Logo image
Logo image

9 ruokaa joita sinun tulisi välttää mikäli olet dieetillä

3 minuuttia
Jos haluat dieettisi olevan tehokas, on aina parasta tehdä omat smoothiesi ja salaattisi ja olla ostamatta valmiiksi tehtyjä. Opi lisää tästä ja muista vinkeistä tästä artikkelista! 
9 ruokaa joita sinun tulisi välttää mikäli olet dieetillä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun olet dieetillä, mikään ei ole sitä miltä se näyttää. Samankaltaisesti, on olemassa joitakin ruokia jotka sisältävät enemmän kaloreita kuin miltä vaikuttaa. Totuus on, että on olemassa useita tällaisia ruokia. Kiinnitä huomiota tähän listaan ruoista, jotka voivat olla petollisia ja joita tulisi välttää mikäli olet dieetillä. 

Laihdutuskuurilla ollessaan ihmiset usein syövät joitakin ruokia, jotka näyttävät olevan vähäkalorisia, “light” tai superterveellisiä.

Kuitenkaan monet ihmiset eivät ehkä tiedä näiden ruokien realiteettia, ja tämä voi olla katastrofaalista hyville aikeillesi.

Katsotaanpa joitakin niistä ruoista, joita sinun tulisi välttää.

1. Sushi

Some figure

Useat uskovat, että sushi on vähäkaloista. Ihmiset myös ajattelevat, että se on hyvin terveellistä ruokaa. Ole kuitenkin varovainen: susheissa on suuria eroja, jotka tulee tietää.

  • Sinun tulisi esimerkiksi välttää rullia jotka sisältävät väkevää majoneesia, uppopaistettua tempuraa ja tuorejuustoa. Näissä kaikissa on paljon rasvaa.
  • Sushin kanssa voidaan tarjota useita erilaisia kastikkeita. Tilatessasi parasta mitä voit tehdä on valita kevyitä vaihtoehtoja ja välttää kaikkea paistettua.

2. Murot ja mysli

Mysli voi olla terveellistä, mutta se ei ole hyvä ruoka syötäväksi jos haluat pudottaa painoa. Tämä johtuu siitä, että se sisältää runsaasti kaloreita.

Ollaksemme selkeitä, sinun tulisi aina olla tietoinen siitä, mitä syöt. Voit syödä muroja ja mysliä pienissä määrin, ja ole tarkkana siitä mitä kyseinen tuote sisältää. Se tulisi myös yhdistää keskitason tai intensiiviseen liikuntaan.

3. Cesarsalaatti

Some figure

Ole varovainen salaattien kanssa, sillä jotkut niistä voivat olla hyvin petollisia. Vain koska niissä on salaattia pohjana ei tee ruoasta vähäkalorista. Hyvä esimerkki tästä on Cesarsalaatti.

Tämä on ruoka, jossa on paljon kaloreita. Sen raaka-aineet sisältävät krutonkeja, juustoa ja paksua kastiketta. Tämä tekee siitä korkeakalorisen ruoan, jota sinun tulisi välttää etenkin mikäli laihdutat. 

On parempi valita tuoreet vihannekset ja salaatinlehdet, ja kastikkeena oliiviöljy.

4. Myslipatukat

Ole varovainen myslipatukoiden kanssa. Vaikka ne näyttävät olevan terveellinen vähäkalorinen välipala, ne eivät ole sitä.

Aivan kuin murot, kaupalliset myslipatukat sisältävät suuren määrän kaloreita. Sinun ei tulisi syödä liian monta.

Niissä on myös monityydyttymättömiä ja transrasvoja sekä valkaistua sokeria ja hydrogenoituja öljyjä. Tästä syystä on parempi välttää niitä.

5. Kokojyväleipä

Some figure

Älä luule että syöt vähemmän kaloreita koska käytät kokojyväleipiä valkoisen leivän sijaan.

Kokojyväleivässä on sama määrä kaloreita kuin valkoisessa leivässä. Ero on niiden antaman kuidun määrä. Tämä elementti rohkaisee parempaa ruoansulatusta ja pitää vatsasi säännöllisenä, mutta ei mitään muuta.

6. Urheilujuomat

Urheilujuomat ovat täydellisiä urheilijoille. Tämä johtuu siitä, että ne antavat urheilijoille suoloja ja mineraaleja, joita he menettävät intensiivisen urheilun aikana.

Näiden juomien sokereiden määrä tarkoittaa, että niissä on suuri määrä kaloreita. Vältä niitä tai etsi sokerittomia versioita.

7. Suolakurkut

Some figure

Kurkut ovat laihduttajalle suuri apu, mutta suolakurkut eivät ole. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät suuren määrän natriumia (toisin sanoen suolaa).

Suola ei ole vain pahaksi terveydellesi, se myös saa sinut keräämään nesteitä ja alkamaan turpoamaan.

8. Kuivatut banaanit

Banaani on hedelmä, joka sisältää paljon sokeria. Kuten tiedät, hedelmien syöminen on erittäin terveellistä. On kuitenkin olemassa tiettyjä hedelmiä, joita sinun tulisi välttää mikäli haluat pudottaa painoa.

Tämä on kyseessä kuivattujen banaanien kanssa, joita löydät monesti kuivattujen hedelmien mix-pusseista.

9. Smoothiet

Some figure

Kaikki smoothiet eivät ole terveellisiä. Sinun täytyy olla erittäin varovainen niiden kanssa.

Jotkut smoothiet on sekoitettu makeuttajien tai suurten sokerimäärien kanssa. Tämä myös sisältää ruoat kuten jogurtin tai jäätelön.

Tämä on kaikki petollista, etenkin jos olet “dieetillä”.

  • Jos haluat smoothieita, tee ne itse. Mieluiten niiden pohjana tulisi käyttää hedelmiä ja etenkin vihanneksia.
  • Jos haluat saada erittäin terveellisen smoothien, älä lisää sokeria, kermaa, suklaata tai mitään vastaavaa. 

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.