Nielemisvaikeudet eli dysfagia

Olet ehkä kuullut dysfagiasta ja sen aiheuttamista terveysongelmista, mutta ymmärrätkö mitä se tarkoittaa? Tässä artikkelissa kerromme.
Nielemisvaikeudet eli dysfagia
Florencia Villafañe

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Florencia Villafañe.

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Kun henkilöllä on dysfagia, ruokinta tulee mukauttaa hänen henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Yleensä on tärkeää kiinnittää huomiota ruoan rakenteeseen, sillä dysfagiaa sairastavilla henkilöillä on normaalia suurempi tukehtumisvaara.

Aluksi on muistettava, että normaalisti nieleminen kuljettaa kaiken ruoan suusta suoraan ruokatorveen. Se sisältää pään, kaulan ja rintakehän rakenteiden yhteistoimintaa sekä hengitysteiden sulkeutumisen hengitysteiden tukkeutumisen estämiseksi.

Tälle prosessille on ominaista tehokkuus, eli voimme niellä turvallisesti kaiken kehon tarvitseman ruoan ja veden. Kehomme sulkee hengitystiemme automaattisesti ja näin suojelee meitä nielemästä ruokaa tai vettä hengitysteihin.

Mikä on dysfagia?

Termi dysfagia tulee kahdesta kreikan sanasta: “dys” (vaikeus) ja “fagia” (syöminen). Se viittaa sairauteen, jossa kiinteiden tai nestemäisten ruokien nieleminen on vaikeaa. Joissakin tapauksissa se voi jopa aiheuttaa kipua.

Jos henkilöllä on vaikeuksia niellä kiinteitä ruoka-aineita, viittaa se usein tukokseen ruokatorvessa. Nestemäisten ruoka-aineiden kanssa kyse on usein toimintahäiriöstä.

Dysfagia lapsella.
Dysfagia on ongelma, joka vaikeuttaa ruoan nielemistä.

Dysfagia ja sen erilaiset tyypit

  • Korkea tai orofaryngeaalinen dysfagia sisältää muutoksia suussa, nielussa ja kurkunpäässä. Tässä ongelmana on ruuan siirtäminen suusta ruokatorveen. Potilaat voivat yskiä paljon tai kokea tukehtumisen tunnetta. Hospital Nutrition -lehdessä julkaistun julkaisun mukaan lähes 80 % diagnooseista on tämäntyyppisiä.
  • Matala tai ruokatorven dysfagia viittaa ruokatorven muutoksiin ja aiheuttaa sen tunteen, että ruoka juuttuu kurkkuun tai rintaan, mikä vaikeuttaa nielemistä. Tämä tyyppi edustaa lähes 20 prosenttia diagnosoiduista dysfagioista.

Mitkä ovat dysfagian syyt?

Dysfagian kehittymiseen liittyy useita tekijöitä. Esimerkiksi joitain yleisimpiä ovat:

  • Kehitysongelmat.
  • Aivohalvaus.
  • Kasvaimet päässä, ruokatorvessa, kurkunpäässä, suussa.
  • Ruokatorven kaventuminen.
  • Neurologiset ongelmat, kuten akuutti aivoverenkiertohäiriö (CVA tai aivohalvaus), Parkinsonin tauti, multippeliskleroosi (MS), traumaattinen aivovamma (TBI), dementia, Alzheimerin tauti jne.
  • Leikkauksen jälkeinen tai joidenkin sairauksien jälkihoito.

Sen oireiden osalta on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että se voi aiheuttaa muun muassa lisääntynyttä veden juontitarvetta aterioiden yhteydessä, suun kuivumista, ruoan juuttumisen tunnetta kurkkuun, toistuvia hengitystietulehduksia.

Terveydelliset seuraukset

Kaiken kaikkiaan dysfagiaa sairastava henkilö ei tunne oloaan turvalliseksi, koska hän pelkää tukehtumistaan ​​ja sen seurauksena he kuluttavat vähemmän ruokaa ja juomaa. Tämä puolestaan ​​​​vaikuttaa negatiivisesti hänen terveyteensä, koska se johtaa komplikaatioihin, kuten:

  • Aliravitsemus
  • Kuivuminen
  • Keuhkokuume
  • Hengitysteiden infektiot

Huomioitavaa ruokinnan kannalta

  • On tärkeää varmistaa turvallinen asento. Henkilön tulee istua nojaten tuolin selkänojaan ja pitää jalat lattialla.
  • Sängyssä asiantuntijat suosittelevat 45 asteen asennon säilyttämistä pää eteenpäin.
  • Lisäksi tukehtumisen estämiseksi on tärkeää, että ketään ei ruokita unisena tai makuuasennossa.
  • Vältä häiriötekijöitä aterian aikana.
  • Vältä ruiskujen tai pillien käyttöä.
  • Säilytä mukava ja hiljainen ympäristö.
  • Tarkkaile potilasta aterioiden aikana.
  • Noudata asianmukaista suuhygieniaa vähentääksesi hengitystieinfektioiden riskiä.

Kuka tahansa voi kärsiä dysfagiasta. Vanhemmilla ihmisillä on kuitenkin suurempi riski sairastua siihen. Tämä johtuu siitä, että heidän lihaksensa ovat heikommassa kunnossa. Lisäksi tämä tekee heistä alttiimpia neurologisille sairauksille.

Dysfagia vanhuksella.
Potilaiden, joilla on nielemishäiriö, tulee kiinnittää erityistä huomiota ruokailuasentoonsa.

Dysfagia ja henkilön ruokinta

Kuten jo mainitsimme, dysfagian tai ruokatoleranssin aste määrittää yksilön syömän ruoan rakenteen. Oikean koostumuksen saavuttamiseksi voimme joko sakeuttaa tai ohentaa ruokia.

Samoin voimme soseuttaa ruoka-aineita nestemäisen rakenteen saavuttamiseksi. Lisäksi on mahdollista käyttää väriaineita ruuan ulkonäön parantamiseen.

Lisäksi on ratkaisevan tärkeää, että ruoan tekstuuri on homogeeninen, ei tahmainen tai kokkareinen.  Toinen tärkeä näkökohta on volyymi. Samoin voidaan tarvittaessa harkita ravintolisien käyttöä ammattilaisen ohjeiden mukaan.

Mitä nopeammin tämä tila havaitaan, sitä parempi. Tämä tarkoittaa, että meidän on helpompi ehkäistä sen etenemistä, komplikaatioita ja huolehtia terveydestämme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Suárez Escudero JC, Rueda Vallejo ZV, Orozco AP. Disfagia y neurología: ¿una unión indefectible?.Acta Neurol Colom.2018;34(1):93-95.
  • Clavé P, Arreola V, Velasco M, Quer M, Castellví JM, Almirall J. Diagnóstico y tratamiento de la disfagia orofaríngea funcional. Aspectos de interés para el cirujano digestivo. EL.2007; 82(2):62-75.
  • Moreno C, García MJ, Martinez C, Grupo GEAM.Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutr Hosp.2006;21(1):26-31.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.