Logo image
Logo image

Ruokailuvälineiden uusiokäyttö luovin tavoin

3 minuuttia
Kierrätys on hyvä tapa saada ainutlaatuisia käsitöitä kotiin. Vanhojen ruokailuvälineiden uusiokäyttäminen on helppoa. Tiedätkö, mitä kaikkea voit luoda niistä?
Ruokailuvälineiden uusiokäyttö luovin tavoin
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kaikilla on varmasti vanhoja ruokailuvälineitä ja muita esineitä, joita emme enää käytä niiden varsinaisessa käyttötarkoituksessa. Voit hyödyntää näitä vanhoja esineitä ja antaa niille uuden, luovan elämän! Tänään katsotaan, miten ruokailuvälineiden uusiokäyttö onnistuu.

Tarkistapa, onko sinulla kotona vanhoja ruokailuvälineitä käyttämättömänä, ja löytyykö sinulta hieman mielikuvitusta. Jos löytyy, on sinulla kaikki tarvittava ainutlaatuisten esineiden luomiseen, joilla voit koristella kotisi. Tässä joitakin ideoita.

Vanhojen ruokailuvälineiden uusiokäyttö

Ruokailuvälineiden metallinen osa on valmistettu mahtavasta materiaalista, jota kannattaa käyttää hyödyksi.

Jos olet säilyttänyt vanhoja haarukoita, lusikoita ja veitsiä laatikossa monien vuosien ajan, on aika tuoda ne esiin. Tässä joitakin ajatuksia, joista saatat pitää kokeillaksesi ideoita käytännössä.

Some figure

Vanhat haarukat ovat hyviä rustiikkisen takkitelineen tekemiseen

 • Tarvitset vain puisen laudan ja muutaman haarukan, joita et enää käytä.
 • Voit muokata haarukoita omaan tyyliisi sopivaksi, jolloin sinun tulee lämmittää niitä puhalluslampulla (varmista, että suojaudut asianmukaisella tavalla!). Jokainen haarukka voi olla omanlaisensa.
 • Sitten sinun tulee vain liittää ne lautaan ja voilà! Kaunis takkiteline on valmis ja voit ripustaa siihen haluamiasi asioita.

Puukauhanuket

Miksi et ottaisi lapsia mukaan, kun askartelet? Voit hyödyntää vanhoja käyttämättömiä puukauhoja nuken tai käsinuken tekemiseen.

Voit tehdä hiukset villasta tai jostakin muusta saatavilla olevasta materiaalista sekä käyttää vanhoja nukenvaatteita niiden pukemiseen.

Voit myös käyttää nappeja ja nauhoja niiden täydentämiseen. Voit maalata silmät, nenän ja suun. Lapset varmasti auttavat mielellään kaiken kanssa!

Lue myös: Uudista ja kierrätä vanhat huonekalut

Lautasliinarenkaat

Vetolaatikkoon unohtunut haarukka voi muuttua kauniiksi lautasliinarenkaaksi, varsinkin jos se on valmistettu jalometallista, kuten hopeasta. Jos haluat ammattilaistyötä, voit palkata kultasepän tekemään sen puolestasi.

 • Taivuttaaksesi metallin haluamaasi muotoon, sinun tulee lämmittää sitä (varovasti) puhalluslampulla. Voit taivuttaa haarukan piikit sen mukaan, mitä haluat tehdä niillä.

Tämä on myös kaunis lahjaidea!

Some figure

Voit tehdä kauniita renkaita haarukkaa taivuttamalla. Sinun täytyy vain antaa mielikuvituksen lentää.

Avaimenperät lusikoista

Tämä kiehtova ruokailuvälineiden kierrätysidea vaatii hieman enemmän taitoa ja välineitä.

 1. Ensin sinun tulee leikata pois lusikan kahvaosa ja tehdä lusikasta litteä.
 2. Sitten tarvitset reiän rengasta varten, jotta voit laittaa avaimet siihen kiinni.
 3. Voit myös lisätä hieman rakennetta iskulla tai kaivertamalla nimen tai tehdä siitä persoonallisemman haluamallasi tavalla.

Kaapin kyltit vanhoista alpakkaruokailuvälineistä

Alpakka on hopean kaltainen materiaali. Se on kuitenkin todellisuudessa sinkistä, nikkelistä ja kuparista valmistettu metalliseos. Useat vanhat ruokailuvälineet on valmistettu tästä metallista. Sen etuna on, että se on erittäin taottavaa materiaalia, eli siis ihanteellinen metallitöihin.

Voit käyttää alpakkalusikoita vaikkapa keittiökaappien kylttien valmistamiseen.

 • Taivuta tai tasoita niitä vasaralla huoneenlämmössä. Tulet huomaamaan ettei se ei ole kovin vaikeaa.
 • Sen jälkeen voit lisätä niiden tuotteiden nimet, joita sinun on tarkoitus pitää niissä, kuten “leipä”, “murot”, “sokeri” ja niin edelleen ja kiinnittää ne sitten oviin ja vetolaatikoihin.

Puutarhakyltit

Tämä on hyvin samankaltainen kuin kaappien kyltit. Voit tehdä ne alpakkalusikoista tai -veitsistä. Metalli on erittäin vastustuskykyinen ulko-olosuhteille.

Eikö olisikin hyödyllistä pystyä helposti tunnistamaan mitä puutarhassa on?

Lue myös: Hurmaavia ideoita vanhojen kankaiden kierrätykseen

Meriaiheinen vauvan mobile vanhoista ruokailuvälineistä

Merihahmoilla koristeltu vauvan mobile ruokailuvälineistä vaatii hieman enemmän työtä. Lopputulos on kuitenkin uskomaton!

 • Voit käyttää lusikoita kalan tekemiseen poistamalla kahvan ja muokkaamalla sitten sitä, mitä niistä on jäljellä pyrstön luomiseksi. Voit jopa porata silmänreiän!
 • Voit myös muuttaa haarukan abstraktiksi mustekalaksi puhalluslampun avulla.

Yhteenveto

Kuinka monella meistä on vielä isoäidin vanhoja hopeisia ruokailuvälineitä laatikossa tallessa? Emme koskaan tule käyttämään niitä!

Mikä olisikaan parempi ratkaisu kuin ruokailuvälineiden muuttaminen kauniiksi taideteoksiksi kotia koristamaan?

Voit jopa maalata ne vain valkoisiksi ja sitten kehystää ne. Tulos on yllättävän hieno ja omaperäinen.

Kuten huomaat, ruokailuvälineiden uusiokäyttö on helppoa. Tarvitse vain hieman luovuutta ja mielikuvitusta!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.