Logo image
Logo image

Onko syytä huoleen, jos lapsella on mielikuvitusystävä?

3 minuuttia
Jos huomaat että lapsellasi on mielikuvitusystävä, tilanteessa ei luultavasti ole mitään hälyttävää. Mutta jos tarvitset neuvoja uuteen ystävään suhtautumiseen, jatka lukemista - nyt annamme neuvoja jotta ymmärrät, mistä on kyse tällaisessa lapsen mielikuvituksen tuottamassa hahmossa.
Onko syytä huoleen, jos lapsella on mielikuvitusystävä?
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monella lapsella on mielikuvitusystävä tai muu sellainen keksitty hahmo, joka stimuloi hänen luovuuttaan ja auttaa häntä ilmaisemaan tunteitaan. Tämä ilmiö voi kuitenkin vanhemmista tuntua kummalliselta, ja se saakin monet huolestumaan lapsestaan. Yleensä ei kuitenkaan ole aihetta pelätä jonkin olevan vialla.

Nyt siis haluamme antaa neuvoja, miten lapsen mielikuvitusystävään kannattaa suhtautua ja mistä tässä ilmiössä on pohjimmiltaan kyse.

Miksi monella lapsella on mielikuvitusystävä?

Some figure

Nämä olennot ovat lapsen vilkkaan ja kekseliään mielikuvituksen tuotetta, ja mielikuvitusystävä saattaa ilmaantua lapsen seuraksi kahden vuoden iästä lähtien. Tällöin pieni alkaa oppia kieltä ja ymmärtää kaikkea sitä, minkä ympäröimänä hän elää. Lapsi kehittää itselleen näitä mielikuvituksen tuotteita monestakin syystä.

Vanhemmat ovat usein yllättyneitä huomatessaan, että lapsi leikkii ja puhuu itsekseen. Kun he sitten kysyvät, kenen kanssa lapsi puhuu, tämä saattaa vastata aivan rauhallisesti, että uuden ystävän kanssa. Tilanne voi olla monen vanhemman mielestä huolestuttavaa, mutta itse asiassa nämä hahmot ovat osa lapsen psyykkistä kehitystä. Ne liittyvät lapsen äärimmäisen luovaan ja herkkään mieleen.

Tutkimus, jossa tarkasteltiin 152:a 3-4 vuoden ikäistä lasta, ja jonka päätutkijoina olivat Marjorie Taylor ja Stephanie Carlson Oregonin ja Washingtonin yliopistoista, selvitti että kahdella kolmesta lapsesta oli tällainen mielikuvitusystävä. 70 % tutkituista lapsista olivat esikoisia tai ainoita lapsia.

Tutkimus esitti, että ei ole olemassa suoraa yhteyttä lapsen yksinäisyyden ja mielikuvitusystävän keksimisen välillä. Itse asiassa tällainen hahmo on hyödyksi, sillä näin lapsi pystyy paremmin ilmaisemaan tunteitaan ja parantamaan viestintätaitojaan.

Tästä huolimatta ei voida sivuuttaa sitä, että mielikuvitusystävä voi joskus olla merkki lapsen shokista tai tunnetason puutteista. Nämä ystävät ovat nimittäin myös liittolaisia, jotka auttavat lasta sopeutumaan vaikeuksiin, kuten esimerkiksi avioeroon, uuden sisaruksen saapumiseen, koulun vaihtamiseen tai uuteen kaupunkiin muuttamiseen.

Lapsellani on mielikuvitusystävä – mitä nyt teen?

Aivan ensimmäiseksi tässä tilanteessa on syytä muistaa olla rauhallinen. Aina kahdeksan vuoden ikään asti on täysin normaalia, että lapsella on mielikuvituksen tuottama ystävä. Ei siis ole syytä huolestua, ja tarvitaan vain tietoa, jotta vanhemmat voivat suhtautua tilanteeseen oikein.

Käyttäydy luonnollisesti

Älä jätä huomiotta tai torju lapsesi mielikuvitusystävää. Käyttäydy siis luonnollisesti, eli älä rohkaise lapsen suhdetta mielikuvitusystävään, mutta älä myöskään kiellä tämän olemassaoloa. Muista, että kyseinen ystävä on osa lapsen elämää, vaikka hahmo onkin mielikuvituksen tuotetta.

Lue aiheesta lisää: Kuinka tunnistaa poikkeuksellisen lahjakas lapsi

Voiko lapsen mielikuvitusystävän tavata?

Kyllä, itse asiassa suositellaan, että vanhemmat “tapaavat” lapsensa uuden ystävän aivan samaan tapaan kuin oikeakin ystävä tavattaisiin. Kun kyselet lapseltasi tästä ystävästä, saat selville, mitä tämä hänelle merkitsee ja miten sinun kannattaisi tilanteeseen suhtautua.

Älä anna mielikuvitusystävän muuttua lapselle tekosyyksi

Älä salli lapsen käyttää uutta ystäväänsä sääntöjen rikkomiseksi. Opeta lapsellesi kurinalaisuutta ja sitä, että vastuu tulee ottaa, olipa hänellä uutta “ystävää” tai ei.

Lue aiheesta lisää: Miten lapsen kiukkukohtaukset saadaan loppumaan?

Rohkaise lastasi olemaan vuorovaikutuksessa muiden lasten kanssa

Some figure

Vaikka vanhemman tulisikin osoittaa kunnioitusta ja hyväksyntää näitä mielikuvituksen tuottamia olentoja kohtaan, on tärkeää varmistaa, että lapsi käyttää aikaa myös oikeiden lasten kanssa. Näin hän pystyy saamaan psykologisten ja sosiaalisten taitojensa stimulointia, ja siten mielikuvitysystävä saattaa itse asiassa kadota lapsen mielestä.

Milloin on syytä huolestua lapsen mielikuvitusystävästä?

Jos huomaat jonkin seuraavista ilmiöistä omalla lapsellasi, kannattaa ottaa yhteyttä psykologiin tai terapeuttiin ja pyytää apua:

  • Lapsi eristäytyy muista ja mieluummin leikkii mielikuvitusystävänsä kanssa kuin oikeiden lasten tai ystävien.
  • Voit huomata kiihtymistä, käytöksen hallinnan puutetta, sekavuutta tai ärtymistä, kun mielikuvitusystävä ilmaantuu lapsen seuraksi.
  • Tällaisen keksityn ystävän persoonallisuus aiheuttaa lapsessasi epämukavuutta tai pelkoa.

Kuten olemme sanoneet montaa muutakin lapsiin liittyvää asiaa koskien, aika ja omistautuminen ovat avainasioita ongelmien huomaamisen kannalta. Huomio, jonka vanhemmat lapseensa suuntaavat, on siis hyvin tärkeä asia sen kannalta, voidaanko lapsella huomata suuria ongelmia mielikuvitusystävän keksimisen taustalla.

Nyt tiedät, että tällainen mielikuvitusystävä ei yleensä ole mikään merkki lapsen ongelmista, vaan aivan normaali osa hänen kehitystään tietyssä iässä. Jos olet joskus miettinyt, miten tällaiseen uuteen ystävään olisi hyvä suhtautua, ota avuksesi nämä neuvot, jotta voisit kohdata tilanteen hyvin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.