan yksi pääsyistä painon kertymiseen.

Itse asiassa espanjalaisten tutkijoiden tutkimustulokset, jotka julkaistiin International Journal of Obesity -lehdessä, vahvistivat aikaisemman syömisen hyödyt. Louisianan yliopisto julkaisi myös muita tuloksia, jotka tukivat tätä teoriaa.

Unohda illallisen väliin jättäminen – tässä paremmat vaihtoehdot

Ei ole mitään kaikille sopivaa sääntöä täydellisen, painonpudotusta edistävän illallisen määrittämiseksi, koska kaikki riippuu kunkin ihmisen makymieltymyksistä sekä tahdonvoimasta. Yhteinen nimittäjä on kuitenkin se, että on parasta valita vähärasvaisia proteiineja ja vihanneksia, kalaa lihan sijaan, sekä panostaa keitettyihin vihanneksiin ja hedelmiin.

Salaatit eivät ole aina paras vaihtoehto

Some figure
Salaatit ovat yleensä hyvä vaihtoehto kevyeksi illalliseksi, ja miksei myös terveelliseksi päivälliseksikin. Vältä kuitenkin kaloreilla täyteen ahdettuja salaattireseptejä!

Useat salaatit ovat täynnä korkeakalorisia aineksia. Joskus onkin parempi valita vaikkapa annos kalaa ja kasviksia.

Terveelliseen salaattiannokseen kuuluvat seuraavat ainesosat:

  • Vähärasvaiset proteiinin lähteet.
  • Tyydyttymättömät rasvat kuten oliiviöljy ja pähkinät (kuitenkaan liioittelematta niiden määrällä)
  • Kauden kasvikset.

Vältä kevyttuotteita

Dieettituotteiden, vähäkaloristen ja light -versioiden käyttäminen on aina vain suositumpaa. Valitettavan usein näissä tuotteissa rasvan osuus on korvattu jollakin toisella, joskus vielä epäterveellisemmällä ainesosalla.

Näitä tuotteita eivät ole suunnitelleet ravitsemusasiantuntijat. Siksi niiden päivittäinen nauttiminen ei ole ollenkaan tae siitä, että ne auttaisivat painon pudottamisessa.

Lopuksi

Jos siis yrität laihtua, sinun on ensin laadittava henkilökohtainen ruokavalio-ohje itsellesi, joka kattaa juuri sinun kalori- ja ravintotarpeesi. On myös yleisesti ottaen painonpudotuksen kannalta suositeltavaa, että yrität syödä illallisen aikaisemmin.

Illallisen väliin jättäminen kokonaan ei siis ole koskaan hyvä idea. Sinun tulisi yrittää syödä viisi ateriaa päivässä, jakamalla ravinteet oikein.

Kuuluisa sanonta “Syö aamiainen kuin kuningas, lounas kuin prinssi ja illallinen kuin köyhä” on melko osuva. Itse asiassa sanonta kertoo selvästi, että illallisen kannattaa olla kevyt (ja terveellinen!).

Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä, älä unohda liikunnan tärkeyttä. On suositeltavaa liikkua vähintään 30 minuuttia päivittäin ja juoda runsaasti vettä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Garaulet M., Gómez Abellán P., Albuquerque Bejar JJ., Ordovás JM., et al., Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International Journal of Obesity. 37: 604-611.
  • Kim JE., O’Connor LE., Sands LP., Slebodnik MB., Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: a systematic review and meta analysis. Nutr Rev, 2016. 74 (3): 210-24.
  • Marantz PR., Repensar las pautas dietéticas. Crit Rev Food Sci Nutr, 2010.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.