Näin uudistat kotisi ilmeen pienellä budjetilla

8 kesäkuun, 2019
Monella meistä on varmasti käynyt mielessä ajatus kodin ilmeen täydellisestä uudistamisesta. Valitettavasti tuumasta ei aina käydä toimeen, sillä sisustaminen vaatii usein suurta rahallista panostusta. Onneksi seuraavien ideoiden avulla voit onnistua uudistamaan kotisi ilmeen pienelläkin budjetilla!

Uudista kotisi ilme pienellä budjetilla

1. Uudista lattian vanhat kaakelit

Kenelläpä olisi tullut mieleen ajatus siitä, että kokonaisen lattiapinnan maalaaminen voisi kuulua osaksi pienen budjetin sisustusta? Usko tai älä, seuraavalla neuvolla se on täysin mahdollista.

Aivan ensimmäisenä lattia tulisi puhdistaa huolellisesti, jonka jälkeen kaakelit maalataan valkoisella kaakelimaalilla. Voit käyttää kaakeleiden maalaamiseen tavallista telaa ja sen liitoksiin pienempää ja sirompaa sivellintä.

Voit myös halutessasi käsitellä lattian pinnat ennen maalausta, jotta lopputulos olisi mahdollisimman kestävä. Lisäksi on suositeltavaa, että lattialle levitetään useampi maalikerros. 

Seuraavaan vaiheeseen tarvitaan piirtämiseen käytettävää kaavainta, jonka avulla laattoihin maalattavat kuviot tehdään. Valitse kaavaimeksi sellainen malli, josta itse pidät ja varmista, että kaavaimen koko vastaa laattojesi kokoa. Levitä ennen kuvion maalaamista kaavaimen pohjaan hieman teippiä, jotta kaavain ei liiku pois paikoiltaan samalla, kun maalaat kuvion laattaan.

Vinkkejä

  • Laske huolellisesti ennen maalauksen aloittamista, että valitsemasi kaavaimen koko ei ylitä yhdenkään maalattavan laatan kokoa. 
  • Varmista ennen maalin levittämistä, että se on levittynyt tasaisesti telalle. Tasoita tarvittaessa tela maalikaukalossa ennen levittämistä; näin varmistat, että lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen.
  • Lopuksi anna maalin kuivua kunnolla. 

Lue myös: Kasvit osana kodin sisustusta

2. Sisusta seinät moderneilla tarratapeteilla

Tämä sisustusvinkki on itse asiassa varsinainen muoti-ilmiö tänä päivänä. Voit valikoida parhaat tarratapetit seinillesi esimerkiksi tietyn tekstin, mallin tai kuvan mukaan. Tärkeintä on, että itse pidät niistä!

Parasta tässä sisustusvinkissä on se, että tarratapetteja löytyy useita eri värejä ja ne ovat edullisia ja helppoja ripustaa ja tarpeen tulleen myös poistaa, sillä ne eivät jätä seinään rumia jälkiä.

Helpot ja nopeat tarratapetit tuovat sisutukseen uutta ilmettä myös pienellä budjetilla

3. Maalaa keittiön huonekalut

Erityisesti keittiössä ajan jälki alkaa näkyä ensimmäisenä, sillä altistuuhan keittiö muita kodin tiloja enemmän kosteudelle, korkeille lämpötiloille ja elintarvikkeiden jätteille. Siksipä pienikin keittiön ilmeen uudistaminen auttaa tuomaan sille visuaalisesti täysin uutta tunnelmaa.

Tässä mielessä siis esimerkiksi pelkkä huonekalujen, kuten työtasojen, kaappien, pöytien ja tuolien maalaaminen tuo keittiölle yksinkertaisen ja edullisen kunnostuksen myös pienellä budjetilla.

Voit käyttää puisten huonekalujen maalaamiseen lakkaa tai maalata ne suoraan puupinnoille tarkoitetulla maalilla. Jos keittiösi huonekalut on valmistettu muusta materiaalista kuin puusta, ota yhteyttä lähimpään maalausliikkeeseen, jotta asiantuntijat pysyvät suosittelemaan sinulle parasta vaihtoehtoa valitsemillesi maalauspinnoille.

4. Koristele seinät valokuvilla

Moni meistä on varmasti sisustaessaan joutunut miettimään, mitä sille tylsälle ja tyhjälle olohuoneen seinälle kannattaisi ripustaa. Jos tarkoituksenasi on muuttaa kotisi ilmettä pienellä budjetilla, voivat valokuvat olla erinomainen idea seinätilan täyttämiseen edullisesti, mutta tyylikkäästi.

Voit kokeilla myös valokuvien ripustamista täysin ilman kehyksiä ja käyttää kehysten sijasta esimerkiksi kaksipuolista teippiä. 

Pyri muotoilemaan valokuvista erilaisia kuvioita; kokeile esimerkiksi sydämen muotoista valokuvakollaasia tai muodosta niistä tietty sana tai sanoja.

5. Uudista kotisi ilme tapeteilla

Tapetin asentaminen on helppoa ja edullista

Tapettia ei aina tarvitse vaihtaa aina koko huoneeseen, sillä yhdenkin seinän tapetoiminen uudella kuviolla tai värillä auttaa tuomaan huoneeseen täysin uutta ilmettä.

Tapeteista löytyy erilaisia vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu nimenomaan esimerkiksi keittiötä, makuuhuonetta, olohuonetta tai kylpyhuonetta varten. Kyseessä on loistava vaihtoehto pienen budjetin sisustukseen, sillä tapetointi on sekä edullista, että vaatii vain vähän aikaa ja vaivaa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Japanilaisessa sisustuksessa tiivistyy minimaalisuus ja luonnollisuus

6. Käytä hyödyksesi kierrätystavaraa

Usko tai älä, ne ”turhat” tavarat, joita emme enää tarvitse, voivatkin yllättäen tuoda juuri sitä uutta sisustusilmettä kotiimme, jota alun perin olemme lähteneet hakemaan. Lavat, vanhat autonrenkaat, lasipurkit, tölkit, puutikkaat, palaneet lamput ja tyhjät muovipullot ovat vain muutamia esimerkkejä kaikesta turhasta tavarasta, josta pienellä mielikuvituksella voimme lähteä luomaan jotain aivan täysin uutta. 

Jos kiinnostuit aiheesta, voit lukea täältä lisää hauskoista sisustusvinkeistä, joissa on käytetty hyväksi nimenomaan kierrätysmateriaalia.

 

7. Panosta kauniiseen mattoon

Matot ovat suhteellisen edullisia sisustuselementtejä ja ne voivat myötävaikuttaa ilmeellään yllättävänkin paljon kokonaisen huoneen ilmapiiriin. Matot tarjoavat myös nopean ratkaisun lattiatilan muuntamiseen; oli kyseessä sitten tylsistyminen vanhaan mattoon, taikka kodin ilmeen muuttaminen pienellä budjetilla.

Hyvin valikoitu matto voi siis muuntaa kokonaisen huoneen ilmettä ja tehdä siitä huomion keskipisteen. Kaiken lisäksi ne ovat myös helppoja yhdistellä muiden huonekalujen sisustustyyliin. Älä siis aliarvioi mattojen hyödyllisyyttä!

Tässä vaiheessa olet ehkä jo huomannut, että kotisi ilmeen muuttaminen pienellä budjetilla on enemmän kuin mahdollista, jos vain jaksat panostaa siihen hieman aikaa ja mielikuvitusta.

Kiinnitä siis heti huomiota kotisi ilmeeseen huomataksesi, mitä sieltä voisi puuttua. Älä myöskään epäröi kysyä apua, sillä läheisen mielipide voi auttaa aina!

  •  Corberá Trescolí A. Diseño de un espacio interior de ocio. Universitat Politécnica de València (2017-2018)