Logo image
Logo image

Ongelmia pillereiden nielemisessä? 9 keinoa, jotka auttavat

5 minuuttia
Pillerin nieleminen on joillekin ihmisille koettelemus. Jotkut pelkäävät, että se juuttuu kiinni tai tuottaa epämiellyttävän tunteen suussa. Onneksi on olemassa monia vinkkejä, jotka auttavat pillerin nielemisessä.
Ongelmia pillereiden nielemisessä? 9 keinoa, jotka auttavat
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 19 toukokuuta, 2023

Monien ihmisten on vaikea niellä pillereitä. On arvioitu, että joka kolmas ihminen tuntee epämukavuutta pillereiden nielemisessä, vaikka heillä ei olisi mitään fyysistä tilaa, joka estäisi heitä tekemästä niin. Lapsille tämä on vieläkin ärsyttävämpää, joten annamme joitakin vinkkejä, jotka auttavat.

Pillereiden nieleminen on usein epämiellyttävä kokemus. Monet ihmiset pelkäävät tukehtumista tai pahaa makua. Useimmat lapset eivät puolestaan omaksu ajatusta niellä jotain, vaan haluaisivat pureskella kaiken.

Tietysti on myös niitä, joilla on anatomisia tai fysiologisia vaikeuksia niellä pillereitä. Tätä tilaa kutsutaan nielemishäiriöksi, ja se aiheuttaa ongelmia kiinteiden tai nestemäisten aineiden nielemisessä. Suun kuivuminen vaikeuttaa myös pillerin nielemistä.

Miksi minulla on vaikeuksia niellä pillereitä?

Some figure
Ajatuskin pillerin nielemisestä voi aiheuttaa epämukavuutta ja kieltäytymistä.

Useimmissa tapauksissa pillerin nielemisvaikeudet eivät ole kehossa, vaan mielessä. Melkein jokainen selviää ruoasta ilman ongelmia, vaikka suupalat ovatkin monesti paljon isompia kuin pilleri.

Joskus pillereiden ottaminen aiheuttaa ahdistusta. On tavallista, että tämä johtuu epämiellyttävistä kokemuksista menneisyydessä, jotka tapahtuivat erityisesti lapsuudessa. Läheltä piti -tukehtuminen tai epämiellyttävä maku on saattanut aiheuttaa tämän.

Jos nielemisongelma ilmenee vain pillereiden nielemisessä, se on selvästi psyykkinen este. Joillakin ihmisillä pillereiden nielemisen vaikeus tulee voimakkaasta pahoinvointirefluksista. Tämä on yleistä ihmisillä, jotka ovat nirsoja ruoan kanssa tai jotka saavat ruoan helposti “väärään kurkkuun”.

Jos sitä vastoin on aina vaikeuksia niellä jotain, muutakin kuin pillereitä, on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen mahdollisten tämän aiheuttavien poikkeavuuksien havaitsemiseksi.

9 vinkkiä pillereiden nielemiseen

On olemassa useita temppuja ja vinkkejä, jotka voivat auttaa ihmisiä, joilla on vaikeuksia niellä pillereitä, vaikka heillä ei olisikaan anatomisia poikkeavuuksia. Seuraavat ovat hyödyllisiä suosituksia.

1. Juo runsaasti vettä

On tavallista niellä pilleri pienen vesimäärän kanssa. Jos sinulla on vaikeuksia nielemisessä, voi olla hyvä idea lisätä pillereiden kanssa otetun nesteen määrää.

Ota suuren kulaus vettä ennen pillerin laittamista suuhun. Työnnä sitten pilleri suuhusi ja yritä niellä se. Jos se ei auta, poista pilleri ja kuivaa se talouspaperilla. Odota muutama minuutti ja yritä sitten uudelleen.

2. Kokeile pop-pullomenetelmää

Ryhmä tutkijoita Heidelbergin yliopistosta Saksasta julkaisi raportin Annals of Family Medicine -lehdessä. Siinä he ehdottavat, että “pop-pullomenetelmä” voi olla erittäin tehokas nielemään pillerin.

Tee näin:

 • Täytä muovipullo vedellä tai veden ja limsan sekoituksella.
 • Aseta pilleri kielelle.
 • Sulje huulesi tiukasti pullon suuaukon ympärille.
 • Ota kulaus nestettä säilyttäen samalla kosketuksen huulten ja pullon välillä.
 • Niele neste ja pilleri samantien imemisliikkeellä.
 • Ilmaa ei saa päästää pulloon.

Tutkimuksen mukaan tätä menetelmää käytettäessä nieleminen parani 60 %.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän artikkelin: Nielemisvaikeudet eli dysfagia

3. Kallista kehoasi eteenpäin

Tätä menetelmää ehdottivat myös Heidelbergin yliopiston tutkijat edellä mainitussa raportissa. Se suoritetaan seuraavasti:

 • Aseta tabletti kielelle.
 • Ota kulaus vettä, mutta älä niele sitä.
 • Kallista leuka rintaa vasten.
 • Niele pilleri ja vesi tässä asennossa.

Tutkimuksen mukaan tämän menetelmän käyttö paransi nielemistä jopa 89 % perinteiseen menetelmään verrattuna.

4. Pehmeä ruoka

Tämä on erittäin käytännöllinen tapa niellä pilleri, mutta sinulla on oltava lääkärin hyväksyntä ennen sen käyttöönottoa, sillä joitakin pillereitä ei tule ottaa muun kuin pienen vesimäärän kera. Tekniikka on “piilottaa” pilleri mihin tahansa pehmeään ruokaan, kuten hedelmäsoseeseen, vanukkaaseen tai vastaavaan.

5. Käytä pilliä

Laita pilleri kielellesi ja juo sitten vettä tai muuta nestettä pillin läpi. Imemisliike on tapa kääntää huomiosi pois nielemisestä. Markkinoilla on myös erityisiä lääkepillejä, jotka auttavat ihmisiä nielemään pillerin.

6. Geeli

On olemassa makeita geelejä, joilla voidaan päällystää pilleri nielemisen helpottamiseksi. Tämä parantaa makua ja helpottaa pillerin liukumista alas ruokatorveen. Tätä aihetta koskeva tutkimus osoitti, että 54 % ihmisistä piti tätä tekniikkaa erittäin hyödyllisenä pillereiden nielemisessä.

7. Suihke

On olemassa myös suihkeita, jotka toimivat voiteluaineena ja helpottavat pillereiden kulkeutumista kurkkuun ja ruokatorveen. Pilleri liukuu erittäin sujuvasti ja on tuskin havaittavissa. Se on tarkoitettu erityisesti niille, joilla on anatomisia vaikeuksia niellä pilleri, tai niille, joilla on elävä muisti läheltä piti -tukehtumisesta.

8. Nielemiskuppi

Pillereiden nielemiskuppi on saatavilla useimmista apteekeista. Nämä ovat erityisesti muotoiltuja tähän tarkoitukseen, ja yläosassa on kuppi, joka ulottuu kurkun takaosaan. Näitä tuotteita ei kuitenkaan suositella dysfagiasta kärsiville. Kaikissa muissa tapauksissa ne voivat olla erittäin hyödyllisiä.

9. Paksu juoma

Lopuksi, yksi tehokkaimmista menetelmistä pillerin nielemiseksi on nauttia mehua tai muuta paksua juomaa, kuten smoothieta. Tällä tavalla henkilö keskittyy juoman rakenteeseen unohtaen, että hänen on tarkoitus niellä lääke. Kuten vedenkin kanssa, on parasta ottaa suuri kulaus.

Milloin ihminen oppii nielemään pillerin?

Lasten on vaikeinta niellä pilleri, koska he tuntevat tarpeen pureskella kaikkea, mitä he laittavat suuhunsa. Lapset voivat oppia nielemään pillerin 4–6 vuoden iässä. Se voi kuitenkin kestää kauemmin, jos lapsella on autismikirjon häiriö.

Yleinen suositus on harjoitella yhdessä pienten lasten kanssa, kunnes he oppivat nielemään pillerin. Voit aloittaa pienestä pilleristä ja kasvattaa kokoa, kun lapsi saavuttaa tämän taidon. Vältä häiritseviä tekijöitä, kuten televisiota, lelua tai muuta laitetta, harjoittelun aikana.

Kuinka voin auttaa jotakuta nielemään pillerin?

Some figure
Pillerinnielemistekniikat auttavat sinua huijaamaan mieltäsi ja minimoimaan kehon hylkäämisen.

Pillerin nielemisen oppimiseksi tärkeintä on karkottaa perusteettomat pelot ja harjoitella. Yksi ihminen voi auttaa toista tässä tavoitteessa, ennen kaikkea esimerkillään. Näytä hänelle, miten se tehdään, ja todista hänelle, ettei ole mitään pelättävää.

Muut toimet, jotka voivat olla hyödyllisiä, ovat seuraavat:

 • Harjoittele pienten karkkien kanssa. On parasta aloittaa hyvin pienillä karkeilla ja päästä aina pastillin kokoisiin karkkeihin.
 • Älä painosta. Harjoitukset eivät saa ylittää 10 minuuttia, ja niiden tulee olla mahdollisimman rentoja. Jos painostat, se saattaa vain lisätä pelkoa.
 • Kokeile eri tekniikoita. Kannusta toista henkilöä kokeilemaan erilaisia tekniikoita pillerin nielemiseksi. Näin hän löytää itse, mikä menetelmä on hänelle miellyttävin.
 • Muuta pään kallistusta. Monille ihmisille pään kallistaminen hieman taaksepäin tai eteenpäin voi helpottaa pillereiden nielemistä. Tässä suhteessa on hyvä idea kokeilla mahdollisimman monesta kulmasta.
 • Kostuta suu ja kurkku. Lasillinen vettä tai mehua ennen pillerin nielemistä kostuttaa limakalvoa, mikä helpottaa lääkkeen liukumista alas.

Pidätkö tästä artikkelista? Tässä on toinen loistava artikkeli: Mitä unilääkkeistä tulee tietää?

Milloin lääkäriin

Jos sinuun on erittäin vaikea niellä pilleri, on ensin otettava yhteys lääkäriin. Lääke saattaa olla saatavana nestemäisessä muodossa tai pienemmässä koossa. Voit myös kysyä, onko mahdollista murskata pilleri, koska joidenkin kohdalla se on sallittua.

Jos mikään tekniikka ei toimi, kannattaa tarkistaa asia lääkärin kanssa. Ehkä kyseessä on anatominen ongelma, dysfagia tai suun kuivuminen. Tarkastus on tarpeen, sillä lääkkeitä on vain pakko joskus ottaa.

Kaikkia pillereitä ei saa puolittaa tai murskata

Pelko pillerin nielemisestä ei ole täysin perusteeton, mutta tärkeintä on, ettei sitä yliarvioi. Melkein aina se on vain epämiellyttävä kokemus, ei mitenkään vaarallinen.

On tärkeää olla puolittamatta tai murskaamatta pilleriä, jollet ole ihan varma, että kyseinen pilleri sallii sen. On pillereitä, joissa on erityisiä pinnoitteita tai ominaisuuksia, jotka eivät salli tällaista manipulaatiota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Forough, A. S., Lau, E. T., Steadman., et al. (2018). A spoonful of sugar helps the medicine go down? A review of strategies for making pills easier to swallow. Patient preference and adherence12, 1337–1346. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6065591/
 • Schiele, J. T., Schneider, H., Quinzler, R., Reich, G., & Haefeli, W. E. (2014). Two techniques to make swallowing pills easier. The Annals of Family Medicine12(6), 550-552. Disponible en: https://www.annfammed.org/content/12/6/550.long
 • Torralbas-Ortega, J., Puntí-Vidal, J., Valls-Ibáñez, M. V., et al. (2012). Fobia a tragar: plan de cuidados en la infancia y adolescencia. Enfermería Clínica22(4), 224-230. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1130862112000472

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.