Matkustussuosituksia diabetespotilaalle

Diabeetikotkin voivat nauttia lomasta kaukana kotoa sekä työmatkoista kotipaikkakunnan ulkopuolelle. Tämä sairaus vaatii kylläkin joitakin toimenpiteitä, jotka on otettava huomioon ennen matkaan lähtöä, jotta reissu sujuu ongelmitta.
Matkustussuosituksia diabetespotilaalle

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kuten kaikki muutkin ihmiset, myös diabeetikko voi matkustaa mihin ikinä hän haluaakin, kunhan hän ottaa sairautensa huomioon sekä matkaa suunnitellessaan että sen aikana. Tässä artikkelissa annamme hyödyllisiä matkustussuosituksia diabetespotilaalle.

Kaksi asiaa on tärkein ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Ensimmäinen on varmistaa lääkkeiden ja terveydenhuollon saatavuus, jos tulet niitä tarvitsemaan. Toinen on estää loukkaantumisia sekä varmistaa että matkan aikana on aina ruokaa saatavilla.

Diabeetikon tulee tuntea sairautensa ja oma tilansa hyvin ennen kuin hän lähtee matkalle. Hänen kuntonsa tulee olla hyvä, tai ainakin melko vakaa. Ei ole hyvä matkustaa jos sinulla on epäilyksiä sen suhteen, kuinka kehosi voi käyttäytyä erilaisissa tilanteissa. Siksi on aina suositeltavaa ottaa yhteys omaan lääkäriin ja pitää mielessä joitakin erityisesti diabetespotilaalle suunnattuja matkustussuosituksia.

Matkustussuosituksia diabetespotilaalle: juttele lääkärin kanssa ennen matkaa

Diabeetikon tulee ottaa huomioon useita asioita sekä ennen matkaa että sen aikana. Yksi niistä on miettiä mitä lääkkeitä ja kuinka paljon niitä tulee ottaa matkalle mukaan. Lisäksi omaa terveydentilaa koskevat lääkärinpaperit kannattaa ottaa mukaan ja pitää käden ulottuvilla koko ajan.

Siksi on suositeltavaa, että otat yhteyttä omaan lääkäriisi ja pyydät häntä laatimaan lääketieteellisen selostuksen (mielellään vaikka englanniksi, jos lähdet ulkomaille), joka määrittelee diabeteksesi tyypin ja saamasi hoidon. Tämä asiakirja on erittäin hyödyllinen ensinnäkin siksi, jotta voit kuljettaa lääkkeitä mukanasi ongelmitta, ja myös siksi, että jos tarvitset lääkärihoitoa matkan aikana, uusi lääkäri osaa toimia kohdallasi oikein. Kaiken tämän lisäksi lääkärisi voi antaa sinulle suosituksia riippuen matkustuskohteesta.

Selvitä terveydenhuoltoon liittyvät yksityiskohdat matkustuskohteessa

On erittäin tärkeää tutustua etukäteen siihen, miten terveydenhuoltojärjestelmä toimii määränpäässä. Tähän sisältyy niiden terveyskeskusten sijainnit, jotka voivat auttaa turistia tarvittaessa, sekä lääkkeiden saatavuus. Kotimaassa matkustettaessa näitä asioita ei yleensä tarvitse miettiä, mutta eri asia on, jos lähdet ulkomaille. Lienee sanomattakin selvää, että matkavakuutus on ehdoton turva näissä tilanteissa.

Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat lääkkeet mukana

Päivittäin ottamiesi lääkkeiden on oltava mukana käsimatkavarakassissa, samoin kuin verensokerimittari ja kaikki tarvitsemasi välineet, kuten ruiskut tai insuliinikynät. Jos matkustat lentokoneella, näitä esineitä ei tulisi pakata ruumaan menevään matkalaukkuun, sillä ne voivat vaurioitua kuljetuksen aikana. Pidä nekin siis käsimatkavarakassissa.

Samoin käsimatkavarakassissa tulisi olla jonkinlaista purtavaa, esimerkiksi keksejä, vilja- tai hedelmäpatukoita tai jotain muuta lämpimässä säilyvää. Jos matkustat laivalla, voit hankkia lääkettä matkapahoinvointiin jo etukäteen, samoin jos matkustat jollain muulla liikennevälineellä ja tiedät kärsiväsi helposti matkapahoinvoinnista. Huomioi missä lämpötilassa lääkkeet ja ruoat tulee säilyttää, jotta ne eivät pääse pilaantumaan kesken matkan.

Matkustussuosituksia diabetespotilaalle: tarkkaile, mitä syöt

Jos olet matkustamassa kauas kotoa, diabetespotilaana sinun on paras noudattaa erityistä varovaisuutta syömiesi ruokien suhteen. Joissakin maissa ruokien pakkausselosteet eivät välttämättä kerro kaikkea mitä ruoka sisältää, ravintolassa ei ehkä osata neuvoa täsmällisesti mitä annoksissa on, tai kielimuuri voi vaikeuttaa kommunikaatiota.

Jos haluat maistaa jotain uutta ja eksoottista, yritä vain parhaasi mukaan selvittää etukäteen, onko ruoka sopivaa sinulle. Näin vältät myös pilaamasta loppumatkaasi!

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Diabetes ja korkea verenpaine – mikä on oikea ruokavalio?

Vaatteet ja jalkineet

Parasta olisi käyttää löysiä ja mukavia vaatteita, etenkin lentokoneella, junalla tai bussilla matkustettaessa.

Yksi tärkeimmistä vaatekappaleista, jotka tulee ottaa huomioon, on käyttämäsi jalkineet. Niiden tulisi olla erittäin mukavat, laadukkaat ja hengittävät. Älä koskaan kävele paljain jaloin, etenkin jos sinulla on tapana menettää tunto jaloistasi. Pidä kengät puhtaina. Avoimet, litteät sandaalit eivät välttämättä ole hyvä valinta, vaan mukavat kengät, joissa on hyvä lesti ja jotka mukautuvat jalkoihisi.

Ole tietoinen matkakohteen ilmastosta ja hyttystilanteesta

Yksi näkökohta, joka diabeetikon on otettava huomioon ulkomaille matkustettaessa, on olla erityisen varovainen hyönteisten puremien suhteen. Jotkut hyönteiset, etenkin hyttyset trooppisissa maissa, voivat välittää vakavia sairauksia, jotka voivat tehdä jo olemassa olevan sairautesi monimutkaisemmaksi ja hoidon hankalammaksi.

Jos matkakohteesi taas sijaitsee huomattavan korkealla merenpinnasta, täytyy ryhtyä varotoimiin vuoristosairauden välttämiseksi. Muista myös, että matala lämpötila haittaa insuliinin imeytymistä. Siksi diabeetikon kannattaa olla selvillä kohteen lämpötilasta ja jutella lääkärin kanssa etukäteen, jos aiheesta on jotain kysyttävää.

Toivomme, että nämä vinkit ovat hyödyllisiä sinulle tai läheisellesi, joka sairastaa diabetesta. Joka tapauksessa parhaat neuvot juuri sinulle voit saada omalta lääkäriltäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.