Miksi japanilaiset elävät pidempään?

15 helmikuun, 2019
Mitä sellaista japanilaiset tekevät, että se saa heidät elämään pidempään? Tässä artikkelissa paljastamme, kuinka voimme ottaa japanilaisilta oppia elääksemme terveemmin.

Nykyään ei enää yllätä kuulla, että taas joku aasialainen on täyttänyt 100 vuotta. Mutta kuinka he tekevät sen? Tässä artikkelissa paljastamme, miksi japanilaiset elävät pidempään ja kuinka voimme ottaa heiltä oppia elääksemme kauemmin ja terveempinä.

Korkea eliniänodote elämäntyylistä johtuen

Japanissa (tai tarkemmin ottaen Okinawan saarella) elää maailman vanhimpia naisia. Siellä ylipainoisten ihmisten määrä on kahdeksasosa siitä mitä se on teollistuneissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, ja sydän- ja verisuonisairaudet ovat harvinaisia.

Japanilaisten eliniänodote on noin 92 vuotta, mutta monet japanilaiset elävät tätä pidempään. Ja parasta kaikessa on se, että he elävät terveellisesti. Vaikka yksi syy pitkään ikään löytyy perintötekijöistä, osa kunniasta kuuluu japanilaisten päivittäisille elämäntavoille.

Jos sinua ei ole siunattu aasialaisilla geeneillä, älä huoli; voit silti omaksua samantyyliset elämäntavat ja nauttia niiden hyödyistä.

Miksi japanilaiset elävät pidempään?

Tiesitkö, että japanilaiset käyvät lääkärissä keskimäärin kerran kuussa? Tämä ei johdu siitä, että he olisivat luulotautisia tai rakastaisivat lääkärintarkastuksia. Se osoittaa ainoastaan sen, että he ovat huolissaan terveydestään ja uskovat ehkäiseviin hoitoihin. Tämä on vain yksi tapa elää kauemmin. Alla lisää syitä, miksi japanilaiset elävät pidempään.

1. Ole ”melkein” kasvissyöjä

Japanilaiset syövät kasvispainotteisesti

Suurin osa kylissä asuvista japanilaisista (heitä ei ole yhtä paljon kuin kaupungissa asuvia) syö pääosin hedelmiä, kasviksia ja viljoja. Toisinaan he syövät hieman kalaa tai punaista lihaa, mutta ne säästetään erityisiin hetkiin. Tyypillinen lounas sisältää paljon ravintoaineita ja vähän kaloreita: kuullotettuja vihanneksia ja tofua, bataattia ja soijakastiketta.

He eivät myöskään syö niin paljon maitotuotteita kuin länsimaalaiset. He lisäävät tummaa riisiä moniin pieniin aterioihin (se on erinomainen proteiininlähde) ja hieman merilevää antamaan lisämakua.

Juomista puolestaan vihreä tee on tärkeä osa ruokavaliota. Japanilaiset juovat tietyn verran vihreää teetä pitkin päivää (samoin kuin muissa maissa juodaan kahvia). Vihreä tee sisältää paljon antioksidantteja ja se on hyväksi ruoansulatusjärjestelmälle.

2. Kävely

Japanilaisilla on tapana myös pyöräillä enemmän, yhtä paljon kaupungeissa kuin maalla. Japanissa autoja pidetään luksuksena ja ajanhukkana runsaasta väkiluvusta johtuen. Julkisissa liikennevälineissä, kuten metrossa tai junassa, näkee paljon matkustajia pyörineen.

Kun japanilaisten on hoidettava asioita, mentävä lääkärille tai kouluun, he kävelevät mieluummin kuin käyttävät omaa kulkuneuvoaan. Tällä tottumuksella on paljon hyötyjä, erityisesti sydän- ja verisuonijärjestelmälle. Kävely auttaa ehkäisemään sydänkohtauksia ja parantaa hengityselinjärjestelmää.

Lue lisää: Päivittäisellä kävelyllä on loistavia hyötyjä terveydelle

3. He nauttivat raittiista ilmasta

Japanilaiset viettävät paljon aikaa ulkoilmassa

Japanilaisia näkee aina hoitamassa kasvejaan ja kukkiaan. Nämä japanilaisten puutarhat voivat olla pieniä, mutta niitä hoidetaan hyvin. Jotkut myös kasvattavat yrttejä tai pieniä vihanneksia parvekkeellaan.

Kauniina kevät- tai kesäpäivinä japanilaiset liikkuvat yleensä puistoissa. He tykkäävät viettää aikaa raittiissa ilmassa, ehkä siksi, että heidän talonsa ovat pieniä, tai sitten saadakseen hyödynnettyä mahdollisimman paljon auringonvaloa. Jo pelkkä tämä kohta on hyväksi, sillä tämä edistää D-vitamiinin saantia ja kalsiumin imeytymistä.

Kuten näet, japanilaiset ovat hyvin aktiivisia, jopa eläkkeelle jäämisen jälkeen. He puuhailevat paljon eri asioita, eikä ikä ole mikään este nauttia niistä.

4. He viettävät paljon aikaa perheen kanssa

Kaikista japanilaisten eliniänodotetta nostattavista tekijöistä on mainittava myös sellaiset tavat, jotka ovat hyväksi sielulle, mielelle ja hermostolle. Japanilaisille perhe on kaikkein tärkein asia, ja kun joku vanhenee, hänen vanhin lapsensa ottaa velvollisuudekseen hänen hoitonsa.

Isovanhemmat viettävät paljon aikaa lastenlastensa kanssa, sillä vanhempia ihmisiä pidetään loistavana viisauden ja kokemuksen lähteenä. Tämä auttaa heitä varmasti tuntemaan itsensä hyödyllisiksi, sillä he tekevät jotakin tärkeää kotona opettaessaan lapsia.

Katso myös: Kansainvälinen perhepäivä – ylistys lähimmäisille, ei vain sukulaisille

5. He elävät rauhallisemmin

Japanilaiset elävät rauhallisemmin

Tämä ei tietenkään aina päde Japanin suurkaupungeissa. Metropoleissa asuvat ja työskentelevät ihmiset elävät yleisesti ottaen paljon hektisempää elämää. Mutta jopa he käyttävät aikaa meditaatioon tai rentoutumiseen esimerkiksi Tai Chin kautta.

On normaalia nähdä japanilaisten tekevän julkisilla paikoilla jonkinlaista rytmikästä tai rentouttavaa ”tanssia”. Tämä auttaa heitä unohtamaan stressin.

Tässä oli joitakin syitä siihen, miksi japanilaiset elävät pidempään, ja niistä monet voimme itsekin panna käytäntöön.

Murray, C. J. L. (2011). Why is Japanese life expectancy so high? The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(11)61221-X