Hurmaavia ideoita vanhojen kankaiden kierrätykseen

24 elokuun, 2019
Mahdollisuudet vanhojen kankaiden kierrättämiseen riippuu pitkälti niiden koosta. Voit kuitenkin aina yhdistellä ja mukautella kankaita niin, että ne vastaavat omia tarpeitasi.

Sinulla varmaankin on vanhoja kankaanpaloja kotona. Ne voivat olla jäänteitä vanhoista ompeluprojekteista, vanhoja vaatteita, rättejä, pyyhkeitä tai jopa verhoja. Tiesitkö, että on olemassa lukemattomia ideoita vanhojen kankaiden kierrätykseen?

Vanhasta kankaasta saa helposti askarreltua kauniita kokonaisuuksia. Tarvitset vain hieman taitoa sekä mielikuvitusta. Vain taivas on rajana! On esimerkiksi useita eri tapoja koristaa kotiasi ja tehdä siitä sinun näköisesi hyödyntämällä vanhoja kankaanpaloja.

Vanhoista vaatteista luopuminen on tuskallista ja kallista, varsinkin jos ne ovat laadukkaita. Jatka lukemista, mikäli kaipaat keinoja niiden kierrättämiseen!

ompelu tarvikkeet

Mitä tehdä vanhoista kankaista

Tilkkutäkki on yleisimmin tunnettu tekniikka, jota hyödyntämällä voit käyttää vanhoja kankaita. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan yhdistelmä erilaisia kankaanpaloja, joista voi tehdä vaikkapa peitteen.

Lue myös: Huonekaluja kierrätysmateriaaleista: 8 nerokasta ideaa

Välineet ja tarvikkeet, joita tarvitset käsitöihin

Käsitöiden tekoon tarvitset tietynlaisia tarvikkeita. Tarvitset niitä muun muassa kankaiden leikkaamiseen, liittämiseen, maalaamiseen sekä kokoamiseen. Näin ollen sinulla tulisi olla:

  • Liimapistooli ja tikkuja
  • Pikaliimaa
  • Akryylimaaleja (musta, valkoinen, syaani, keltainen ja magenta ovat perusvärejä, joita voi yhdistellä)
  • Sakset
  • Mattoveitsi ja teriä
  • Neulaa ja lankaa
  • Ompelukone

Nämä auttavat sinua hahmottamaan mitä kaikkia välineitä tarvitset hyvän ja kokonaisen lopputuloksen saamiseksi.

Kollaasi

Voit suunnitella omannäköisesi kollaasin kankaista siten, että laitat erilaisia paloja kehyksen sisään. Tämä on oiva tapa hyödyntää erikokoisia kankaanpaloja.

Voit tehdä kollaasin liimaamalla kankaat suoraan kehykseen, tai ompelemalla ne ensiksi yhteen käsin tai ompelukoneella.

Lompakot ja kukkarot

Tarvitset vain muutamia kankaantähteitä tehdäksesi kauniita, pieniä kukkaroita. Yhdistele värejä ja erilaisia kankaita – rajoja ei ole!

Lampun varjostimet

Voit myös päällystää kotisi lampunvarjostimet vanhoilla kankaanpaloilla. Voit käyttää haluamiasi värejä, mutta kankaiden tulisi olla ohuita, jotta valo pääsee niistä läpi. Tämä myös pehmentää kotisi ilmettä.

Kirjan kannet

kirjat pinossa

Samalla tavalla kuin päällystät kirjasi paperilla tai sanomalehdillä suojellaksesi sen kansia, voit myös tehdä tämän hyödyntäen vanhoja kankaita. Liimapistooli on oiva keino palojen yhdistelyyn.

Vinkkinä: Laita vanhat vaatteet uusiksi: 4 helppoa ideaa

Tyynynpäälliset

Yksi tapa hyödyntää vanhoja kankaita on tehdä niistä ihastuttavia ja uniikkeja tyynynpäällisiä. Voit esimerkiksi käyttää näihin vanhoja paitoja.

Laukut ja kassit

Jos olet kiinnostunut muodista, mikä olisikaan sen parempaa, kuin käyttää itsetekemiä asusteita. Voit tehdä laukkuja ja kasseja vanhoista kankaista ja räätälöidä niistä omannäköisiäsi yhdistelemällä eri värejä ja materiaaleja, tai vaihtoehtoisesti käyttää ainoastaan yhdenlaista kangasta.

Laukut ovat helppoja käsitöitä (mikäli sinulla on ompelukone käytössäsi).

Päällystä vanha rahi

Jos sinulla on vanha ja kulunut rahi, sitä ei välttämättä tarvitse heittää pois. Voit käyttää luovuuttasi ja tehdä pienestä kankaanpalasta siihen paikan, tai päällystää sen kokonaan suuremmilla kankailla.

Esiliinat

Jos olet kyllästynyt siihen, että vaatteesi likaantuvat jatkuvasti ruuanlaiton yhteydessä, käytä keittiössä vanhoja vaatteitasi uusien sijaan. Lisäksi voit esimerkiksi laittaa vanhan pitkän paidan tai mekon essun alle.

Vain taivas on rajana

Aloita penkomalla hieman kaappejasi ja etsimällä kankaanpaloja käyttämättömistä vaatteista ja muista tekstiileistä. Muista, että luovuudella ja mielikuvituksella ei ole rajoja!

Kuten aiemmin totesimme, käsitöiden tekemisestä saattaa jopa tulla harrastuksesi. Lisäksi tarjoamme sinulle työkaluja ja ideoita vanhojen kankaiden kierrätykseen. Voit myös tehdä niistä lahjoja ystäville ja perheelle ja näin ollen säästää rahaa.