Logo image
Logo image

Lapsen luuston kehitys ja ravinto

3 minuuttia
Jotta lapsen luuston kehitys varhaislapsuudessa olisi terveellä mallilla, maitotuotteiden lisäksi tulee tarjota muitakin runsaasti kalsiumia sisältäviä tuotteita. On toisaalta muitakin ravinteita, jotka auttavat luuston kehittymisessä.
Lapsen luuston kehitys ja ravinto
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Daniela Colmenares
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Ruoka on avainasia, jotta lapsen luuston kehitys on oikealla tolalla. Siksi vanhempien tulisi suunnitella, mitä lapselle tarjotaan ruoaksi. On ihmisen oikeus saada kasvaa terveeksi ja vahvaksi, ja vastuullinen vanhempi suunnittelee lapselle tasapainoisen ruokavalion ja huolehtii sen toteutumisesta. Tällaisessa ruokavaliossa on runsaasti hiilihydraatteja ja mineraaleja pienen ihmisen kasvua varten.

Ihmisen luusto koostuu 270 luusta syntymän hetkellä, ja 206 luusta – hampaita laskematta – aikuisiässä, sillä eräät luut yhdistyvät.

Lapsuuden ja nuoruuden aikana luut kasvavat ja vahvistuvat. Siksi tulee pitää huolta lapsen ruokavalion ravinnepitoisuudesta.

Luuston kehitys ja ravinteet

Kalsium on elintärkeä tekijä kunnollisen luiden kehittymisen kannalta syntymästä 18-vuotiaaksi. Tämän mineraalin saanti on siis ehdottomasti varmistettava lapsen ruokavaliossa.

Kyseinen mikroravinne edistää luiden ja hampaiden vahvistumista, ja se edistää kunnollista veren hyytymistä. Lisäksi se parantaa hermoston toimintaa sekä aktivoi sellaisia entsyymejä, jotka muuntavat ruokaa energiaksi.

Lapsen tarvitsema kalsiumin määrä saadaan 2-4 lasillisesta maitoa päivässä. Pienet lapset tarvitsevat vähemmän kuin isommat.

Maito ei kuitenkaan ole ainoa kalsiumin lähde. Monissa ruoissa on tätä mineraalia runsaasti, ja näitäkin olisi hyvä ottaa lapsen ruokavalioon.

Kalsiumin määrä ruoassa riippuu annoksen koosta ja koostumuksesta – ei välttämättä ole tarvetta noudattaa suosituksia täsmällisesti, kunhan keskimääräinen kalsiumin saanti kuukaudessa on riittävä. Näin luuston kehitys on optimaalista.

Nyt kerromme, miten varmistat lapsesi riittävän kalsiumin saannin.

luuston kehitys murtuman jälkeen
1. Maito ja maitotuotteet

Nämä ovat tietysti erinomaisia valintoja kalsiumin saamiseksi kehoon. Lisäksi niissä on muitakin välttämättömiä tekijöitä lapsen luuston kehityksen kannalta (fosforia ja magnesiumia).

Imetysikäinen vauva ei tarvitse muuta maitoa tai maitotuotteita kuin äidinmaitoa. Jogurtti ja kefiiri tarjoavat runsaasti proteiineja, mutta niitä ei tulisi lisätä lapsen ruokavalioon ennen kuuden kuukauden ikää. Parhaiten soveltuvat tuotteet ovat luonnolliset maitotuotteet, joissa ei ole lisä- tai makeutusaineita.

Lue tuoteselosteet ennen kuin ostat maitotuotteita lapsellesi, sillä useimmat tuotteet, joissa lukee “jogurtti” tai “kefiiri”, eivät ole suositeltavia. Aineksissa ei saisi olla muuta kuin käynyttä maitoa, ja niissä tulee olla eläviä mikro-organismeja (kuten Lactobacillus-bakteereja).

Lue aiheesta lisää: Miksi ihmisten ei kannata juoda lehmänmaitoa

2. Kasvikset

Eräät kasvikset, kuten pinaatti, ovat erinomaisia kalsiumin lähteitä. Ne ovat oiva valinta kaikille niille, jotka eivät pidä maidosta tai joilla on laktoosi-intoleranssi.

2,5 dl pinaattia sisältää 25 % päivittäisestä suositusmäärästä kalsiumia. Siitä saadaan myös kuitua, rautaa ja A-vitamiinia.

Toinen kasvis, joka edistää luuston kehitystä, on parsakaali. Siinä on runsaasti kalsiumia, magnesiumia, fosforia ja K-vitamiinia, jotka estävät luuston sairauksien kehittymistä ja lisäävät luiden vahvuutta. Parsakaali edistää myös kollageenin muodostumista ja pitää kehon kudokset terveinä.

Tämä kaikki on erityisen tärkeää lapsilla, sillä heidän elimistönsä on vielä kehitysvaiheessa.

Lue aiheesta lisää: Vahvemmat luut näillä harjoituksilla

3. Kananmuna

Some figure

Kananmuna on superruoka, jonka ei missään nimessä tulisi puuttua lapsen ruokalistalta.

Yksi kananmuna painaa noin 60 grammaa ja tarjoaa ainakin kuusi grammaa proteiinia. Se sisältää runsaasti mineraaleja (kalsiumia ja fosforia). Suurin mikroravinteiden tiivistymä on keltuaisessa.

Kun ihminen kasvaa, hän tarvitsee monipuolisen ja tasapainotetun ruokavalion. Kananmunan lisääminen lapsen ruokavalioon edistää lihasten kehitystä sekä luiden mineralisaatiota.

4. Kala

On eri tyyppisiä kaloja, mutta kaikissa on monia tärkeitä ravinteita lapsen luuston kehityksen kannalta.

  • Sardiinit sisältävät runsaasti vitamiineja ja kalsiumia. Niitä voidaan lisätä pastaan ja salaatteihin.
  • Lohi on loistava Omega-3 -rasvahappojen lähde ja tarjoaa hyvän annoksen D-vitamiinia.
  • Tonnikala tarjoaa suuren osan suositellusta D-vitamiinin määrästä lapsella.

5. Pähkinät

Pähkinät ovat täydellisiä maitotuotteiden korvikkeita. Niissä  on B-vitamiinia, rautaa, fosforia, kaliumia ja seleeniä, ja niissä on myös runsaasti kalsiumia.

Lisäksi pähkinöiden runsas öljy- ja linoleenihappojen määrä auttaa parantamaan verenkiertoa.

Lopuksi

On tärkeää, että kiinnität huomiota lapsesi ruokavalioon. Varhaislapsuudessa saatu ravinto on perustana sille, minkälainen lapsen luusto on, ja se määrittää hänen tulevaa terveyttään.

Olet vastuussa lapsesi hyvinvoinnista, joten tee kaikkesi mahdollistaaksesi vahvan ja terveen kasvun. Tasapainoinen ruokavalio on perusta kasvulle ilman terveysongelmia.

Some figure

Kannattaa opettaa lapselle terveellisiä ruokailutottumuksia, jotka edistävät luuston kehitystä. Anna välipaloja, jotka koostuvat kasviksista, pähkinöistä ja kalasta.

Äitinä tai isänä olet se kypsä osapuoli, jonka tulee antaa lapselle hyvää esimerkkiä. Siksi onkin niin, että mikäli haluat lapsesi alkavan syödä parsakaalia, sinun tarvitsee luultavasti syödä sitä itsekin.

Muista, että lapsesi ovat sitä, mitä pöydässä yhdessä syötte!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Asociación Española de Pediatría. ¿Cuánta leche es recomendable para los niños? Artículo publicado el  11-8-2014, revisado por última vez el 11-1-2018.

  • Mayo Clinic. Salud ósea: consejos para mantener los huesos sanos. June 20, 2019.

  • NIH. National Institutes of Health. Office of dietary Supplements. Calcio. Hoja informativa para consumidores. Última revisión: December 17, 2019.

  • OMS. (2016). Alimentación del Lactante y del Niño pequeño. Número 342, 1–6.

  • UNED. Facultad de Ciencias. Nutrición y Dietética. Guía de Alimentación y Salud. Alimentación en las etapas de la vida: Infancia. La alimentación en la infancia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.