Japanilaisessa sisustuksessa tiivistyy minimaalisuus ja luonnollisuus

Jos pidät minimalismista, järjestyksestä ja kunnioitat luontoa, tulet ihastumaan varmasti seuraavaan sisustustyyliin.
Japanilaisessa sisustuksessa tiivistyy minimaalisuus ja luonnollisuus

Kirjoittanut Andrea Caillet Bois

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Japanilaisessa sisustustyylissä heijastuvat maan tavat ja kulttuuri, joka perustuu tasapuolisesti sekä luonnon kunnioittamiselle että elinympäristöstämme huolehtimiselle. Luonnonläheisyys näkyy myös seinien sisäpuolella, sillä japanilaisessa sisustuksessa yhdistyvät luonnon harmonia ja tyyneys.

Japanilaisessa sisustuksessa esiin nousee erityisesti minimalismi, eli toisin sanoen huonekaluja on vain vähän ja nämäkin huonekalut ovat hyvin yksinkertaisia ja pelkistettyjä. Turhia koriste-elementtejä ei käytetä ollenkaan ja sisustuksessa keskitytään vain olennaiseen. Toinen japanilaisen sisustustyylin tärkeä elementti on järjestys ja siisteys, sillä tässä organisoidussa ja vastuullisessa kulttuurissa ei epäjärjestystä tai huolimattomuutta katsota hyvällä.

Japanilaisen sisustuksen luomalla tunnelmalla haetaan puhtautta, järjestystä ja yhteyttä luontoon. Huoneissa vallitsee yksinkertaisuus ja etusijaa annetaan tarkalle suunnittelulle ja kokonaisvaltaisen sisustuksen suoraviivaisuudelle. Japanilainen sisustus on ihanteellinen tyylisuuntaus kodin siisteyden ja järjestyksen ylläpitoon, sekä itämaisten kulttuurien rauhoittavan tunnelman välittämiseen.

Miten hyödyntää japanilaista sisustusta omassa kodissa?

Japanilainen sisustus auttaa ylläpitämään kodin siisteyttä ja järjestystä.

Noudattamalla seuraavia vinkkejä voit muuttaa minkä tahansa kotisi tilan japanilaisen sisustuksen mukaiseksi. Ensimmäinen asia joka sinun tulee pitää mielessä on se, että japanilainen sisustus keskittyy mahdollisimman minimalistiseen ympäristöön, toisin sanoen; vain välttämättömiä huonekaluja tarvitaan. 

Huonekalujen epäsymmetria

Japanilaisessa kulttuurissa symmetria tarkoittaa paikoilleen juuttumista ja sitä vastoin epäsymmetria taas viittaa luovuuteen. Pyri siis kiinnittämään enemmän huomiota oman kotisi sisustuksessa huonekalujen symmetrisyyteen ja epäsymmetrisyyteen; kuten voit huomata, epäsymmetrisyys ei aina ole huono asia!

Matalat sängyt

Toinen japanilaisen sisustuksen peruselementeistä on matala sänky. Yleensä japanilaisten sänky koostuu länsimaalaiselle varsin yksinkertaisesta olkimatosta, jota kutsutaan myös tatamiksi. Tatamin tarkoituksena on antaa nukkujalleen sekä lämpimän että miellyttävän makuupaikan ja päinvastoin useita uskomuksia, tatamin kova pinta auttaa myös nukkumaan mukavammin.

Sinua voi myös kiinnostaa: Miksi japanilaiset elävät pidempään?

Matalat pöydät ja tuolit

Japanilaisessa kulttuurissa istutaan lähes aina lattialla. Tämän takia pöydät ovat hyvin matalia ja istumiseen käytetään paksuja ja mukavia, kirkkain värein koristeltuja istuintyynyjä. Myös pöytien koko on länsimaalaisiin pöytiin verrattuna usein huomattavasti pienempi.

Luonnon elementit

Luonnolla on hyvin tärkeä paikka japanilaisessa kulttuurissa. Japanilaiset käyttävät sisustuksessaan paljon puumateriaalia, koristelevat tiloja kasveilla ja antavat kunniapaikan vedestä koostuville elementeille. Japanilaisen sisustuksen hyödyntämiseksi kotona voit lisätä sisustukseen esimerkiksi seuraavanlaisia elementtejä:

Japanilaiset ovet ja ikkunat

Japanilaisessa huoneessa luonto on aina lähellä.

Liukuovia käytetään paljon Japanissa nimenomaan tilanpuutteen vuoksi, mutta liukuovien avulla myös jokainen kodin neliösenttimetri otetaan tarkoin hyötykäyttöön. Japanilaiset liukuovet ovat yleensä leveitä ja läpikuultavia, sillä ne on valmistettu paperista ja puukehyksistä. Näiden liukuovien tarkoituksena on oven lisäksi toimia myös seininä. 

Japanilaiset ikkunat ovat yleensä todella suuria ja hyödyntävät aina ulkotilojen vehreyttä ja maisemaa. Ikkunoiden rakenne muistuttaa paljon ovia, sillä perinteisen ikkunan avaamisen sijaan japanilaiset ikkunat avataan liu’uttamalla.

Sermit toimivat japanilaisessa sisustuksessa erinomaisina tilanjakajina kiitos niiden liikkuvuuden, läpikuultavuuden ja yksinkertaisuuden. Sermien avulla useita pienempiä tiloja saadaan nopeasti jaettua yhdeksi suuremmaksi kokonaisuudeksi, samoin kuin suuremman kokonaisuuden saa kätevästi jaettua useammaksi pienemmäksi tilaksi.

Japanilaiset kylpyammeet

Japanilaisessa kulttuurissa kylpy on tärkeä hetki puhdistautumiselle ja rentoutumiselle. Tämän vuoksi japanilaiset kylpyammeet ovat suorakulmaisia ja syviä ja ammeen istuin on suunniteltu niin, että käyttäjän koko vartalo peittyy kokonaan vedellä. Alunperin japanilaiset kylpyammeet valmistettiin käsitellystä puusta, jolloin puun aromi imeytyi kylpyveteen luoden koko kehoa rentouttavan vaikutuksen.

Japanilaiset kukka-asetelmat

Japanilaisissa kodeissa ei ole ollenkaan epätavallista löytää perinteisiä kukka-asetelmia, joita kutsutaan myös ikebanaksi. Ikebanalle ominaista ovat suoraviivaiset muodot, jotka mukailevat kukkien oksien luonnollista tilaa. Nämä kukka-asetelmat ovat hyvin tärkeä osa japanilaista perinnettä, sillä jokaiselle juhlapäivälle löytyy myös oma ikebanansa.

Japanilainen sisustus on epäilemättä katseita vangitseva tyylisuuntaus, joka kuvaa intohimoista ja luontoa kunnioittavaa kulttuuria, jossa pienten tilojen älykäs hyödyntäminen pääsee kunnolla oikeuksiinsa. On sanomattakin selvää, että tämän arvostetun ja organisoituneen kulttuurin suosima sisustus auttaa tekemään kodistasi yksinkertaisemman, mutta samalla siistimmän ja harmonisemman ympäristön elämiseen ja rentoutumiseen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 keinoa luoda parempi ilmapiiri kotona
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 keinoa luoda parempi ilmapiiri kotona

Mikään ei ole ihanampaa kuin tuntea, että oma koti on täydellinen levon ja rauhan tyyssija. Näytämme 8 keinoa saada parempi ilmapiiri kotona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • LAZENBY, Gina. El Feng Shui en la decoración : un nuevo concepto en el diseño de interiores. Barcelona: Blume,
    1998. ISBN 8480762799.
  • HALE, Gill. Enciclopedia práctica del Feng Shui. Barcelona: Grijalbo Mondadori, 2000. ISBN 8425334535.
  • NOBORU, Kawazoe. La arquitectura de Japón. Tokyo : International Society for Educational Information, 1990. Serie de referencia 7.
  • TAUT, Bruno. La casa y la vida japonesas. Barcelona : Fundación Caja de Arquitectos, 2007. ISBN 9788493468873.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.